Kérdések, amiket fel kell tenned, mielőtt aláírod a modellszerződésedet! – 1. rész

Forrás: Modellügynökség | 2016 február 15.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy résen kell lenni ebben a szakmában is és vigyázni a csalókkal, mert sajnos a profi modellügynökségek mellett léteznek olyanok is, akik nem karriereket építenek, csak a saját bankszámlájukat felfelé. Nyáron őszintén beszéltünk arról, hogy topmodellünk, Hajdu Niki hogyan lett anno csalás áldozata, ami titeket is felbátorított és egyre többször mesélitek el kommentben saját történeteiteket. Nagyon szomorú, de rengeteg jelentkezőtől is hallunk rémsztorikat, sokan szinte menekülnének a korábbi menedzsmenttől. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mi profi modellügynökségként teljesen elhatárolódunk ezektől a lehúzásoktól és bánásmódoktól és megvetjük azt, hiszen ennek nem így kellene működnie. Ugyanis nem kellene azonnal szerződést tolni egy fiatal lány elé, nem kellene pénzt kérni azért, hogy képeket csináljanak róla /saját tanfolyamokra mehessen /egyáltalán hozzájuk tartozzon, nem kellene a teljesen esélyteleneket is felvenni csak azért, mert fizetnek és nem kellene hatod rangú munkákra erőltetni őket külföldön. Arról nem is beszélve, hogy az ilyenek mennyire rossz fényt vetnek imádott szakmánkra. Pontosan emiatt üzenünk most főleg a szülőknek: semmit se írjatok alá, amíg a papírt nem néztétek át akár ügyvéddel is és nem tájékozódtatok kellőképpen arról, hogy milyen más lehetőségek vannak még az ügynökségek terén!

modell-szerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ne felejtsd el, hogy legalább az egyik szülőnek ott kellene lennie már az első hivatalos találkozáson, amin tulajdonképpen nem csak téged interjúztatnak. Lehetőséget kell biztosítania az ügynökségnek arra, hogy a jelentkező és a szülei ugyanúgy feltehessék kérdések sorozatát, mint ahogyan azt ők is teszik. A találkozó előtt is érdemes kutatni egy kicsit a neten, de mi most megkönnyítjük a dolgot. Ezeket a kérdéseket mindenképpen tedd fel, mielőtt bármi komoly lépés történne:

1. Hazavihetem a szerződésemet? A leendő modellügynökségednek kötelessége lehetőséget biztosítani arra, hogy magaddal vihesd és ügyvéddel átnézethesd a szerződésedet. Jogod van tudni minden pontról, mielőtt bármit is aláírsz (főleg kiskorúként!), ezért ha ezt nem engedik, vagy egyenesen követelőznek, sürgetnek, akkor nagyon rossz ajtókon kopogtatsz.

modell-szerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Milyen klienskörrel és külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkezik az ügynökség? Nagyon fontos, hogy képben legyél azzal, hogy milyen színvonalú és díjazású munkákra számíthatsz, főleg, mert nem mindegy, hogy milyen helyre és kikhez fognak kiküldeni külföldre. Már ha egyáltalán van ilyen opció és nem csak a falon állsz és fizetsz. A nagyobb divatházakat biztosan ismered, a menő külföldi ügynökségekről pedig ebben a bejegyzésben tájékozódhatsz. Mondani persze bárki tud bármit, de könnyen lecsekkolhatod a honlapon, Facebookon, Instagramon vagy akár a hazai magazinokban, kampányokban, hogy az adott ügynökség mit is tud felmutatni valójában.

modell-szerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Mennyi ügynökségi jutalékkal számoltok? Az ügynökségi jutalék az a százalékban kifejezett összeg, amit a modellügynökség az általa felépített modell modelldíjából kap a külföldi és hazai munkák alkalmával. Angolul commission, szóval ne érjen váratlanul, ha így vagy komisszió címszó alatt szerepelne a szerződésben. Jó tudni, hogy a profi ügynökségek ebből a jutalékokból tartják fent magukat, nem pedig a lányoktól kikönyörgött pénzből, ami portfólió és tanfolyam alatt fut néhány helyen. Minden kérdés fontos, de ezt SOSE felejtsd el megkérdezni! Mi most a helyes százalékokat is felvázoljuk neked, amihez érdemes tartani is magadat. Anyaügynökségként az általunk szervezett munkák után 20% jutalék jár nekünk a modellünk díjából, amit a kliens fizet ki nekünk, mi pedig a kapott összegből adjuk át a lányoknak az őket megillető részt. Külföldön azok az ügynökségek bookolják le a modellek munkáit, akikhez mi legjobb tudásunk szerint elhelyeztük őket, ezért a külföldi munkák után minket 10% illet meg. Ilyenkor az adott partnerügynökségünktől kapjuk a pénzt direktben. Ebből a szempontból is fontos, hogy olyan menedzsmentet válassz, aki előre értesít a munkáid minden részletéről. Ne felejtsd el: az olyan modellszerződések, amikben ezektől eltérő százalékokkal számolnak, nem felelnek meg a nemzetközi sztenderdnek.

