A divatmodellek történelme

Forrás: Modellügynökség | 2015 november 30.

Minden nap a modellek hétköznapjairól és a szakma elvárásairól blogolunk, azonban az eredetéről és történelmi hátteréről eddig nagyon keveset árultunk el. Ezt fogjuk a mai bejegyzésben pótolni, ugyanis biztosan nem is tudtad, hogy az első modellügynökség csupán 69 évvel ezelőtt jött létre. Tarts velünk a rövidített történelemórán!

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Kezdjük a legelején. Az 1850-es évekig nem léteztek modellek, csupán a festményekhez pózoló emberekre használtak a kifejezést. És hogy addig min mutatták be a tervezők a ruháikat? Mai szemmel egészen fura, de miniatűr babákon, amiket „model dolls”-nak hívtak. A legelső divatmagazin például már 1586-ban megjelent, persze csak illusztrációkkal. Amikor azonban 1839-ben feltalálták a kamerát, az emberek már nem csak festményekhez ültek modellt. Ettől kezdve már nők és férfiak képei is megjelenhettek újságokban. A modellek neve még ismeretlen maradt és nagyon kevés fizetést kaptak. A haute couture édesapja, Charles Frederick Worth alkotta meg a világ legelső divatmodelljét a korai 1850-es években. A neve Marie Augustine Vernet volt és Worth feleségeként az első élő próbababaként vonult be a történelembe. Ahogy elkezdett élő modelleket alkalmazni, minden párizsi divatház követte a példáját és megszületett a modellkedés, mint szakma. A fotográfia felvirágzásával közben megjelentek a divatfotók is, amire igen jól működő iparágat építettek, bár főleg színészekkel és fontos rangú nőkkel.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az 1890-es évek második felében Londonban is elkezdtek saját modellekkel dolgozni a divatházak. Lady Duff Gordon, a Lucile tulajdonosa például saját maga készítette fel a lányokat, elnevezte őket és felvonulásokat szervezett. A modellkedés ekkor még főleg drámai pózokból állt, tulajdonképpen élő próbababaként álltak a szalonban és sosem nevettek vagy beszéltek. 1910-ben New Yorkban és Párizsban is nyitott üzletet, ahova magával vitte négy kedvenc modelljét is. Ezt azért fontos megemlíteni, mert először utazhattak és már mindkét kontinensen beszámolt a sajtó a divatház saját modelljeiről. Az 1900-as évek elején jó formában lévő fiatal lányokat alkalmaztak a ruhák bemutatására, de ezeknek semmilyen társadalmi jelentőségük nem volt.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1920-tól már a legújabb kollekciók mellett a modellekről is elkezdtek jelenteni az újságok. Kiszabadultak a divatházak szalonjaiból és új területeken is helyt tudtak állni. 1930-ra megszületett az első szupermodell is: Lisa Fonssagrives 200 Vogue-címlapjával elég nagymértékben hozzájárult a modellkedés fogalmának alakításához.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Eileen és Gerard Ford  1946-ban alapította meg a New York-i Ford Modelst, ami azóta is az egyik legelső és legrangosabb modellügynökség a világon. Addig csupán hobbiként tekintettek a modellkedésre, ám Fordéknak köszönhetően számos lehetőség és egy igazi karrier reménye tárult a lányok elé.  Már az 1950-es években is akadtak igen sikeres modellek (Carmen Dell’Orefice, Dorothea Parker, Dovima és Wilhelmina Cooper), de ez csak azt jelentette, hogy a divatszakmán belül lehettek ismertek. A legsikeresebb modellek óradíja 25 dollár volt, ami akkoriban elég nagy összegnek számított. Ekkor született meg a márkák ready to wear vonala is, a szabványméretek miatt pedig már meg lettek határozva a modellek ideális méretei.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az 1960-as években már világszerte felbukkantak a modellügynökségek. Ekkor még szinte egyáltalán nem utaztak a modellek, nagyjából csak ott tudtak dolgozni, ahol éltek. Ebben az időben lett London a divat központja olyan máig ikonikus modelleknek köszönhetően, mint Jean Shrimpton, Joanna Lumley vagy Twiggy. Ekkor a modellek már a szépség megtestesítői voltak.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az 1970 és 1980 közti időszak már sokkal jobb lehetőségeket, körülményeket és díjazást biztosított a modelleknek. Népszerűek voltak a modell versenyek, ahol új arcokat tudtak találni az ügynökségek és a lányok már kozmetikai kampányokban is szerepelhettek. Megjelentek a természetes és androgün trendek is, a modelleknek pedig már nem csak szépnek, de energikusnak és humorosnak is kellett lenniük. 1974-ben újabb mérföldkövek ideje érkezett el: Beverly Johnson első afro-amerikai nőként szerepelhetett a Vogue címlapján, Margaux Hemingway pedig már egy millió dolláros szerződést írt alá. Margaux a Time magazin címlapján is megjelenhetett a saját nevével, ami sokat segített abban, hogy a modellkedésre igazi munkaként tekintsenek.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A 90-es évek már a szupermodellek évtizede volt, a modellek is sztároknak számítottak. Többek közt Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell  és Stephanie Seymour arca mindenhol ott volt és azóta is a világ legismertebb szupermodelljei. Ekkor kezdett nőni a Victoria’s Secret népszerűsége is, akik már a legszexisebb modellek közül válogathattak. Ilyenek voltak például Claudia Schiffer, Heidi Klum és Tyra Banks.

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A 2000-es évektől kezdve teljesen megváltozott a modellkedés. Ott van a szociális média, a modellek már megosztják mindennapjaikat a rajongókkal és a több milliós követő tábor elég sokat nyom a latba egy divatháznál. Az új évezred másban is elég nagy változásokat hozott: már nem csak a klasszikus értelemben vett szépségre van igény és a szépség mellett a megfelelő személyiséget is keresik. Azt biztosan kijelenthetjük, hogy soha nem volt még ennyi lehetősége a modelleknek, mint most. Már csak egy profi ügynök kell ahhoz, hogy beteljesítsd a modellkedés iránti álmaidat!

divatmodell-történelem-modellügynökség-blog-cosmopolitan

 

 1. Melinda
  on

  Mi a véleményetek Gia Cagariról? 🙂 Kifejtenétek? 🙂

  • birtab
   on

   Kedves Melinda! Ha Gia Carangira gondolsz, akkor a véleményünk a következő. Tragédiája valószínűleg annak köszönhető, hogy egy nagyon gyenge személyiség volt különböző pszichológiai problémákkal és nem álltak mellette olyan emberek, akik mindenben támogatták volna, az ő érdekeit nézték volna, vagy segítettek volna feldolgozni a hirtelen jött sikert. Lehet valaki akármennyire szép, tehetséges és karcsú, nem minden típusú ember alkalmas lelkileg modellnek. Ezt már korán észre kellett volna venni, de amikor már senki nem akarta alkalmazni, sajnos késő volt. Gia esetében biztosan végzetes hibák sorozatát követték el, ami sajnos a mai napig rossz fényt és téves megítélést vet a modell szakmára. A mai világban egyszerűen elképzelhetetlen lenne, hogy a modellek minden nap bulizzanak, vagy hogy ilyen gyenge, kokainfüggő lányokat toljanak előre az ügynökök a pénz kedvéért. Már az is súlyos következményekkel jár, ha valaki nem jelenik meg időben, nem hogy ilyen állapotokban.

 2. Melinda
  on

  ? 🙂

 3. Melinda
  on

  Köszönöm a válaszotokat 🙂

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?