Kérdések, amiket fel kell tenned, mielőtt aláírod a modellszerződést – 2. rész

Forrás: Modellügynökség | 2016 március 9.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy résen kell lenni ebben a szakmában is és vigyázni a csalókkal, mert sajnos a profi modellügynökségek mellett léteznek olyanok is, akik nem karriereket építenek, csak a saját bankszámlájukat. Nyáron őszintén beszéltünk arról, hogy topmodellünk, Hajdu Niki hogyan lett anno csalás áldozata, ami titeket is felbátorított és egyre többször mesélitek el kommentben saját történeteteket. Nagyon szomorú, de rengeteg jelentkezőtől is hallunk rémsztorikat, sokan szinte menekülnének a korábbi menedzsmenttől. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mi profi modellügynökségként teljesen elhatárolódunk ezektől a lehúzásoktól és bánásmódoktól és megvetjük azt, hiszen ennek nem így kellene működnie. Ugyanis nem kellene azonnal szerződést tolni egy fiatal lány elé, nem kellene pénzt kérni azért, hogy képeket csináljanak róla, saját tanfolyamokra mehessen és egyáltalán hozzájuk tartozzon, nem kellene a teljesen esélyteleneket is felvenni csak azért mert tejelnek és nem kellene hatod rangú munkákra benyomni őket már külföldön is. Pontosan emiatt üzenünk most főleg a szülőknek: semmit se írjatok alá, amíg a papírt nem néztétek át akár ügyvéddel is és nem tájékozódtatok kellőképpen arról, hogy milyen más lehetőségek vannak még az ügynökségek terén!

modellszerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ne felejtsd el, hogy legalább az egyik szülőnek ott kellene lennie már az első hivatalos találkozáson, amin tulajdonképpen nem csak téged interjúztatnak. Lehetőséget kell biztosítania az ügynökségnek arra, hogy a jelentkező és a szülei ugyanúgy feltehessék kérdések sorozatát, mint ahogyan azt ők teszik. A találkozó előtt is érdemes kutatni egy kicsit a neten, de mi most megkönnyítjük a dolgot. Ezeket a kérdéseket mindenképpen tedd fel, mielőtt bármi komoly lépés történne:

1. Hány évre kell aláírnom a szerződést?

Az első dolog, amit megnézel a szerződéseden, az az legyen, hogy hány évre szól, illetve hogy az évek közt van-e lehetőség felbontásra, hosszabbításra, vagy csak simán aláíratják veled ismeretlenül 5-10 évre. Fontos tudni, hogy 16 éves kor alatt gyámhatósági engedély szükséges a modellkedéshez, kiskorúként a szüleiddel pedig semmit sem szabad aláírnotok, ami a 18. szülinapod utáni időszakra szól. Mi, ha egy kiskorúval szerződünk, a 18. életévében újraíratjuk vele a szerződést, ez így tisztességes. Az éveket tekintve az Attractive 1+4+4-el számol, ami azt jeleni, hogy a pluszok alatt van lehetőség a bontásra.

modellszerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Milyen típusú munkákra számíthatok modellként?

Fotózások, forgatások és bemutatók széles skáláját kell biztosítania egy ügynökségnek és persze nem csak itthon, hanem külföldön is. Erről részletesebben egy korábbi bejegyzésünkben is olvashatsz. Persze a modell hozzáállásától és teljesítésétől is nagyban függ, hogy ez összejön-e, de a klienskör és a lehetőségek száma egyáltalán nem mindegy. Ha csak itthoni munkákat tudnak ajánlani, vagy ha olyat látsz, hogy portfóliókészítés, glamourfotó, aktfotó, arcmodell, stb., akkor valószínűleg nem egy profi divatmodell karriert szeretnének felépíteni neked.

modellszerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Milyen tanfolyamokra kell járnom?

Erre a linkre kattintva részletesen is megtudod a véleményünket a modelltanfolyamokról. Röviden és tömören elég annyit mondanunk, hogy nem kellene azért fizetned, hogy az ügynökség elküldjön valahova bizonyos dolgokat megtanulni. A bookerek és a már befutott lányok feladata lenne (ingyen!) a kezdők tanítása és a tudás átadása, mi például rendszeresen tartunk tanító napot a kicsiknek.

modellszerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Mennyi nálatok a kötbér?

A kötbér egy olyan konkrét összeg, amit a szerződésben előre meghatároz a modellügynökség, és amire igényt tarthat, ha a modell távozna szeretne, mialatt még életben van a szerződése. Nagyon sok itthoni szerződés készül úgy, hogy az első évben 1 millió kötbér, a másodikban 3, a harmadikban pedig már 10 millió kötbér fizetendő, ami nevetséges. Most már érted, hogy miért hajtanak a csalók rögtön a szerződéskötésre?

modellszerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Mi a teendő, ha rájövök, hogy mégsem szeretnék modellkedni?

Ezt a kérdést semmiképpen se felejtsd ki az előbb említettek miatt. A mi szerződéseinkben nem kötbér, hanem jutalék van meghatározva hivatalosan. Ez azt jelenti, hogy ha elmész tőlünk, elmehetsz, de továbbra is igényt tartunk a munkáid után járó jutalékra, mivel mi voltunk azok, akik felépítettek. Sajnos a legtöbb helyen nem ez a bevett szokás, ezért gyakran csak pereskedéssel és komoly összegek kifizetésével szabadulhatsz.

modellszerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Egy modellszerződés nagyon komoly dolog, ezért legalább 100%-ig biztosnak kell lenned abban, hogy tudod mit és kikkel vállalsz. Fontos, hogy ezt nem azért hangoztatjuk állandóan, mert az összes magyar lányt mi szeretnénk képviselni. Ugyanis aki a mi elvárásainknak nem felel meg, annak mindig ajánlunk más, megbízható ügynökséget, hogy véletlenül se keveredjenek el a csalókhoz, akikről annyi rémséget hallunk.

Reméljük, sikerül elérnünk, hogy ne ugorj bele felkészületlenül egy ilyen helyzetbe!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?