A legnagyobb hibák, amiket egy modell elkövethet a munkája során

Forrás: Modellügynökség | 2016 március 19.

Az addig okés, hogy modellként az ügynökségednek meg kell felelned, de amikor megkapsz egy teljesen mindegy milyen munkát, ott sem viselkedhetsz akárhogyan. Mindig mindenhol a legjobb formádat kell hoznod, hogy újra és újra veled akarjanak majd dolgozni, na meg persze sosem szabad elfelejteni, hogy a kliens az, aki a fizetésedet biztosítja. Csak azért mert a modellkedés nem egy hagyományos, napi 8 órás munka, nem jelenti azt, hogy ne lenne igazi munka és nem kellene komolyan venni! A következő tanácsokat akár másfajta munkahelyeken is be tudod építeni és megfogadni, persze csak ha azt szeretnéd, hogy mindenki elégedett legyen veled és felfelé íveljen a karriered. 

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Sose legyél tiszteletlen senkivel.

Nagyon sokszor leírtuk már, de NEM szabad elfelejteni, hogy nem azért vannak ott az emberek körülötted, hogy érted, hanem hogy veled együtt dolgozzanak. Az asszisztens és az asszisztens asszisztense is ugyanolyan része a csapatnak, mint maga a modell, ezért akármilyen szinten vagy a karrieredben, ne gondold azt, hogy te vagy a valaki és mindenki le van sajnálva. Valójában nélkülük nem tudnál elkészülni és azt se felejtsd el, hogy nem is olyan nagy ez a közösség, úgyhogy célszerű mindenkiben jó benyomást kelteni és nagyon fontos: megjegyezni a nevüket.

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Hagyj fel a panaszkodással.

Arról csacsogni, hogy mennyire rosszul áll rajtad az a smink, és hogyan néz ki a ruha, amit rád adtak, meg egyáltalán kikkel kell együtt dolgoznod és milyen idióta a kliens, nem csak borzasztóan idegesítő, a profi hozzáállástól is nagyon-nagyon messze van. Gondolj csak bele, hogy hány ezer lány álma lenne az, hogy a te ruhádat és sminkedet viselje, és azért kapjon fizetést, amiért te panaszkodsz. Arról nem is beszélve, hogy mennyire sértő a stáb többi tagjára nézve, akik keményen dolgoznak. Ha nem tetszik valami, akkor viseld és pózolj benne úgy, hogy az jobban mutasson majd a képeken, mint valaha. Ezzel és a mások felé irányuló pozitivitással nem fogsz munka nélkül maradni.

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ne vidd be a magánéletedet a munkahelyedre.

Lehet, hogy nem egy irodában melózol, de nincs olyan munkahely, ahol az állandó drámázást tolerálnák. Elsősorban azért hagyd otthon a problémáidat, mert a saját és mások figyelmét is elvonod a munkáról. Érdemes a szabadidődben megoldanod a magánéleti problémáidat, mert ez sem a profi hozzáállásról árulkodik, ráadásul mások terhére leszel, ami megint csak azt eredményezni, hogy nem akarnak majd veled újra dolgozni. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ez természetesen csakis a munkákra vonatkozik, hiszen a bookereddel mindent megbeszélhetsz és meg is kell beszélni, ha probléma van. 

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Sose dicsekedj a többi modellnek.

Ez nem csak azért fontos, mert feszültséget generálsz és valószínűleg utálni fognak a többiek. Például ha a fizetéseddel dicsekszel, az a kliens és az ügynök közt is konfliktushoz vezethet. Ez azért van, mert minden modellnek más például a napidíja és az ügynökök a kliensekkel személyre szabott árakat dolgoznak ki, még mielőtt a munkára küldenék a modellt. Attól is függ, hogy mennyi tapasztalatod van, mennyire erős a modellkönyved, hány országban jártál, milyen megjelenéseid voltak eddig, stb., szóval ez aztán tényleg nem tartozik másokra. 

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Felejtsd el a mocskolódást.

Rosszakat mondani a divatiparról, vagy az ügynökségedről a legszigorúbban tilos. Ha egy olyan munkán vagy, ami a divatiparon belül van, és amit az ügynökeid tettek lehetővé, akkor éppen a munkádat végzed, amiért fizetést kapsz. Ha ezzel óriási problémáid vannak és elégedetlen vagy, akkor valószínűleg nem a jó úton haladsz. Vagy csak szimplán nagyon negatív vagy és másokat okolsz a sikertelenségedért. Ha valakivel problémád van, azt célszerű négyszemközt rendezni, mert a szitkozódást akár az új modellek fülébe is juthat, és ezzel elronthatod a képet, amit a szakmáról raktak össze a fejükben. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig legyél pozitív, ez a kapcsolataidon is meg fog látszódni. 

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A kliens ruhájában nem szabad enni.

A fentiek mellett furcsán hangzik, de nem is gondolnád mennyire fontos. Ez is a szakma iránti tiszteletedről tanúskodik, ugyanis elengedhetetlen, hogy vigyázz a kliens ruháira és kiegészítőire. Az hagyján, hogy ha leeszed, lehet, hogy ki kell majd fizetned a fotózás végén, de nem fogják tudni használni a képeken. Ráadásul a tervezők sokszor mintadarabokkal dolgoznak, tehát nincs belőlük másik, ez nem egy rúzs, amit ivás után újra tudnak festeni. Hogyha a modellek éppen akkor éheznek meg, amikor már rajtuk van a ruha, akkor tanácsos legalább egy törölközővel letakarni azt, hogy még egy morzsa se szóródjon rá. 

modell-munka-szabályok-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Azt bátran kijelenthetjük, hogy ha valakinek ösztönösen ilyen negatív a hozzáállása, az valószínűleg nem fogja sokra vinni a szakmában. A témához kapcsolódó további hasznos linkeket itt találsz:
8 hiba, amit ne kövess el kezdő modellként!
A 9 legrosszabb dolog, amit modellként elkövethetsz

 1. Szticu
  on

  Az mennyire etikus viselkedés egy befutott modellnél, ha a közösségi oldalára olyan képet rak fel, ahol bemutat? (középső ujjas mutogatás…). Ez már régebben is felmerült bennem, hogy mennyire illik ilyet csinálni, mert szerintem eléggé kiábrándító. Most láttam egy képet Palvin Barbiról, és konkrétan nem miatta kérdezem, hanem mert láttam ilyet már Kendall Jennernél, Cara Delevigne-nél….. úgy gondolom, hogy egy intelligens NŐ, főleg egy befutott szupermodell nem csinál ilyen prosztó dolgot

  • admin
   on

   Kedves Szticu! Mi sem tartjuk szép dolognak, főleg, ha valaki minden képen így viselkedik és ilyen a stílusa, amit több ezrek követnek. Az igazság viszont valójában az, hogy bizonyos modellek mindent megengedhetnek maguknak, de szerencsére vannak ellenpéldák is.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?