Van élet a modellkarrier után is

Forrás: Modellügynökség | 2015 december 10.

Sok szülő úgy gondolja, hogy a modellkedés időpocsékolás, nem egy komolyan vehető munka, és hogy nem az eszükért szeretik ezeket a lányokat. Ezt minden egyes nap próbáljuk megcáfolni, hiszen ebben a szakmában is lehet kemény munkával gyönyörű karriert befutni, az átlagnál hamarabb szert tenni akár egy biztos anyagi háttérre és nem utolsó sorban közben is képezhetik magukat a lányok, akármi után is érdeklődik. Az Attractive soraiból került már ki fogorvos, stylist, újságíró, építész, színésznő, mesterszakács, meteorológus, kriminálpszichológus és jelenleg is több modellünk vesz részt valamelyik neves egyetem képzésén. De vannak olyan külföldi szupermodellek is, mint Christy Turlington, Joan Smalls, Karlie Kloss vagy Lily Cole, akik vagy éppen a diplomájuk megszerzésén munkálkodnak a világhírnév mellett, vagy már rendelkeznek nem is eggyel. Tehát ideje nem úgy gondolni a modellkedésre, mint elvesztegetett időre.

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A másik riadalomnak okot adó tény, hogy elég ritkán találkozni nyugdíjas modellekkel, vagyis olyanokkal, akik 50 éves korukban is ugyanolyan színvonalon tudnak dolgozni. Ugyanis köztudott, hogy ez a világ mindig a fiatal, új arcokat keresi. Persze erre is vannak kivételek, például a legendás Carmen Dell’Orefice, aki 70 éve modellkedik és így, a 84. életévében is tud még újat mutatni. Nem szabad elfelejteni, hogy ebben a szakmában minden nap új, izgalmas és befolyásos emberekkel ismerkednek meg a lányok, ami remek kapcsolatrendszerre és számos lehetőségre ad esélyt, amikkel persze tudni kell élni. És ugye az sem hátrány, ha a világ minden pontján ismerik már a nevüket. A mai bejegyzésben fel szeretnénk vázolni pár lehetőséget arra, hogy milyen irányba tud elindulni egy modell, ha mondjuk 30 és 40 éves kora közt eljön a visszavonulás ideje:

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Elhelyezkedni az általad választott szakmában. Ahogy már fent is említettük, semmi sem gátol meg abban, hogy a modellkedés mellett egyetemre járj, vagy kitanulj egy másik szakmát. Persze nem lesz egyszerű és nem lesz túl sok szabadidőd, de az életben semmi sem hullik csak úgy az öledbe, igaz? Ott van például modellünk, Varga Noémi, aki a Vichy kampányarca is volt, szerepelt a Vogue magazinban, sikeres diplomája után pedig hazánk egyik legkeresettebb építésze lett. Olyannyira, hogy bekerült a Forbes magazin 30 legsikeresebb 30 év alatti magyarjai közé.

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Visszatérni az iskolapadba. Ha modellkedés közben mégsem tervezed, sosem késő utána újra belevágni a tanulásba. Christy Turlington például 40 évesen tért vissza a Columbia Egyetemre, hogy mesterdiplomát szerezzen. A társaiddal ellentétben valószínűleg nem fog olyan nagy gondot okozni a tandíj kifizetése, és ne feledkezz meg az évek alatt kiépített kapcsolataidról sem, amik bármikor jól jöhetnek.

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Átadni másoknak a tapasztalatodat. Nem ritka és egyáltalán nem olyan rossz opció, ha a modellkedés után átállsz a másik oldalra, vagyis te leszel az, aki betanítja és irányítja az új modelleket. Bookerként át tudod adni azt a tudást az új generációknak, amire a hosszú évek alatt szert tettél. Egyértelműen könnyebben megbíznak majd benned, hiszen olyan élményeket tudsz átadni, ami személyesen veled történt. A hiteles forrás nagyon fontos számukra is. Erre a lehető legjobb példa modellügynökségünk vezetője, Fehér Orsi, aki modellként kezdte a ’90-es évek végén, majd rátermettségének és tehetségének köszönhetően átvette a cég irányítását.

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. A figyelem központjában maradni. Kapcsolatrendszerüknek és tehetségüknek köszönhetően a sikeres modellek választhatják azt is, hogy a reflektorfényben maradnak. Csak hogy néhány nevet említsünk, Brooke Shields, Cameron Diaz, Heidi Klum, Katherine Heigl, Leighton Meester, Liv Tyler, Milla Jovovich, Mischa Barton, Tyra Banks és Uma Thurman mind-mind neves modellügynökségeknél kezdték a karrierjüket, mostanra pedig filmsztárok, TV-s személyiségek és üzletasszonyok. Ez az opció azért is jó, mert nem teljesen szakadsz el a modellkedéstől. És bár amikor belevágsz, nem az a cél, hogy celeb legyél, a modellkedés és a színészet sokban hasonlít egymásra.

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Beindítani egy saját üzletet. Nem véletlenül vágnak bele a modellek saját smink, parfüm, ruházati, kozmetikai, vagy táplálkozási cégek létrehozásába. Gondolj csak bele, hogy ha korábban elve felkérték őket bizonyos márkák a tervezésben való közreműködésre és kollekciót neveznek el róluk (például Kate Moss  és a Topshop, vagy a Rimmel), vagy “csak” az adott márkához adták az arcukat, akkor miért ne hozhatnának létre egy sajátot? A nevük és az anyagi hátterük megvan hozzá, sokszor beleshettek a kulisszák mögé, tapasztalataik alapján pontosan tudják, hogy mit akarnak és a kapcsolataik is adottak. Miranda Kerr például már egy életre bíztosította magát saját, KORA Organics nevezetű természetes szépségápolási vonalával. De ott van még többek közt a legendás IMAN Cosmetics, Sejaa Pure Skincare Gisele Bündchentől, Cindy Crawford parfümjei, vagy Agyness Deyn Title A nevezetű saját ruhamárkája, amik szintén rengeteg bevételt tudnak termelni. Axente Vanessa nagy álma pedig, hogy egy szép napon saját éttermet nyisson, ugyanis kevesen tudják, de imád főzni.

modellkarrier-után-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ugye, hogy egy szép karrier után sem áll meg a modellek élete?

 1. Melinda
  on

  Melyik attractivés lány lett színésznő? 🙂

  • birtab
   on

   Kedves Melinda! Barabás Nikolettből lett színésznő, a profilját IMDb-n is megtalálod.

 2. AlexandraB
  on

  Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy hogyan lesz valakiből booker? Mit kell tenni ahoz, hogy valaki egy ügynökségnél dolgozzon mint booker?

  Előre is köszi a válaszotok!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?