Mikor érdemes modellügynökséget váltani?

Forrás: Modellügynökség | 2016 május 4.

Legyen szó 3 hónapról, vagy 3 évről, az elválás sosem könnyű és persze utána a tovább lépés sem. Természetesen a modellszakmában is így van, hiszen folyamatos kapcsolatban vagyunk a modellekkel, akiknek nem csak a karrierét, de sokszor az életét is egyengetjük. Akármi legyen is az indok, azzal tisztában kell lenned, hogy helyesen cselekszel-e és nem csak feladod, mert ez egy komoly lépés, ami az életedet is megváltoztathatja. Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy vajon mindent megtettem azért, hogy sikerüljön? És vajon az ügynökségem ugyanígy tett-e? Vannak azonban bizonyos esetek, amikor igenis megérik a változás, és most tartózkodjunk a lehúzós ügynökségek szélsőséges viselkedésétől. Ma azokat a korrekt indokokat soroljuk fel, amikor ideje elfogadni, hogy megérett a váltás:

00valtas-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

1. Ha talán meggondolatlanul, de aláírtad a szerződésedet, és kiderül, hogy az ügynökségednek mégsem olyan jó a hírneve, mint azt állították.

2. Ha mondjuk, egy év alatt sem történik veled semmi komoly dolog, annak ellenére, hogy TÉNYLEG megfogadtad és betartottad az ügynökeid összes tanácsát.

02valtas-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

3. Ha az ügynökséged sorozatos hibákat követ el a te károdra. Itt például arra gondolunk, hogy előnytelen szerződéseket köt neked külföldön, de akár itthon is.

4. Ha azt érzed, hogy már túl sok modell van az ügynökségeden, ezért rád nem tudnak annyira odafigyelni.

5. Ha nem működik köztetek az információ átadása. Mondjuk nem tájékoztatnak rendesen egy munka, vagy utazás részleteiről. Nagyon kellemetlen tud lenni az is, ha nem szólnak előre, hogy fehérneműs fotózásról vagy hajfestésről lesz szó a munkán, ilyenkor tehát tanácsos lépni.

05valtas-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

6. Vagy ha egyenesen szánt szándékkal tartanak vissza információkat és tartanak bizonytalanságban olyan fontos dolgokról, mint a pénz kérdése.

7. Ha elérhetetlen a bookered, amikor szükséged lenne rá. Akkor is fel kellene vegye veled a kapcsolatot azonnal, ha te külföldön vagy és itthon hajnali kettő van. Ki másra számíthatnál, ha egy idegen országban betegszel le, vagy késed le a repülőgéped?

07valtas-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

8. Ha azt érzed, hogy az ügynökséged nem az álmaid elérésében akar támogatni és a karrieredet első helyre tenni, hanem a saját pénztárcáját akarja megtömni. Mondjuk, amikor nem a képességeidnek és a kinézetednek megfelelő munkákat kapod, de ők jól járnak.

9. A pénz kérdését semmiképpen se vedd félvállról! Célszerű változtatni, ha nem kapod meg a pénzedet időben, vagy ha a külföldi késésben lévő összegeket nem hajtják be időben. És akkor is lépni kell, ha teljesen felesleges kiadásokat eszközölnek a te károdra.

09valtas-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

10. Kiemelten fontos, hogy tudj bízni a bookeredben és ez visszafele is működjön, ezért ha egyszerűen nem vagytok egy hullámhosszon és esetleg kellemetlenül érzed magad a társaságában, szintén érdemes elgondolkozni a továbblépésen.

11. Azt is javasolt átgondolni, mikor egy sokkal jobb ajánlatot kapsz egy sokkal profibb, menőbb modellügynökségtől. Elvégre a legjobb ügynökségek azok, akik a legjobban tudják menedzselni a modellek karrierét, nem? Itt viszont fontos, hogy kellően tájékozódj az ajánlat hátteréről, ismerd meg az ajánló klienskörét és befutott modelljeit, még mielőtt megbánnál bármit is.

11valtas-modellugynokseg-blog-cosmopolitan

Ezeket ajánlott már akkor is átgondolni és megbeszélni a szüleiddel, mikor a leszerződésről dumáltok. Mi azt tudjuk tanácsolni minden modellkedni akaró lánynak és a szüleinek, hogy úgy a legjobb aláírni egy modellszerződést, hogy az első körben csak egy évre szóljon. Egy év alatt ugyanis rengeteg dolog kiderül mindkét félről és utána lehetőség van esetleges hosszabbításra, de arra is, hogy azt mondd, mégsem szeretnéd. Ha erre nem adnak nektek lehetőséget, mindenképpen kérjetek ügyvédi segítséget.

Végül, de nem utolsósorban a modellügynökség váltásának hogyanjáról röviden: MINDIG az a legjobb, ha őszintén beszélsz a menedzsmenteddel. Kivéve persze, ha annyira elharapódzik a helyzet, hogy ez nem kivitelezhető, és esetleg perrel fenyegetnek.

Kommentben várjuk további kérdésedet  a témával kapcsolatban!

 1. Nagy Viktória
  on

  Sziasztok 🙂 Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen egyéb pozíciókban lehet egy modellügynökségnél dolgozni? Milyen feltételekkel,illetve hogyan lehet ezekre a pozíciókra jelentkezni? Kíváncsi lennék az itthoni és külföldi lehetőségekre is.
  Előre is köszönöm a választ 🙂 Az oldalt nagyon szeretem,csak így tovább 🙂

  • Cosmopolitan.hu
   on

   Kedves Viktória! Köszönjük, hogy követsz minket. Az ügynökségeken booker és scouter pozíciók szoktak lenni még. Scouterekre, akik folyamatosan új modelleket keresnek az ügynökségeknek mindig van kereslet, bookerként ügynökséghez kerülni már egy kicsit nehezebb. Mindkettőre e-mailben lehet jelentkezni részletes önéletrajzzal, ám nagyon ritka (főleg itthon), hogy egy ügynökség új bookert keresne. Ha így is történik, ezt divatberkeken belül és ajánlás alapján teszik általában, tehát ez és az angol nyelvtudás jelent előnyt. Érdemes tudni, hogy ahogyan a modellkedés, a bookerség sem egy kötött, 8 órás munka, mert 0-24-ben a lányok rendelkezésére kell állni. Arról, hogy milyen egy jó booker, ebben a bejegyzésben olvashatsz: http://modellugynokseg.blog.cosmopolitan.hu/2015/08/13/milyen-egy-jo-booker/

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?