Modellből modellügynök: Bori története

Forrás: Modellügynökség | 2016 április 1.

A modellkarrier utáni lehetőségek kapcsán már felvázoltunk egy olyan opciót, miszerint a modellkedésben szerzett tapasztalatokat kamatoztatva a lányoknak akár bookerként, vagyis modellügynökként is van lehetősége elhelyezkedni a későbbiekben. Erre legékesebb példánk maga az Attractive vezetője, Fehér Orsi, aki modellként kezdte a ’90-es években, nem sokkal később pedig átvette a cég irányítását. Büszkén jelentjük, hogy ügynökségünk táján újabb sikersztori született! A blogról már jól ismert és hosszú évek óta sikeresen modellkedő Nagy Bori ugyanis hazaköltözött Hongkongból, és átállt a szakma másik oldalára. Persze korábban is tanítgatta már a kezdő lányokat, de most teljesen új és más lehetőségek nyíltak meg előtte, olyanok, amikben alkalma van kiteljesedni. Hogy milyen modellből modellügynökké válni, azt most Bori el is meséli részletesen:

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

„Már több mint 10 éve része az életemnek a modellkedés, és már körülbelül 6 éve az Attractive csapat tagja is vagyok. Jártam már a világban szinte mindenhol, rengeteget utaztam, éltem külföldön, többek között Hongkongban 4 évet. Aztán tavaly nyáron jött az elhatározás, hogy én mégsem akarok a világ másik felén élni, messze a családomtól, így 2015 júniusában hazaköltöztem. Nem tudtam, mi lesz velem ezek után, folytassam-e a modellkedést vagy keressek-e egy új munkát. Aztán augusztusban egy divatbemutató főpróbája alatt felhívott Orsi, hogy nincs-e kedvem a modellszakma másik oldalát is kipróbálni, a bookerkedést.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A telefonbeszélgetésünk után egy héttel már kezdtem is az irodában. A sok éve való modellkedésnek köszönhetően azért már volt valamennyi fogalmam arról, hogy hogyan működik a szakma, de elképzelésem se volt, hogy a bookerek és az ügynökök mennyit dolgoznak azért, hogy “nekünk”, modelleknek jó legyen minden.
Egy bookernek azon kívül, hogy a lányokat külföldre kell küldenie, vagy itthon kell neki fotózásokat szerveznie, rengeteg feladata van. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen lányt, milyen piacra küldünk, mennyi időre és melyik ügynökséghez. Nagyon fontos tudni, hogy a lányoknak éppen mire van szüksége, nem csak személyes, hanem szakmai szempontból is. És ezt persze meg kell beszélni a modellel és a szüleivel is. Nyilván mindenkinek a legjobbat akarjuk, de sajnos nem mindig sikerül úgy a dolog, ahogy mi azt elképzeltük. Ilyenkor újabb tervet kell kitalálni, hogy vajon mi lenne az adott modellnek éppen a legjobb: pénzt keresni, képeket szerezni vagy gyakorolni még egy kicsit a modellkedést, ahhoz hogy az első kettő cél is sikeresen megvalósuljon. Van olyan modell, akinek több idő kell a különböző szempontok megvalósításához, de ezt sokszor a lányok nem veszik észre maguktól. Azt hiszik, hogy nekik is menne ugyanolyan könnyen, mint egy másik lánynak, aki lehet gyorsabban jutott el arra a szintre, ahova ők is el szeretnének jutni. Ilyenkor buzdítani kell őket és mellettük kell lenni ahhoz, hogy lelkileg segítsük őket például akkor, ha lassabban jönnek bele a modellkedésbe vagy ha épp egy sikertelen külföldi úton vannak túl.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A modellszakma azért is nehéz többek között, mert sok fiatal lány ugyanazért a célért küzd, és ha esetleg kevésbé sikeresek az adott szezonban, vagy egy külföldi út után, azt nehéz feldolgozni és gyakran feladják a lányok ezek miatt a tényezők miatt. Rengeteg munka és odaadás kell a modellkedéshez, amellett, hogy figyelni kell a méretekre, a személyiségükre és az életmódjukra.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Sok dolgot tanultam így a másik oldalról, amit modellként észre sem vettem. Sokáig azt hittem, hogy csak engem viselnek meg a visszautasítások, a diéták vagy az állandó változás. Ezzel azonban szinte mindenki így van, a legsikeresebb modellek is ugyanúgy kapnak visszautasításokat, van, hogy nem dolgoznak hetekig és nem keresnek mindig annyi pénzt, amennyit mondjuk két hónappal vagy egy évvel azelőtt kerestek, és ez gyakran megviseli a lányokat. Külső szemmel már látom, hogy ez minden modellnél igaz, a lényeg, hogy nem szabad feladni és menni kell előre, hisz annak ellenére, hogy ezeket a dolgokat nehéz kezelni, a modellkedés olyan élményeket ad a lányoknak, amiket más szakmában valószínűleg sohasem kapnának meg.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az Attractive viszonylag kevés lánnyal dolgozik, épp azért, hogy a lehető legjobban oda tudjunk figyelni mindenkire, és sajnos még így is elég nehéz néha a megfelelő odafigyelést adni a lányoknak. De nagyon törekszik az egész csapat, hogy ez minél jobban menjen.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A lányokat mindig fel kell készíteni az utakra, legyen az az első vagy a nyolcadik. Amellett, hogy a lehető legjobb ügynökséget keressük meg nekik az adott piacon, biztosnak kell lennünk abban, hogy kapnak szállást, zsebpénzt és dolgozni is fognak. Ezért amikor kiutaznak, tartani kell velük is a kapcsolatot, mert előfordul, hogy a kinti ügynökség nem nyomja őket annyira, ilyenkor írunk a külföldi bookereknek, hogy megbeszéljük, miért nincs munkája a lánynak, vagy miért nincsenek válogatások. És ha ezek után sem mennek a dolgok, akkor hazahozzuk őket. Ez is egy kudarcnak számít, amiről sokszor a modellek azt hiszik, hogy az ő hibájuk. Nekem is volt már ilyen utam, és nyilván nem láttam, akkor, hogy az adott piac szimplán csak nem nekem való. Magamat okoltam, amiatt, hogy nem sikerült egy munkát se lebookolnom. Utána átmentem egy másik piacra, ahol sokkal jobban dolgoztam és ez újra meghozta az önbizalmamat.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A modellek sajnos sokszor nem veszik észre, hogy nem mindig velük van a baj. Nyilván van olyan is elég gyakran, hogy azért nem dolgozik a lány, mert nagy a feneke (már ez is előfordult velem párszor), vagy mert olyan az attitűdje, hogy az adott ország kliensei nem szeretnének vele dolgozni. Ugyanis nem elég az, hogy szép és vékony vagy, ha nem vagy kedves és barátságos, senki nem akar majd alkalmazni. De gyakori az is, hogy egy modell, aki például Japánban rengeteget dolgozik, Németországban egy munkát se kapna. Nagyon különböznek a piacok, és mint booker ezt próbáljuk figyelemmel követni, de sajnos előfordul, hogy azt hisszük, hogy valaki nagyon jól dolgozna például Párizsban, és mégsem jön össze neki. Egy bookernek számtalan feladata van, amire ez a bejegyzés nem lenne elég ezért csak azok közül próbáltam néhányat kiemelni, amelyeket modell szemmel anno másként láttam.

