Hogyan kell viselkedni egy castingon?

Forrás: Modellügynökség | 2016 július 4.

Rengeteget meséltünk már a castingokról, például arról, amikor egy külföldi ügynökségtől jönnek hozzánk, vagy arról, amikor Skype-on keresztül kell megoldani. Sőt, még a casting directorok munkájába is folyamatosan igyekszünk beavatni! Most, hogy már javában tombol a nyár és a sulinak vége, szinte az összes kezdő modellünk is útra kel. Külföldön pedig castingok tömege fogja várni őket nap mint nap, sokkal több versenytárssal, mint mondjuk itthon. Azok sem fognak unatkozni, akik ezen a nyáron még nem tudnak utazni, ugyanis a suli végeztével minden castingon részt tudnak majd venni, így valószínűleg több munkát is fognak megkapni. Őket természetesen sosem engednénk el részletes infókkal a castingok etikettjéről, amiket most veled is megosztunk, hogy nagyjából át tudd látni, mi a szitu ilyenkor.

00-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A casting előtt már érdemes gondoskodni arról, hogy frissen mosott hajjal, ápolt kezekkel, lábakkal, alkalomhoz illő ruhában és tiszta bőrrel érkezz. Persze nem árt gyakorolni a járást magassarkúban, főleg ha ez a hétköznapi rutinodból hiányzik. Mindez meg fog dőlni, amikor mondjuk egy fashion weekre készülsz és az egyik castingról rohansz a fittingre, majd egy másik castingra, mert ilyenkor állandóan készenlétben kell lenned. Ebben az időben pedig nagyon fontos kiemelni, hogy a modellek nem barnulhatnak nyáron se, ezért lebarnulva, leégve nem jelenhetsz meg a castingon, már csak azért sem, mert a képeiden nem úgy fogsz kinézni, mint élőben.

01-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A casting legelső fontos szabálya: mindig legyenek vezetve neked is a munkák, castingok, stb. és SOSEM késhetsz, mindig időben, vagy általában még előbb kell megjelenned. Ha rajtad kívül álló okok miatt késnél, azonnal értesítsd a bookeredet, hogy intézkedni tudjon. A második pedig, hogy mindig nálad kell lennie a bookered által összeállított modellkönyvednek és néhány sedkártyának, plusz egy bikininek és magassarkúnak. Ezek nélkül sehol sem fognak komolyan venni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy lehet, hogy több száz másik modell lesz előtted, ezért türelmesnek kell lenned és már előre felkészülni lelkileg és testileg is, pl. vízzel, rágcsával.

02-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

03-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Úgy ahogyan a modellkedésnek, magának a castingnak is két része van: az első természetesen a külső és a második, még ennél is fontosabb, a személyiség. Ilyenkor az elsődleges cél, hogy el tudd „adni” és minél jobban reprezentálni magad. Ennek a legelső eszköze a sedkártyád lesz, ami egyfajta fényképes névjegykártyául szolgál.

04-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

05-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A külsőhöz hozzátartozik, hogy leveszik a körméreteidet, megnézik, milyen magas vagy és milyen az alakod, majd csinálnak pár képet rólad bikiniben is, természetesen smink nélkül. Ha nagyon tetszel, akkor tuti egy rövid videót is felvesznek majd rólad, ahogyan megmutatod a profilodat, esetleg a járásodat. Alap, hogy minél többet gyakorolod a pózokat, a mozgást és az arckifejezésedet és minél gördülékenyebben hajtod végre a kéréseket, annál több esélyed lesz a munka megszerzésére. Nagyon fontos, hogy ha polázásra és videózásra kerül sor, azonnal válts át modell-módba és felejtsd el az állandó mosolygást, mert amatőrnek fognak nézni, nem vesznek komolyan.

06-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

07-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A személyiséged bemutatásához a legfontosabb, hogy mindig legyél mindenkivel nagyon kedves, mosolygós és egyben határozott, elszánt, mint egy igazi profi. A következő lépés pedig a jó kommunikáció lesz (angolul is), mivel biztosan meg fogják kérdezni, hogy ki vagy, honnan jössz, mit kell tudni rólad és minden olyan hétköznapi dolgot, amiből kiderül, milyen vagy valójában. Nagyon fontos, hogy érezzék rajtad, hogy életvidám és pozitív vagy és te akarod a legjobban ezt a munkát, bemutatót vagy ügynökséget.

08-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

09-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Extra szabályok: sosem a modell dönti el, hogy melyik castingra megy el és melyikre nem, magán a castingon pedig nem adhatja ki a saját elérhetőségeit. Az ügynöksége tudta nélkül semmit nem írhat alá és nem tárgyalhat a díjáról sem a klienssel, sem a többi modellel. Ezek a szabályok természetesen mind a modellek és a karrierjük megóvásáért vannak. Jó tudni, hogy a modellügynököket mindenről célszerű tájékoztatni és azonnal jelezni, ha valami nem stimmel, legyenek itthon, vagy akár külföldön is.

10-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

11-casting-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Ugye, hogy sokkal bonyolultabb ez is, mint elsőre látszik?

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?