Szupermodellek jótékonysági projektjei – 3. rész

Forrás: Modellügynökség | 2016 április 22.

Az elmúlt években rengeteg szupermodell szentelte idejét és energiáját annak, hogy minket inspirálva jótékonysági szervezetek mellett kampányoljon. Nincs is szebb annál, mint mikor valaki a hírnevét felhasználva hívja fel a figyelmet súlyos problémákra és gyűjt adományt rászoruló embertársainknak. Axente Vanessa tavaly például az autizmusra hívta fel a figyelmet egy jótékonysági kampány keretében. Vajon milyen ügyeket támogatnak még mellszélességgel a világ legszebb női?

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitan00

Adriana Lima: St. Luke Foundation for Haiti, Caminhos da Luz

Saját bevallása szerint egy kampányfotózás alkalmával szeretett bele a karibi szigetországba, ahol teljesen lenyűgözte a St. Luke alapítvány orvosainak, nővéreinek és szociális gondozóinak önzetlen és fáradhatatlan munkája. Az alapítvány célja, hogy az ország legszegényebb lakosainak is lehetősége legyen az egészségügyi ellátás, az oktatás és a humanitárius segítség elérésére. Adriana kiemelt támogatója és tagja az alapítványnak, mert amellett, hogy jótékonysági eseményeken segít több százezer dollárt gyűjteni és 7 milliós követőtáborát is adományozásra buzdítja, személyesen is többször részt vett már a haiti kórházak és iskolák programjában.
A másik fontos projektje egy salvadori központ, ahol több ezer árva gyermek sorsáért felelősek. Adriana segített kibővíteni az árvaházat és ruhákat vásárolt a gyerekeknek.

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanadriana lima

Heidi Klum
Mindenki példaképe lehet nem csak 20 éves pályafutása miatt, ugyanis a 20-ból legalább 10-et jótékonykodással is töltött. Heidi egyszerűen elképesztően önzetlen és idejét nem sajnálva ott segít azonnal, ahol kell. Azt tudtad, hogy a Vöröskereszt és az UNICEF is kitüntette már? Ezeket többek közt olyan cselekedetekkel érdemelte ki, mint hogy a Sandy hurrikán tombolása után azzal töltötte a karácsonyi ünnepeket, hogy szerzett egy teherautót, megpakolta adományokkal és saját kezűleg szállította ki azokat a rászorulóknak. Vagy, hogy óriási tömeget vezetett a menet elején, mikor egy Los Angeles-i kórháznak kellett gyűjteni. (A végeredmény meghaladta az 1 millió dollárt is.) Vagy lehet azért is, mert a 2010-es haiti katasztrófa és azt azt követő kolerajárvány alkalmával is ellátogatott, hogy személyesen segítse az ország felépülését.

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanheidi klum 1
Legalább 20, azaz húsz jótékonysági szervezet és alapítvány állandó tagja vagy támogatója, amik a rák- és AIDS-kutatástól kezdve a gyermekek oktatásán és védelmén át egészen a vadvilág megmentéséig terjednek világszerte.
Felsorolni szinte lehetetlen lenne az összes jótettet, ezért inkább Heidi saját szavait idézzük a témában: „Nem szabad határokban gondolkodnod. Mindannyian emberek vagyunk, együtt élünk ezen a bolygón és segítenünk kell egymásnak. Amikor reménytelen helyzetekkel találkozol, amikor egy kórházban ülsz beteg gyerekekkel és látod, hogy mennyi ember vesztette el mindenét, az természetesen emberileg is megváltoztat. Óriási különbség van azonban aközött, amikor tévén keresztül látsz egy szörnyű katasztrófát, mint amikor ott vagy és testközelből kell látnod a szomorúságot az emberek arcán.“

