Hogyan lesz valakiből nemzetközi modell?

Forrás: Modellügynökség | 2015 november 23.

Ugye neked is az az álmod, hogy beutazd a világot? Persze, hogy a modelleknek is, főleg minden nagyobb divatvárosban a legmenőbb tervezőkkel dolgozni. Sokat mesélünk arról, hogy modelljeink éppen melyik országban hódítanak és hogy egyáltalán hova tudnak eljutni a munkájuknak köszönhetően. De vajon mik az első lépések ebbe az irányba? Most először leshetsz be a kulisszák mögé, vagyis megtudhatod tőlünk, hogy pontosan milyen folyamatok vezetnek ahhoz és hogyan működik egyáltalán, hogy valaki egy másik országban is meg tudja állni a helyét.

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A legelső lépés, hogy egy olyan anyaügynökséget keresel Budapesten, aki lekövethetően profi külföldi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Az Attractive-nak több mint 15 éves pályafutása alatt sikerült olyan nemzetközi kapcsolatokat kialakítania, melyben csakis a külföldi városok legjobb modellügynökségei szerepelnek világszerte. Jó tudni: attól, hogy eljutsz valamilyen országba, még nem jelenti azt, hogy komoly sikereket is el tudsz érni. Nevenincs, pénzre hajtó ügynökségek kint is léteznek színvonaltalan munkákkal, ezért fontos, hogy eleve olyan anyaügynökséget válassz, ahol a pénz helyett a te karriered áll az első helyen, ami megbízható és fel tud mutatni sikereket. Ugyanis valószínűleg a kapcsolatok is olyan színvonalon működnek majd, mint maga az anyaügynökség.

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A következő, hosszú lépés, hogy az anyaügynökséged elkezd felépíteni. Tesztfotózásokat szervez, amik alapján később hazai kampányokra és magazinszereplésekre is esélyed lesz bekerülni. Megtanulod a modellkedés csínját-bínját, a tapasztalatszerzés közben pedig a menedzsmented jóvoltából akár a legnagyobb New York-i, párizsi, londoni és milánói ügynökségek scoutereivel is találkozhatsz castingok alkalmával. Ilyenkor megnézik a járásodat, a modellkönyvedet és képeket, videót készítenek rólad, amit elraktároznak és a körút végén az adott ügynökség csapatának mutatnak be. A visszajelzés a bookeredhez fog beérkezni, és ha megtetszettél nekik, két lehetőség van. Vagy szeretnék folyamatosan követni a fejlődésedet, vagy ha már elég felkészültnek látnak, szeretnének több hónapra kiutaztatni a saját városukba.

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A külföldi ügynökségekkel való szerződést mi elhelyezésnek hívjuk és az előbb említett az egyik variációja, a másik pedig a kiajánlás. A kiajánlás a legfrissebb polaroidokkal és casting videóval történik a partnereink felé, például az első utazásokhoz szükséges Ázsiába. Ha az e-mail váltások után elnyerted a tetszésüket, előfordulhat, hogy Skype-on keresztül szeretnének megismerni először. Ha minden jól megy, valószínűleg ki akarnak reptetni legalább 2 hónapra, amire az anyaügynökségeddel egyeztetnek időpontot. Ez kezdőknél leginkább a nyári szünetet fogja jelenteni, hiszen a suli az első. Fontos, hogy az első utazásodra csakis akkor kerülhet sor, ha az ügynökeid az itthoni teljesítményed alapján biztosak abban, hogy külföldön is megállod majd a helyedet. Európában pedig csak akkor lehet ügynökséged majd, ha Ázsiában megismerkedtél a modellkedés minden oldalával.

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az utazás előtt nagyon fontos, hogy a bookereddel át tudj beszélni minden részletet valamelyik szülőd társaságában, hogy pontosan tudjátok, mire kell készülni. A külföldi ügynökség el fogja küldeni neki a szerződésedet is, amit ugyanolyan szigorúan kell venned, mint amit az anyaügynökségeddel kötöttnél. Egy városban csak egy ügynökséged lehet, és az ő szabályaik szerint kell játszanod. Az, hogy milyen országba és melyik ügynökséghez kerülsz, az fogja eldönteni, hogy neked melyik működne a legjobban. A szerződésben meghatározzák a heti zsebpénzedet, a modellszállás szabályait, a pontos feltételeket és azt is, hogy miért vállalnak garanciát. A zsebpénzt és más költségeket (pl.: repjegyek, szállás, sofőr) az utad végén fogják levonni az előre meghatározott ügynökségi jutalékkal együtt a teljes keresetedből. Ilyenkor sem mindegy, hogy mit írsz alá, a legjobb, ha olyan menedzsment áll mögötted, aki részletesen átbeszéli veled az angol nyelvű szerződés minden pontját.

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Kiemelten fontos, hogy állandóan legyen érvényes útleveled, és ne az utazás előtti héten kelljen rohangálni meghosszabbításért. Egy profi anyaügynökség egyébként erre is külön figyelmet fordít, ugyanúgy, ahogy a vízumokra is. A lényeg pedig: minél több és nagyobb városban jársz, annál változatosabb lesz a modellkönyved, ami segítségével még több országba juthatsz el. És persze minél több nagy városban ismerik meg a nevedet és minél több fontos szakmabelivel van alkalmad dolgozni, annál több ajtó nyílik meg előtted. A modellkönyved képeit minden külföldi ügynökség használni fogja a saját ízlése szerint, szóval egyértelmű, hogy csak a legjobbakat akarják kitenni ők is a saját oldalukra. A modellek mindig utaznak, főleg olyan piacokra járnak vissza, ahol sikeresen tudnak dolgozni.  Természetesen egy szupermodellnek már nem kell hónapokat ugyanazon a helyen töltenie, ugyanis állandóan jobbnál-jobb munkákra kérik fel, amik a világ bármely pontján lehetnek bármikor. Ezek a kérések is a külföldi ügynökségeiken keresztül futnak be és lehet, hogy éppen Párizsba érnek, mikor kapnak egy hívást, hogy három nap múlva Hawaii-on lesz fotózásuk.

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

nemzetközi-modell-karrier-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Reméljük, sikerült segítenünk az izgalmas részletekkel, további kérdéseidet pedig kommentben várjuk!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?