A 9 legrosszabb dolog, amit modellként elkövethetsz

Forrás: Modellügynökség | 2015 november 18.

A modellkedés egy komoly munka és üzlet, de ha nem így tekintesz rá, óriási nehézségekbe fogsz ütközni. Ráadásul ha nem profi a hozzáállásod, nem csak magad alatt vágod a fát, másokkal is rendesen kitolsz. Nézzük, mik azok a dolgok, amik akár a karriered végéhez is vezethetnek:

modell-karrier-hiba-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Elérhetetlen vagy. Modellként nem szelfizésre van ám a kezedben a telefonod. Azzal, hogy nem reagálsz az e-mailekre és a hívásokra, azt kommunikálod mások felé, hogy nem érdekel az egész. Valószínűleg nem az időjárásról akar veled csevegni az ügynököd, hanem egy nagyon fontos opcióról. Ezt ignorálni egyenlő a munka elvesztésével. Plusz egy tanács: a legrosszabb, amit tehetsz, hogy kinyomod a telefont, vagy sms-ben írod meg a rossz híreket.

modell-karrier-hiba-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Pontatlan vagy. A bookered minden esetben már előre értesít, hogy pontosan mikor, hova és miben kell megjelenned. A pontosan természetesen mindig azt jelenti, hogy a megbeszélt idő előtt negyed órával ott vagy. Na, most ha nem vagy ott az adott időpontban, az nem csak tiszteletlenség. Az egész munkafolyamat csúszni fog miattad és legközelebb valószínűleg eszükbe sem fog jutni, hogy veled dolgozzanak. Ha rajtad kívül álló okok miatt késnél, azt illik közölni az ügynököddel, aki továbbítani fogja az információt a stáb felé.

3. Esténként bulizol. Külföldön vagy, csábítóak a luxus klubok, ahova modellként valószínűleg azonnal beengednek, másnap viszont már korán várnak rád a hosszú castingok. Ezek a helyek mondhatni olyan fekete lyukak, amikben elvész a tehetséged. Egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy másnaposan és kialvatlanul jelenj meg egy fotózáson. Teljesen lerombolná a rólad kialakult képet, nem hívnának többet vissza és ezzel egyben semmibe is vennéd a beléd fektetett munkát.

modell-karrier-hiba-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Arra vársz, hogy felfedezzenek. Ha valóban érdekel a modellkedés, nem várhatsz arra, hogy egyszer csak a lábaid előtt fog heverni az egész világ. Meg kell tenned az első lépéseket, vagyis, hogy felkeresel egy modellügynökséget, mert az idő csak telik. Ugye nem gondolod, hogy az ország összes Facebook-profilját végig tudjuk nézni, vagy hogy térfigyelő kamerákat teszünk fel minden városba?

5. Nem akarsz külföldre utazni. Valószínűleg nem a te városodban fognak történni a legnagyobb divatesemények, ha csak nem New Yorkban élsz. Ha nem vagy hajlandó a saját országodon kívül más piacokon is dolgozni, esélyed sem lesz arra, hogy megismerjenek és elérd az áhított áttörést. Vagy hallottál már olyan magyar topmodellről, aki csakis az itthoni magazinokban szerepel?

6. Sztárnak képzeled magad. Óriási hibát követsz el, ha elszállsz magadtól, ugyanis ilyen rossz hozzáállással szintén megnehezíted mások dolgát, amit előbb-utóbb viszonozni is fognak. Sosem szabad elfelejtened: a stáb nem miattad van, te csak egy része vagy a csapatnak, ahova valaki beválogatott. Sokan szépek, sokan modellkednek és sokan kerülnek magazinok címlapjára, ám akkor tudsz igazán helyt állni ebben a szakmában, ha alázatos vagy és nem ragadsz meg egy bizonyos szinten azzal, hogy te már úgyis vagy valaki.

modell-karrier-hiba-modellügynökség-blog-cosmopolitan

7. Nem fogadod meg a bookered tanácsait. Az ügynököd az, aki személyre szabottan menedzsel és a szakmai tapasztalatának köszönhetően a lehető legjobb útmutatással lát el. Ő tudja, hogy mi a legjobb neked a karriered szempontjából, ám ha ezeket a tanácsokat figyelmen kívül hagyod és a saját belátásod szerint cselekedsz, az végzetes hibákhoz vezethet. Itt akár olyan egyszerű dolgokra is gondolunk, mint hogy nem tartod be az egészséges életmódot, vagy szó nélkül elmész befestetni a hajadat, esetleg nem megfelelően jelensz meg egy válogatáson. Hallgass a profik tanácsára, hogy te is az lehess!

8. Túl hamar feladod. Akármilyen területen vagy, minden kezdet nehéz és lesznek bukkanók, amiken túl kell tudni lépni. A modellkedésnél ilyen például a családod hiánya, az elutasítás, vagy ha egyszerűen türelmetlen vagy. Kemény munka nélkül senki sem ért még el komoly sikereket, ha pedig sehogy sem tudod kivárni, mire valóban eljön a te időd és készen állsz megtenni a nagyobb lépéseket, akkor ez a szakma valószínűleg nem neked való. Sajnos akármennyire szeretnénk, helyetted még modellügynökségként sem tudjuk akarni, hogy a legjobbak közt legyél.

9. Nem érdekel a szerződésed. Amikor egy modellügynökséggel szerződést kötsz, beleegyezel abba, hogy onnantól kezdve kizárólag ők képviselnek modellként. Ha a hátuk mögött szervezkedsz, vagy felveszed a kapcsolatot egy másik ügynökséggel, az a szerződés megszegését jelenti. Ilyenkor akár jogi következményekkel is számolhatsz. A saját érdekedben célszerű nagyon alaposan átgondolni, hogy kit választasz, a szerződésedet pedig a szüleiddel és egy ügyvéddel többször átnézetni.

modell-karrier-hiba-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?