Mikortól lehet valakit szupermodellnek nevezni?

Forrás: Modellügynökség | 2016 május 23.

Ha már az előző, illatos bejegyzésnél a szupermodellek kiváltságait említettük, ideje tisztázni magát a kifejezést. Gyakran dobálóznak a szupermodell szócskával, sokszor helytelenül, mert a világon csak néhányan nevezhetők annak. Ugyan több generáció létezik belőlük, de ezért a címért mindig is meg kellett küzdeni, mostanra pedig már annyi modell van a piacon, hogy nehezebb, mint valaha. A mai bejegyzésben ezt a fogalmat tisztázunk és bemutatjuk magukat a szupermodelleket is!

00-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Tehát a szupermodell egy olyan nagyon jól fizetett, nemzetközi high fashion modell, aki csakis a világ legmenőbb fotósaival dolgozik a legnagyobb magazinoknak és legnevesebb divatházaknak, legyen az kifutó vagy kampány. Világszerte a legjobb modellügynökségeknél van elhelyezve, akik több millió dolláros szerződéseket kötnek neki. Onnan lehet tudni, hogy valaki erre a szintre lépett, hogy mindenhol ismerik a nevét. Kezdetben legtöbbször egy márka kampányarca vagy nagyköveteként, később viszont már a saját neve lesz az a brand, amivel mindenki reklámozni akar. Egyesek szerint onnan számít valaki szupermodellnek, mikor már számos ország Vogue címlapján keresztül is megismerték az emberek, ezek közül is a legfontosabb természetesen az amerikai változat.

01-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Ne feledd, a szupermodellek manapság már nem mindig tökéletes szépségűek, inkább nagyon különlegesek és olyan személyiségük, jelenlétük van, amivel kiemelkednek a több ezer modell közül. Persze nem csak a tehetségük miatt tartják őket tiszteletben, hanem az elért sikerekért is, főleg azért, hogy felküzdötték magukat az A-listások közé, akik a legtöbbet keresnek a szakmában.

02-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

04-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Egy kicsit kukkantsunk vissza a történelmükbe is. Maga a kifejezés 1930-ban született, de igazán csak a ’60-as ’70-es években terjedt el, majd a ’80-as évektől kapott kiemelt visszhangot. A legelső Lisa Fonssagrives volt a maga 200 Vogue-címlapjával, majd egyre több ügynökség megjelenésével olyan tehetségeket kapott a világ, mint a máig legendás Beverly Johnson, Grace Jones, Iman, Jean Shrimpton, Jerry Hall, Lauren Hutton, Marisa Berenson, Pat Cleveland, Peggy Moffitt, Twiggy, Veruschka és Wilhelmina Cooper. Nem sokkal később azokra kezdték el használni ezt a kifejezést, akik a legismertebb és legkeresettebb modellek voltak és már nem csak a divatiparon belül.

03-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A mai értelemben vett szupermodellség szentségét egy 1990-es brit Vogue címlap alapozta meg Peter Lindbergh képével. Na, ezt még az is ismeri, akit egyáltalán nem érdekel a divat! Cindy Crawford, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Linda Evangelista és Naomi Campbell szent ötöse nem sokkal később kiegészült Kate Moss-szal, a formációt pedig a mai napig „Big Six”-ként emlegetik, ők voltak és lesznek mindig a valódi szupermodellek. A Vogue egyébként azóta is időről-időre a kor legnagyobb szupermodelljeit teszi címlapra csoportostul. Nézd csak:

05-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

1992 Április: Christy Turlington, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Karen Mulder, Elaine Irwin, Niki Taylor, Yasmeen Ghauri, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Tatjana Patitz.

1992-aprilis-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

1999 November: Kate Moss, Gisele Bündchen, Lauren Hutton, Iman, Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Amber Valletta, Christy Turlington, Claudia Schiffer, Lisa Taylor, Paulina Porizkova, Carolyn Murphy, Patti Hansen

1999-november-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

2004 Szeptember: Daria Werbowy, Natalia Vodianova, Gisele Bündchen, Isabeli Fontana, Karolina Kurkova, Liya Kebede, Hana Soukupova, Gemma Ward, Karen Elson

2004-szeptember-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

2007 Május: Lily Donaldson, Hilary Rhoda, Doutzen Kroes, Sasha Pivovarova, Caroline Trentini, Raquel Zimmermann, Jessica Stam, Chanel Iman, Coco Rocha, Agyness Deyn

2007-majus-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

2009 Május: Liya Kebede, Natalia Vodianova, Anna Jagodzinska, Isabeli Fontana, Lara Stone, Jourdan Dunn, Raquel Zimmermann, Caroline Trentini, Natasha Poly

2009-majus-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Legnagyobb büszkeségünk pedig, hogy a legutóbbi, 2014-es szeptemberi címlapon a mi Axente Vanessánk is szerepelt Andreea Diaconu, Arizona Muse, Karlie Kloss, Cara Delevingne, Edie Campbell, Joan Smalls, Imaan Hammam és Fei Fei Sun mellett.

2014-szeptember-szupermodellek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

A verseny tényleg egyre élesebb, de akármennyi modell is legyen a piacon, mindig maximum egy maroknyi lány lesz az csupán, aki el tudja érni és a legfontosabb: fenntartani ezt a státuszt. Egyre gyorsabban bukkannak elő olyan modellek, akiket rengeteg helyen láthatsz, de az igazi szupermodell az, aki 5, sőt 10 év után is fenn tudja tartani az érdeklődést és sosem felejtik el a nevét.

Neked ki a kedvenc szupermodelled?

  1. Anna
    on

    Nagyon buszkek lehetunk Vanessara hogy ilyen sok mindent elert mar😌👏🏼

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?