Így vészeld át a lehető legegészségesebben a karácsonyt

Forrás: Modellügynökség | 2015 december 13.

Ahogy közeledik a karácsony, mindenki már az ünnepi menüt tervezi. Hagyomány, hogy ilyenkor összeül az egész család és együtt teszteli végig a finomabbnál finomabb fogásokat, desszerteket és italokat. A legtöbben persze nem akarnak lemondani a lakomáról, viszont plusz kilókat sem akarnak felkapni magukra. Természetesen a modellek kezeit sem kötjük hátra, hogy tartsák a diétájukat ilyenkor is, elvégre ez az egyetlen időszak az évben, amikor nem dolgoznak, és végre zavartalanul lehetnek együtt a családjukkal. Létezik ám módja annak, hogy megtartsd az egyensúlyt a finom kaják és az egészséges étrend közt. A mai bejegyzésben a saját tapasztalatainkkal fésültük össze a Vegetarian Times tippjeit, akik egyébként 40 éve vezető szakértői a táplálkozási tanácsadásnak. Ha te sem akarod bűntudattal kezdeni az évet és továbbra is oda szeretnél figyelni arra, hogy mit és hogyan eszel, akkor mindenképpen tartsd be a következő pontokat:

 egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Kerüld az alkoholt. Lehet, hogy az ünnepek alatt nehéz lesz, viszont ha csak ásványvizet és gyümölcslevet iszol, sokkal hidratáltabb és fittebb leszel, csökkented a kalória bevitelt és még a kajának is több hely fog maradni. Növésben lévő lányoknak külön üzenjük, hogy az alkohol csak hátráltatni fog abban, hogy minél magasabb legyél!

egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Ne hagyd, hogy rád erőszakolják az ételt. Biztos, hogy tálcán kínálják majd fel neked a legfinomabb töltött káposztát és bejglit, te pedig nem a vonalaidra fogsz gondolni rögtön. Mindannyian ismerjük azt a típusú nagyit is, akinek nehéz nemet mondani és addig erősködik, amíg kajakómába nem esel. Ne felejtsd el, hogy senki nem fog megsértődni, ha bókolva, kedvesen utasítod vissza a próbálkozásokat. Akkor is a szeretet ünnepe lesz, ha nem eszed túl magad és próbálsz az egészségedre is figyelni egy kicsit.

3. Koncentrálj a jótékony zsírokra is. Próbálj meg odafigyelni arra, hogy a főételek és nasik is inkább pozitív hatású zsiradékokat tartalmazzanak. Ezek elősegítik a teltség érzetét és nem fogsz állandóan cukor után sóvárogni. Ilyenek megtalálhatóak például az avokádóban, a nyers diófélékben és magvakban, a kókuszban, kókuszolajban és például a mandula vajban is.

egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Ne emésszen a bűntudat. Ha úgy döntesz, hogy igenis kiélvezed az ünnepi menüt, engedd meg magadnak, hogy bűntudat-mentesen láss neki a kajálásnak. Élvezd ki a sütiket, de legyél mértékletes és azt is határozd el, hogy utána rögtön visszaállsz a normális kerékvágásba és folytatod az eddigi étrendedet és edzéseket.

egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Ne halmozz fel felesleges kalóriákat. Bár ilyenkor minden feleslegesnek tűnhet, semmiképpen se csináld azt, hogy a nagy esti vacsorára tartogatod a gyomrodat. Ha kihagysz étkezéseket (például a reggelit, ami a legfontosabb), az minden esetben sokszorosan visszafelé fog elsülni. Ilyenkor ugyanis az történik, hogy leesik a vércukrod és folyamatosan kívánni fogod az édeset. Ilyenkor is törekedj a kiegyensúlyozott étkezésre és legalább napközben rágcsálj zöldségeket és gyümölcsöket.

egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

6. Ne csomagoltass el otthonra. A legegyszerűbb módja annak, hogy a csábítást elkerüld az az, hogy előre feltöltöd a hűtődet friss, egészséges ételekkel és nem viszel haza a családi vacsiról semmit. Így nem lesz akkora a késztetés, hogy még otthon is szedj egy plusz adagot a zserbóból.

7. Ha valamit nem szeretsz, ne szedj belőle. Ahelyett, hogy tornyot építenél mindenből, amit csak az asztalon látsz, válassz inkább olyanokat, amik a kedvenceid év közben is. Így el tudod kerülni, hogy túl, vagy össze-vissza edd magad, pocsékolj, vagy esetleg rosszul légy. 

egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

+ 1 tipp: Lehet, hogy egész nap csak a Harry Potter-filmek előtt feküdnél, de ne felejtsd el, hogy felszedni a kilókat ezerszer könnyebb, mint leadni. Ha jó formában szeretnél maradni, az ünnepek alatt is iktass be minden napra egy kis mozgást. Tudod: minél több edzést hagysz ki, annál borzasztóbb lesz az izomlázad januárban! Előre is nagyon finom falatozást kívánunk!

egészséges-karácsony-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?