Vélemény a magántanulóságról, egy modell anyukájától

Forrás: Modellügynökség | 2016 június 10.

Rengeteg tévhit kering a téma körül, például hogy ha valaki modellkedni akar, azt kényszeríti az ügynöksége, hogy menjen el magántanulónak. Ezeket a rémhíreket száraz tények helyett személyes élményekkel akarjuk elhessegetni, ezért azt már tisztáztuk is, hogy mit jelent egy modellnek, amikor magántanulói státuszba kerül. Na, de tutira érdekel még több embert az is, hogy mit szólnak ehhez a modell szülei. Lucia anyukája, Andrea a legutóbbi alkalommal is őszintén mesélt neked arról, hogy hogyan éli meg a változásokat, amik azzal jártak, hogy a kislányából egyszer csak modell lett. A mai napon ugyanilyen részletesen avat be az oktatás ezen formájának működésébe, ami többek közt lehetővé tette, hogy a nyári szünetben elért szingapúri sikerek után Lucia év közben hódítsa meg a tokiói divathetet.

00-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

„Magyarországon a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a tanuló gyermek szüleinek jogában áll magántanulói jogviszonyt kérvényezni. Azonban az engedélyezésről az adott iskola, ahol a gyermek tanul, szakmai vezetője dönt. A kérvény benyújtásához és a folyamat elindításához a lakhely szerinti gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság hozzájárulása is szükséges. Ezen iratok beszerzése után dönt az iskola vezetője, hogy engedélyezi-e a magántanulói státuszt, és hogy milyen feltételekkel.

01-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

02-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Nagyon fontos tudni, hogy Magyarországon 16 éves korig kötelező iskolai jogviszonyt fenntartani. Ezért döntenek nehézkesen az iskolák az engedélyezés mellett, mert az iskolakötelezettség korhatára alatt őket is felelősség terheli a tanuló távolmaradása alatt.

03-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Javaslom a modell lányok szüleinek, hogy előre egyeztessenek a gyermekük iskolájának vezetőivel. Meg kell érdeklődniük, mennyire tudják támogatni és tolerálni a modell leány távolléteit. Fontos azt is előre tisztázni, hogy akár egyik napról a másikra is kaphat a modell egy szerződést, tehát rugalmasnak is kell lenniük.

04-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Lucia hozzáállásán nem változtatott a magántanulói időszak. Ő speciális helyzetben van, mert eddig csak részlegesen volt ebben a státuszban. Az biztos, hogy önfegyelmet igényel, de aki jól tud bánni az idejével, nagyon hatékonyan ki tudja használni ezt a lehetőséget. A tényleges idő, amit suliban hatékony tanulással töltesz, lényegesen kevesebb, mint amit valójában ott tartózkodik egy diák. Tesiórák, erkölcstan, énekóra stb., plusz a szünetek.

05-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

06-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Ismeretségi körünkben, akinek a gyermeke magántanuló, külön tanár készíti fel a vizsgákra. Luca egyébként Tokióban több “idősebb” modellel találkozott, többségük valamilyen felsőoktatási intézményben tanul, és nagyon fontosnak tartották a tanulást a modell munka mellett.”

07-magantanulo-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

 1. Adrienn_Habrovszki
  on

  Sziasztok! Elnézést,hogy kissé eltérek a témától. Eléggé O-lábaim vannak (a vádlijaim állnak kissé O alakban), ez kizáró ok, ha modellkedni szeretne valaki (a magasság megvan)? Nincs semmilyen betegségem, genetika. Előre is köszönöm! 🙂

  • Cosmopolitan.hu
   on

   Kedves Adrienn! Látatlanban sajnos nem tudunk biztosat mondani, de tény, hogy egy O-láb nem túl előnyös ebben a szakmában és azonnal látható. Ha nem genetikai betegséged van és csak kismértékű, akkor szakember segítségével biztosan helyrehozható az eltérés.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?