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Rengeteget tanultam a munkáról az elmúlt fél évben, amiért nagyon hálás vagyok mindenkinek az ügynökségen. Szerencsére Peti is segít bármikor, aki 5 év után hagyta itt az Attractive csapatát, mert új életet kezdett Berlinben. De ott van még Huba is, aki a mai napig segít mindenben, főleg ha szerződéseket írok, vagy például ha lányokat kell kiajánlani egy munkára. Aztán ott van Virág, aki MINDENT tud mindenkiről, ő az Attractive lexikona, tőle bármikor kérdezhetünk bármit és valahogy a külföldön megjelenő magazinokat is elővarázsolja még mielőtt a kinti ügynökség elküldené nekünk. Na és ott van Orsi, az ügynökség vezetője, aki mindig őszintén megmondja a véleményét mindenről, és segít abban, hogy minél jobban elsajátítsuk a szakma csínját-bínját és amiért az Attractive (ez itt a reklám helye) ott tart, ahol tart és aki miatt ilyen jó csapat az egész ügynökség. Na és persze ott vannak a lányok, akik megbocsájtanak, ha valamit elrontasz, akik hálásak, ha valamit nagyon jól csinálsz, akik hoznak neked ebédet az ügynökségre, vagy csak simán bejönnek és mesélik nekünk a sztorikat, vagy akik edzeni is eljönnek velünk!”

nagy-bori-booker-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Kattints ide és nézd meg, hogy mi az az 5 legfontosabb dolog, amit Bori egy kezdő modellnek tanácsol!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?