Miért van szüksége egy modellnek ügynökségre?

Forrás: Modellügynökség | 2016 március 27.

Sokat meséltünk már magunkról, például, hogy milyen egy jó booker, hogyan tudsz hozzánk jelentkezni és milyen kiemelkedő teljesítményeket tudunk felmutatni, de ma azt is megtudhatod, hogy tulajdonképpen miért is van ránk és a munkánkra szükség.

Az internet rengeteg lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezzenek, de jó tudni, hogy attól, mert szép képeket töltesz fel magadról Facebookra, még nem leszel modell és nem fognak megkeresni a kliensek, hogy veled akarnak dolgozni. Ideje képben lenni azzal, hogy a profi divatszakmában nem léteznek szabadúszó modellek. Legalább annyira ajánlatos önmagadat képviselni modellként, mint amennyire besétálni ügyvéd nélkül a bíróságra. Soroljuk is a legfontosabb indokokat:

1. A modellügynökséged védelmet biztosít számodra.
Nem vagyunk zsoldoshadsereg, de mindent megteszünk azért, hogy biztonságban tudjuk a modelljeinket, ugyanis a mi munkánk tulajdonképpen a modell képviselése és közvetítése. Elintézzük helyetted a bonyolult papírmunkát, leszervezzük neked, hogy pontosan mivel, hova, hogyan kell menned munkára, és pontosan tudjuk, hogy milyen külföldi ügynökségeknek és hova fogunk kiajánlani, később a legjobbnál elhelyezni. Ha nem lenne ügynököd, kénytelen lennél sebezhetővé válni és kiadni a személyes adataidat, ami modellként szigorúan tilos, csakis az ügynökségen keresztül folyhat minden. Bárki használhatná a képeidet, olyan cikkek jelenhetnének meg rólad, amik nem előnyösek, nem tudnád elintézni, hogy külföldön garanciát vállaljanak érted és mégis kihez fordulnál, ha például nem kapnád meg időben a modelldíjadat vagy a zsebpénzedet?

2.    A modellügynökséged fog felépíteni.
Sokan nem értik, hogy miért kell fiatalon elkezdeni a modellkedést, pedig valóban éveknek kell eltelnie, mire az ügynökség által a modellbe fektetett energia megtérülni látszik és beindul a karrier. A menedzsmented pontos útmutatással lát el a pózolástól kezdve a ruházkodáson át a helyes életmódig, és rendszeresen alkalmat is biztosít ezeknek a gyakorlására. Az ügynökséged jól ismeri a hazai fotósokat és rendszeres tesztfotózásokat biztosít számodra, hogy a (z ügynököd által a legelőnyösebb képeidből pontos sorrend szerint összeállított) modellkönyved minél erősebb legyen, hogy egyre jobb munkákat tudj megkapni. Az ügynökeid nem fognak szó nélkül rábólintani minden egyes munkára a pénz miatt, csakis arra, ami a karriered szempontjából megfelelő számodra. Egyszerűen el sem tudjuk képzelni, hogy ezt hogy kivitelezné bárki is egyedül, hiszen már egy castingon megakadna sed kártya nélkül.

3. A modellügynökséged rangos kliensekkel dolgozik.
Az összes divatmagazin, divatház, webshop, de még fehérnemű márka a Vogue-tól a Dioron keresztül egészen a La Perláig kizárólag törvényesen működő modellügynökségeket keres meg, hogy az elképzelésükhöz legjobban passzoló modellt megtalálja. Ahogy például az Attractive régóta ismeri a magyar magazinokat és divattervezőket, úgy mondjuk Axente Vanessa New York-i ügynöksége, a DNA Models folyamatos kontaktban van pl. az amerikai Vogue szerkesztőivel, vagy a Calvin Klein illetékesével. Pontosan emiatt a rangos kliensek megbíznak az ügynökségekben, tudják kitől mire számíthatnak. Szóval a legnagyobb kliensek nyilván nem Vanessa rajongói oldalára fognak írni, hogy szépek a képei és vele akarnak dolgozni.

