Mennyibe kerül valójában a modellkedés?

Forrás: Modellügynökség | 2016 július 20.

Rengeteg érdeklődő kommentet kapunk azzal kapcsolatban, hogy mennyit kell fizetni a jelentkezésért, modellkedésért, tanfolyamokért, ki fizeti az utazásokat és hol lehet olyan modellügynökséget találni, akik ingyenesek. Mindig is felemeltük a hangunkat a lehúzós ügynökségekkel szemben, ezért ideje részletesen is tisztázni ezt a pénz dolgot, hogy mindenki tisztán lásson.

00-koltsegek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A legelső, hogy olyan ügynökséghez el se menj, aki óriási összegeket akar legombolni rólad tanfolyamok és portfólió készítés címszó alatt, vagy egyáltalán egyfajta tagsági díjat kér, hogy a modelljük lehess. Sajnos nagyon sokan bedőlnek a csábító ajánlatoknak és kifizetnek akár 65, de lehet, hogy 200-300 ezres összeget is teljesen feleslegesen olyanoknak, akik egy nemzetközi modellt sem tudnak felmutatni. A lányból valószínűleg sosem lesz igazi modell, egy jó ügynökség pedig soha nem fogja tudni használni a béna képeket, a rosszul berögzült kifutós járást pedig újra meg kell majd tanulni.

Akkor hogyan tartják fenn magukat a profi ügynökségek? Hát nem a tanfolyamokból és portfóliókból, hanem az ügynökségi jutalékból! Az itthoni munkák után ez a modelldíj 20%-át jelenti, külföldön pedig 10% megbízási díj az anyaügynökségnek, a külföldi ügynökség jutaléka pedig országonként eltér. Az ingyenest pedig természetesen nem úgy kell értelmezni, hogy a világon mindent kifizetnek neked. Amikor azt mondjuk, hogy felépítünk egy lányt, azt jelenti, hogy pár év múlva beérő “befektetésként” tekintünk rá. A modellkedésnek ugyanis valójában több háttér költsége van, mint azt legtöbben gondolnák. Például a tesztfotózások, sed kártyák és a modellkönyv képeinek minőségi nyomtatása és a kinti ügynökségeknek pl. a repjegyek, modellszállások. Ezeket egy becsületes, profi ügynökség sosem fizetteti ki direktben a modelljeivel. Mindenkinek vezetve van egy statement, ami egy kimutatás arról, hogy mennyi kiadást fordítottak rá és mennyi volt a bevétele, magyarul ezek az összegek megelőlegezésre kerülnek és a keresetből lesznek levonva. Így kellene működnie mindenhol.

06-koltsegek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

És végül, akkor mi az, amibe pénzt kell fektetned modellként? Abba az irányba sem szabad teljesen elmenned, hogy az ügynökséged kiszolgál, így nem kell semmire költened. Erre a pár dologra mindenképpen oda kell figyelni:

1. Tisztában kell lenned azzal, hogy ebben a szakmában a külsőd a legnagyobb befektetés, amit nem szabad elhanyagolni. Manikűrre, kozmetikusra, edzésre, fogorvosra, minőségi ételekre, ápolószerekre tehát mindenképpen jobban oda kell figyelned, mint egy “átlag” embernek, teljesen mindegy, hogy melyik pontján vagy éppen a világnak.

01-koltsegek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

2. Az sem mindegy, hogy milyen ruhákban és cipőkben jelensz meg a castingokon, munkákon, ezért segítséget kell kérned a bookereidtől. Nálunk ez úgy megy, hogy elmegyünk az adott lánnyal shoppingolni és olyan alapgardróbot állítunk össze neki, ami illik a stílusához, megfelel az elvárásoknak és szuperül variálható.

3. Egyáltalán nem baj, ha vidéken élsz, de arra készülni kell, hogy ha polázni vagy castingolni jössz fel Pestre, az utazásodat neked kell állni. Ilyenkor milyen jól tud jönni, hogy diák vagy, ugye? Persze ha már munkára jössz, simán belekalkulálható az útiköltséged is a díjadba.

03-koltsegek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

4. Amikor külföldön dolgozol, előre megbeszélt összegű zsebpénzt fogsz kapni a kinti ügynökségedtől, amit persze szintén le fognak vonni tőled az utazás végén. Ezt nyilván nem úgy kalkulálják, hogy szét tudd vásárolni magad és minden múzeumot meg tudj belőle nézni, ezért már csak a biztonság kedvéért is érdemes magaddal vinned valamennyi váltott pénzt. Nagyon fontos, hogy legyen bankszámlád, amin mindig legyen használható pénz az SOS szitukra!

04-koltsegek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

5. Ha nagyon részletesen bele akarunk menni a költségekbe, akkor például a munkavállalói vízumokért is fizetned kell majd a Nagykövetségeken, ami országonként változó, de 10 és 40 ezer Ft körüli összegeket jelent.

05-koltsegek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Nyilvánvaló, hogy ha meg vagy szorulva anyagilag és a családod sem tud támogatni ezekben, akkor egy rendes ügynökséggel némelyik esetben ezeket is meg tudod előlegeztetni, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy többet kell majd ledolgoznod.

A bejegyzés tanulsága tehát, hogy nem kell az első adandó alkalommal rábólintanod egy esetleges ablakon kidobott összegekre. Tudj nemet mondani és tájékozódj a neten egy kicsit, mielőtt aláírnál egy szerződést! Katt erre a linkre, hogy megtudd, mire kell figyelni a modell szerződéseknél! További kérdéseidet pedig szeretettel várjuk kommentben.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?