Ismerd meg a modell nyelvet – 13. rész

Forrás: Modellügynökség | 2016 március 14.

Elérkeztünk a divatszakma alapismeretek szerencsés tizenharmadik órájához! Reméljük rengeteg idegen modell-kifejezés, rövidítés és kiejtés megértésében, na meg elsajátításában tudtunk segíteni eddig. Mindvégig ez volt a célunk, a mai napon pedig utoljára hoztunk el neked az általunk sokat használt, tisztázandó fogalmakat. Irány vissza együtt az iskolapadba!

modell-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. MA / Mother Agency: Magyarul az anyaügynökség. Az itt dolgozó direktor és a keze alá dolgozó bookerek lesznek azok, akik felfedeznek, elsőként és kizárólagosan leszerződtetnek, akik felépítenek, modellt csinálnak belőled, munkákat szereznek neked, kiajánlanak klienseknek, és akik külföldi ügynökségeknél helyeznek el. Az elsődleges döntés mindig az anyaügynökséged kezében lesz, ezért alaposan gondold át, hogy kinél horgonyozol le.

modell-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. TFP / TFCD: A Time for CD és a Time for Print rövidítése, ami pontosan azt jelenti, mint a tükörfordítása, vagyis hogy a fotózási idő képekért alapon megy. Ezt a kifejezést legtöbbször a tesztfotózások alkalmával használjuk. A lényege, hogy egy olyan független munkáról van szó, ahol az összes résztvevő (modell, fotós, stylist, fodrász, sminkes) ingyen van jelen olyan képekért cserébe, amiket mindenki a saját portfóliójában referenciaanyagként tud majd használni.

modell-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Opener / closer: A divatbemutatók nyitó vagy záró modellje. Ebben a világban nagyon-nagyon fontos, hogy ki kerül ebbe a pozícióba. A tervező és a csapata általában azokat a lányokat választja erre a feladatra, akik a legnagyobb kedvencük az adott szezonban. Ők lesznek azok, akik kiemelt figyelmet kapnak és nem csak a legjobb ruhák miatt, mert valljuk be, általában mindenki csak az első és az utolsó lányra emlékszik, miután végignézett 30-40-et. Nekik sokkal nagyobb esélyük van megkapni a márka kampányát is és nem ritka, hogy ez a művelet exkluzívitással is társul, ami aztán az álmok netovábbja, ha pedig egyszerre nyithatsz és zárhatsz is egy show-t, az már tényleg a csúcs. Ezeknek különös jelentősége a kezdő, vagyis newcomer modelleknél van, gondolj csak bele, hogy Axente Vanessára akkor figyelt fel az egész világ, mikor 2012-ben megnyitotta a Prada bemutatóját.

modell-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Clean-clean:  Amikor a call sheeten külön fel van tüntetve, hogy a modellnek tiszta arccal, tiszta hajjal és tiszta körmökkel kell megjelennie a munkán, tehát szempillaspirál és lakk sem lehet rajtad. Ennek az ellentéte a hair and makeup ready, amikor például egy teljesen natúr tesztfotózásra mész és nincs szükség sminkesre, tehát te állítod be a hajad és húzod ki a pilláidat, vagy mondjuk Japánban castingolsz, ahova kérnek némi sminket.

modell-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Hold:  Amikor a modellt az ügynöksége úgynevezett on hold állapotba rakja egy munka miatt, mert úgy néz ki, hogy a kliens komolyan érdeklődik iránta és szeretné, hogyha az általa megadott időpontban a modell szabad lenne, tehát nem lenne más munkája. Többek közt ezért is kiemelten fontos, hogy az anyaügynökség és a külföldi partnerei rendszeres és jó kapcsolatban legyenek, mert nem lehet leokézni egy másik munkát úgy, hogy valaki on holdban van.

modell-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Köszönjük, hogy velünk tartottál ennyi órán keresztül. Kommentben várjuk a további kérdéseket!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?