4. A modellügynökséged intézi a külföldön való elhelyezésedet.
Egy modellnek több ügynöksége is lehet, de csupán egy anyaügynöksége, aki kizárólagosan képviseli. Hozzá érkeznek évente többször különböző külföldi ügynökségek scouterei, akiknek castingok alkalmával lesz majd lehetőséged bemutatkozni. Az anyaügynökség elküldi a legújabb képeidet és casting videódat a számodra legmegfelelőbb piacon található külföldi ügynökségeknek, majd a visszajelzések alapján a legjobbnál helyez el. Hosszas megbeszélések és szerződéskötés után utazhatsz csak ki, tehát nem úgy működik ez sem, hogy kinézel egy neked tetsző városban valami ügynökséget és átdobsz pár képet magadról. Jó tudni azt is, hogy ha külföldön jársz, előre egyeztetett időpont nélkül senki nem fog fogadni, na és persze senki sem lesz majd, aki egy jó szót szóljon érted.

5. A modellügynökséged biztosítja, hogy megkapd a pénzed.
Minél nívósabb munkáid vannak és minél több divatvárosban érsz el sikereket, annál többen ismerik a nevedet modellként, ami azt jelenti, hogy a modell díjad is egyre magasabb lesz. A legtöbben tisztában sincsenek azzal, hogy mennyit ér a munkájuk, nem beszélve arról, hogy a bookered nélkül lövésed sem lenne arról, hogy mit is jelent a felhasználás. Ugyanis nem mindegy, hogy mire és meddig használják a fotóidat. Például  nem mindegy, hogy 30 napig fog megjelenni a képed egy katalógusban, vagy plakátokon fogják 3 évig használni az arcodat, ugyanis kettő közt óriási pénzbeli eltérés van. Ez a pont persze azokra a külföldi ügynökségekre, vagy kliensekre is vonatkozik, akik csúsznak a fizetéssel, ezért a bookereidnek kell határozottan fellépnie a te érdekedben.

6. A modellügynökséged kialakítja az imidzsedet.
Akár hiszed, akár nem, sosem volt még ennyire fontos a modellek személyisége, mint napjainkban. Lehet, hogy sokan még mindig élő ruhafogasként gondolnak rájuk, de az igazság valójában az, hogy a modellek már egyedi jelenségek és saját magukat reklámozzák. Jelen vannak a közösségi oldalakon, a TV-ben és a legmenőbb divateseményeken, persze mindezt az ügynökeiknek köszönhetően. Csakis a megfelelő személyiségű lányokat fogják kiválasztani a nagy kliensek, pontosabban azokat, akiknek a személyisége és stílusa passzol az elképzelésükhöz. Viszont ez az egész ott kezdődik, hogy az anyaügynökségen már fiatal korukban elkezdik a lelki fejlesztést és erősítést. Például meg kell tanítani a szakmával szembeni alázatot, a pozitív hozzáállást, leszoktatni őket a panaszkodásról és segíteni, feldolgozni az esetleges kudarcokat és újult erővel tovább lépni. Az ember magán nem mindig veszi észre, de ha negatív és tiszteletlen, senki nem akar majd vele dolgozni. Ezeken kívül persze ott vannak a külsőségek is, például az ügynökök napi szinten segítik az ideális centik fenntartását, vagy felépítik a lányok ruhatárát, hogy az megfeleljen a modellszakma elvárásainak. Egyáltalán nem mellékes a 2. pontban említett sem, vagyis hogy csakis olyan munkákon legyen ott a modell, amik jót tesznek a karrierjének.

Ezek a pontok természetesen csak akkor igazak, ha olyan ügynökséget választasz, ami a te érdekeidet tartja szem előtt és nem a zsebét akarja megtömni általad. Katt ide és tudd meg, hogy hogyan tudod felismerni a kamu ügynökségeket! Gondoltad volna, hogy ennyi feladata van az ügynökségeknek?

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?