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanheidi klum 2

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanheidi klum 3

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanheidi klum 4

Miranda Kerr: Kids Helpline, WWF, The Koala Foundation, Asian Elephant Foundation
Miranda tényleg egy angyal, ugyanis időről-időre valamilyen szenzációs jótékonysági kezdeményezés mellé áll. Heidivel nehéz felvenni a versenyt, de igyekszünk a sok-sok jótett közül a legfontosabbakat nála is kiemelni. 2013 óta a Kids Helpline nagykövete, ami Ausztrália egyetlen telefonos és internetes tanácsadó szolgáltatása és segélyvonala, amit 24/7-ben felkereshet bármilyen gyerek, vagy 25 év alatti fiatal, akármekkora problémája is akad. Ezen belül egy olyan kampányban is részt vesz náluk, ami az egyre gyakoribb fiatalkori öngyilkosságokra hívja fel a figyelmet.

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanmiranda kerr 1
Ugyanebben az évben volt a WWF Föld Órájának kampányarca is, ami eredetileg egy szintén ausztrál kezdeményezés, mára pedig már legalább 120 ország és több mint egymilliárd ember kapcsolja le a felesleges világítást minden márciusban egy órára, hogy így hívják fel a figyelmet a környezetszennyezésre.

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanmiranda kerr 2
Listánkon talán ő az első, aki az állatvilágról sem feledkezik meg: A Koala Alapítvány legbőkezűbb támogatója, két koalát is örökbefogadott már, sőt beauty márkájának oldalán az alapítvány egy saját bloggal népszerűsítheti küldetését és a kihalás szélén álló állatok adoptálását. Óriási figyelmet kapott az az akciója is, amikor az Ázsiai Elefánt Alapítványnak 100 000 dollárt adományozott személyesen, amiből árva elefántbébik etetését fogják finanszírozni, amellett hogy már két felnőtt elefánt művégtagját ebből készítették el.
További, általa támogatott jótékonysági alapítványok: Children International, Free The Children, Virgin Unite, Vöröskereszt, Wildlife Warriors.
jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitanmiranda kerr 3

Sasha Pivovarova: Russian Children’s Welfare Society, Born Free Africa
A szupermodell kislánya idén már 4 éves, így nem is csoda, hogy azt tartja a legfontosabbnak, hogy mindenki megértse: A gyermekek a mi jövőnk. Hosszú évek óta az Orosz Gyermekjóléti Egyesület támogatója, többször rendeztek már együtt jótékonysági divatesteket és gálákat, ahol több százezer dollár adományt gyűjtöttek össze. Az alapítványon belül Sasha a Give Beauty Back projektet tartja a legfontosabbnak, ami arcdeformitásban szenvedő orosz gyerekek kezelését és rehabilitálását támogatja.
jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitansasha pivovarova 2
Ha már az elején említettük kislányát, Mia Isist, több szupermodellel együtt jelenleg is a Born Free Africa kampányarcai. Ezzel az alapítvánnyal azért küzdenek együtt, hogy megteremtsenek minél több olyan orvosi és anyagi környezetet, amiben a HIV-fertőzött édesanyák is egészséges gyermekeket szülhetnek. jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitansasha pivovarova 1

Toni Garrn: Plan International

Toni személyesen akart felelősséget vállalni azért, ami számára kiemelten fontos, ezért évek óta a Plan Inernational német részlegének lelkes tagja és nagykövete. Elsődleges céljuk, hogy minden gyermek számára egyenlő jogokat és lehetőségeket teremtsenek. Tulajdonképpen a topmodell a Planen keresztül 15 éves korában már két lány patrónusa volt, azóta pedig egyre több gyermeket támogat egyénileg Vietnámban és Burkinában is. Globális nagykövete az alapítvány Because I Am A Girl kampányának is, amivel a lányok oktatásáért küzd a fejlődő országokban. Burkinába is ellátogatott személyesen, ahol egy olyan beruházást támogatott, ami lehetővé teszi kb. 600 fiatal nő számára, hogy általános iskolai tanárképzésben részesülhessenek. Toni adományának köszönhetően jelenleg 30%-al több tanárnő képzése lehetséges a bentlakásos iskolákban.

jotekonysag-modellugynokseg-blog-cosmopolitantoni garrn

 

 

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?