4. Hány modellel foglalkoztok jelenleg? Lehet, hogy nem a legfontosabb kérdésnek tűnik ebben az esetben, de nem árt képben lenned a leendő új családoddal. Itt nem a versengésről van szó, hanem arról, hogy van-e kapacitása annak a néhány ügynöknek odafigyelni 100 lányra, vagy hogy inkább olyan, valóban családias hangulatot szeretnél, ahol bárkihez bizalommal fordulhatsz. Minden egyes lányt személyre szabottan kell menedzselni és nem szabad hagynod, hogy csak egy legyél a sok közül. Ha nem szeretnéd, hogy elfelejtsék a nevedet, javasoljuk, hogy egy olyan ügynökségnél horgonyozz le, ahol tényleg otthon érzed magad.

modell-szerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Milyen költségekkel fog járni számomra a modellkedés? Ha a kezdetben és az ügynökségre látogatás alkalmával fizetendő útiköltségén kívül bármi mást említenek, akkor add is vissza a papírodat. Egy becsületes, profi ügynökség nem fog pénzt kérni a sedkártyáid és a képeid kinyomásáért, a modellkönyved összeállításáért, azért, hogy megtanítson kifutón járni, vagy egyáltalán, hogy náluk dolgozhass. Persze sehol sincsen semmi ingyen, csupán a magára valamit is adó ügynökségek a leendő keresetből fogják levonni a  felépítés költségeit, egyszóval mindent megelőlegeznek, amíg biztos lábakon nem állsz. Ne felejtsd el, előre semmit sem kellene fizetned, egy modell pedig soha nem ad pénzt az ügynöke kezébe!

modell-szerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

6. Mikortól dolgozhatok külföldön is? Nagyon csábítóan hangzik, hogy eljuthatsz Párizsba, de nem gondolod, hogy először itthon kéne megállni a helyedet? Lehet valaki akármilyen szép és magas, át kell esnie a modellé válás tanulási folyamatán. Nyelvtudás és tapasztalat nélkül, teljesen kezdőként még Ázsiába sem kellene kiküldeni lányokat, nemhogy Európába, hogy teljesen egyedül boldoguljanak, amikor még a casting fogalmával sincsenek tisztában. Soha ne hagyd, hogy 0 tapasztalattal és tudással rábeszéljenek valami olyanra, ami szupernek tűnik, de valójában fogalmad sincs, mi is az.

modell-szerződés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Egy modellszerződés akár az egész életedet meghatározhatja, ezért legalább 100%-ig biztosnak kell lenned abban, hogy kikkel, meddig és mit vállalsz. Elhiheted, hogy ezt nem azért hangoztatjuk állandóan, mert az összes magyar lányt mi szeretnénk képviselni. Aki az Attractive elvárásainak nem felel meg, annak mindig ajánlunk más, megbízható ügynökséget, hogy véletlenül se keveredjen el a csalókhoz, akikről annyi rémséget hallunk.

Reméljük, sikerül elérnünk, hogy ne ugorj bele felkészületlenül egy ilyen helyzetbe!

 1. Choupette
  on

  Magyarországon a PS Magazinban a top 5 modellügynökség az Attractive, az ICON, a Visage, a The Diary és a VM. Melyek a további megbízható ügynökségek? Art Models? Face Model Management? Absolute model management? Free faces model management? Ők megbízhatóak?

  Köszi!

 2. Choupette
  on

  Nagyon szépen köszönöm!

 3. Boglárka
  on

  A Trendattack Model Agency mennyire megbízható? Előre is köszönöm a választ!

  • admin
   on

   Kedves Boglárka! Nem sorolnánk a megbízható, profi modellügynökségek közé, ezért nem ajánljuk.

 4. on

  Szeretnem magam meg meretettni foto modelkent. Jo fotogen vagyok.hosszu szokehaj barna mandula szemek. Ha felmennek az olalamra a fecebookon megtekintheto. Koszonet.

 5. doli man
  on

  Azt szeretném kérdezi hogy miért nem ajánlják a free face-t?csak mert be hivtak most péntekre.
  Köszönöm a választ előre is.

  • Cosmopolitan.hu
   on

   Kedves Doli! Azért nem ajánljuk, mert nem sorolható a megbízható, professzionális modellügynökségek közé. Ha esetleg elmennél, arra nagyon vigyázz, hogy semmilyen úton se tudjanak kicsalni belőled pénzt!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?