A legnagyobb tévhitek a modellszakmáról – 3. rész

Forrás: Modellügynökség | 2016 április 20.

Az öt legfontosabb tévhitet már bemutattuk legelső bejegyzéseink közt, de sajnos azóta is sok pletyka, rosszindulatú megjegyzés és hibás feltételezés kering a modellek és maga a modellkedés körül, ráadásul általában a legalapvetőbb dolgokat illetően. Most tisztázzuk ezeket a kérdéseket!

tevhitek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan00

1. Elég, ha a saját országában sikeres egy modell.

A modellügynökség célja az kell legyen, hogy a lányból nemzetközi topmodellt faragjon, ami nem jöhet létre különböző országok magazinjainak és designereinek meghódítása nélkül. Sok tehetséges divattervező és néhány szuper magazin persze Magyarországon is van, de ha jobban belegondolsz, a lista véges. Ha jó ügynökségnél van egy modell és bebizonyosodik, hogy tényleg alkalmas erre a melóra, akkor bizony már a karrierje elején kipipálja ezeket, ők pedig nem dolgozhatnak mindig ugyanazzal. Arról nem is beszélve, hogy azért senki nem fog milliókat fizetni neked, hogy egy várossal arrébb megjelenj egy munkán. És persze az amerikai Vogue sem egy magyar ügynökségnél fog érdeklődni címlapmodellek után. Még egy hasznos infó: ha nem Budapesten modellkedsz, sajnos nem lesz esélyed kitörni a külföldi piacokra, ugyanis minden innen történik.

tevhitek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan01

2. A modelleket plázákban fedezik fel.
Ha minden adottságod megvan hozzá és érdekel is a modellkedés, a legrosszabb dolog, amit csak tehetsz, hogy otthon ülsz ölbe tett kézzel, mert másokra is úgy találtak rá.  Valóban vannak scoutereink és mi magunk is rendszeresen járunk olyan helyekre (pl. plázákba), ahol sok fiatal lány megfordul, de nincs kamerarendszerünk és sajnos nagyon kicsi az esélye, hogy pont téged fogunk megtalálni, pont amikor arra jársz. Persze az Attarctive-nak is vannak hasonló sikertörténetei, de ne felejtsd el, hogy a modell alkatú lányok nem teremnek minden bokorban, ezért több száz arcot végignézünk, mire találunk egy alkalmasat. Ha biztosra akarsz menni, mindenképpen jelentkezz az oldalunkon!

tevhitek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan02

3. A divat gyors, szóval biztos, hogy a modell szakmában is minden gyorsan történik.
Aki kitalálta, hogy a modelleknek egy csettintésre alakulnak a dolgai, az valószínűleg sosem volt még a közelükben. A divat valóban gyorsan változik, de a modellkedés nagyon nagy része csak várakozásból áll, amihez igen türelmesnek kell lenni. Az elején vársz, hogy magasabb legyél, hogy levegyék a fogszabidat, hogy jók legyenek a méreteid, hogy elég jó legyél egy magazinnak, hogy elég tapasztalt legyél, hogy meglegyen az érettségid, hogy külföldre utazhass, hogy meglegyen a vízumod, közben folyamatosan vársz a sminkes székben, órákat a castingokon, vársz arra, hogy újra láthasd a családodat, az ügynökeid pedig arra, hogy megkapják a képeidet, vagy a választ arra, hogy akkor konfirmálnak-e az adott munkára. Biztos nem gondoltad volna, de egy adott folyamaton belül is annyi lépcsőn kell átlépni, hogy őrület.

tevhitek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan03

4. A szupermodellek eleve modellnek születtek.
Milyen könnyű dolgunk lenne! De ez egyáltalán nincsen így, mert általában pont azok a lányok alkalmasak a modellkedésre, akik magukon észre sem veszik, hogy mennyire szépek, esetleg még csúfolják is őket a magasságuk és testalkatuk miatt. Nem pedig a szépségkirálynő típusok, ahogy azt a legtöbben gondolják. Éles szakmabeli szem kell ahhoz, hogy valaki meglássa egy fiatal lányban, hogy hogyan nézne ki visszanőtt szemöldökkel, természetes hajjal és később mennyire mutatna jól a képeken. Van olyan is, hogy valaki 14 évesen gyönyörű, de sajnos nem éri el később az áhított magasságot és olyan is, hogy mindene megvan a lánynak, de egyszerűen a személyisége összeférhetetlen a modellkedéssel. Arról nem is beszélve, hogy nem csak a magassarkúban járást kell megtanulnia egy teljesen kezdőnek. A szupermodellek sem úgy születtek, hogy tudták, hogyan kell kinéznie egy modell gardróbjának, hogyan kell ápolniuk az arcbőrüket, testüket és lelküket, egyáltalán hogyan kell kommunikálni náluk sokkal idősebb és tapasztaltabb emberekkel. Rengeteg dolog van, amiről nekik sem volt fogalmuk, ezért egy profi anyaügynökség nélkül biztos nem tartanának ott, ahol.

tevhitek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan04
5.
 A modelleket maguk a fotósok vagy megrendelők keresik fel.

Nagyon egyszerű: ha nincsen egy profi anyaügynökséged, aki ugyanolyan profi külföldi ügynökségekkel dolgozik, akkor senki sem fog ezer kilométereken átreptetni és szemmel látható összegeket kifizetni egy minőségi high-fashion munkáért. Kezdjük az elején, a fotósnak az esetek 99%-ban nincs beleszólása abba, hogy kit fog fotózni. Erre van a casting director, akit a kliens bíz meg, hogy helyette válassza ki az elképzelésének legjobban megfelelő modellt. Röviden és tömören tehát ennek a két személynek közvetetten sosincs köze a modell személyéhez. A casting director pedig nem Facebookon és Instagramon böngészi a lányokat, hanem felkeresi az adott ország legjobb ügynökségeit, hogy ajánljanak ki neki olyanokat, akik megfelelnek a kritériumoknak. Ha modellként ilyen kéréssel keresnek meg bárhol, arról azonnal értesítsd az ügynökségedet, és sose add ki a személyes adataidat, csakis az ügynökségét, különben bajba keveredhetsz.

tevhitek-modellugynokseg-blog-cosmopolitan05

További, eddig megválaszolatlan kérdésedet várjuk kommentben!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?