Mi a feladata egy scouternek?

Forrás: Modellügynökség | 2015 október 24.

Az egyik modell nyelv órán átvettük már a scouter fogalmát, úgyhogy biztos tudod, hogy ő az, aki személyesen elmegy vidékre vagy akár külföldre is, hogy felkutassa a legizgalmasabb modelleket az adott ügynökségnek. De hogyan is kell elképzelni ezt pontosan? Ma mindent megtudhatsz erről is!

scouter-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A scouterek és a modellek munkája csomó dologban hasonlít: szinte állandóan úton vannak és minden nap új, izgalmas emberekkel találkoznak, akikről elraktározzák az információkat. Nézzük először, hogy magyar vonatkozásban hogyan néz ki a scouterkedés. Mivel minden modellügynökségnek más az ízlése és elvárása, saját, erre specializálódott emberekkel dolgoznak. Ők azok, akik ellátogatnak például plázákba, fesztiválokra, sportmérkőzésekre, tehát olyan forgalmas, mégis hétköznapi helyekre, ahol rengeteg fiatal megfordul. A helyszín lehet Budapesten és vidéken egyaránt, azonban mivel az itthoni piac elég kicsi, külföldre csak a környező országokat érintve küldik el őket. Persze maguk a bookerek is mindenhol nyitott szemmel járnak és gyakran előfordul, hogy fotósok, tervezők ajánlanak lányokat modellkedésre. Sőt, kisebb vidéki modellügynökségekkel is gyakran építenek ki kapcsolatot, mivel ők azok, akik ismerik az adott környék arcait. És persze ott van az internet is, amin folyamatosan kutatnak!

scouter-modellügynökség-blog-cosmopolitan

scouter-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az itthoni scouting menete a következő. Tegyük fel, hogy a metró bejáratánál leszólít egy scouter, azzal, hogy gyönyörűnek és alkalmasnak talál a modellkedésre. Átadja a névjegykártyáját és röviden összefoglalja annak a modellügynökségnek a sikertörténeteit, akinek dolgozik. Meg fogja kérdezni a korodat és a magasságodat, te pedig jobb esetben nem ijedsz meg és felkelti az érdeklődésedet a dolog, úgyhogy kontaktot cseréltek, és ha megengeded, készít pár képet rólad. Ezeket a képeket megmutatja az ügynökség bookereinek és direktorának, és ha ők is alkalmasnak találnak, fel fognak keresni, hogy egyeztessenek veled egy időpontot a személyes találkozóra, ahol megismerkedhettek. Ha közben utánanéztél az ügynökségnek (így tudod kiszűrni a csalókat), minden stimmel és valóban elhiszed, hogy lehet belőled modell, már csak annyit kell tenned, hogy a legjobb formádat hozod az irodában. A scouterek felfedezéseiről saját példáinkat ide kattintva csekkolhatod le, míg a legnagyobb szupermodellek sztorijait ebben a bejegyzésben találod.

scouter-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A külföldi scouterek munkája sokkal rendezettebb idő és helyszín tekintetében is és jóval több egy pár órás elfoglaltságnál. Természetesen a saját környékükön is kutatnak új arcok után, de amikor pl. Magyarországra utaznak, mindenhova előre egyeztetett időponttal érkeznek. Ilyenkor több napot töltenek az adott fővárosban és több száz lányt végignéznek minden olyan helyi ügynökségnél, amit megbízói alkalmasnak találnak az együttműködésre, majd folytatják ugyanezt egy másik országban. Kb. félévente látogatnak el hozzájuk, a partnerügynökségek  pedig előre leszervezik a castingot  a scouternek az adott piacra legalkalmasabb modelljeikkel. Olyan is előfordul, hogy a scouter a hoteljében vezényli le a castingot, ahova szintén pontosan és felkészülten kell érkeznie a lányoknak. A legszembetűnőbb különbség az, hogy a külföldi scouterek már olyan lányokkal találkoznak, akiknek van fogalma a modellkedésről, még akkor is, ha teljesen kezdők. Ilyenkor ugyanis kötelező a sedkártya és a modellkönyv bemutatása és az alkalomhoz illően öltözve elő kell tudnod adni magad angolul és megválaszolni a kérdéseket. Ha megtetszel neki, akkor valószínűleg meg fog kérni, hogy bikiniben is csinálhasson rólad pár képet és a járásodat is megnézi, felveszi. A casting végeztével elmenti a képeidet, videóidat és a jegyzeteit, amit majd a saját, külföldi modellügynökségén dolgozó embereknek fog megmutatni a casting körűt végén. A visszajelzés teljes mértékben az ügynökségek közt történik, a modellek nem adhatják ki a saját elérhetőségeiket, csakis az ügynökségükét, ezért az anyaügynökségük fogja tájékoztatni őket a casting eredményéről. Azt is megmondják, ha abszolút nem az ő esetük az adott lány, ha pedig érdekesnek találják, követni akarják majd folyamatosan a fejlődését, vagy kijelentik, hogy szeretnék pár hónapra kiutaztatni, amire közösen kiagyalnak egy adott időpontot.

scouter-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A lényeg, hogy a scouterkedés is egy külön művészet, mert hát elég éles szemekkel és szépérzékkel kell rendelkezni ahhoz, hogy kiszúrj a tömegből egy olyan lányt, akinek valószínűleg  meg sem fordult még a fejében a modellkedés. Egy jó scouter első pillantásra látja, hogy mit lehet kihozni abból a lányból, hogy mutatna képeken, a kifutón, melyik tervező arculatához illene a legjobban. Fontos tudni viszont, hogy a scouter nem vesz részt a modell karrierjének felépítésében, ez kizárólag az anyaügynökség feladata. Nézd csak meg Karlie Klosst 13 évesen, amikor kiszúrták egy plázában, és most, a 33. Vogue címlapján:

scouter-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ugye mennyi olyan izgalmas része van a modellkedésnek, amiről eddig nem is tudtál?

 1. Clau
  on

  Van olyan, hogy egy scouter leszólít egy lányt, aki lelkesen be is megy az irodába, majd ott kiderül, hogy mégsem alkalmas modellnek?

  • admin
   on

   Kedves Klau! Természetesen előfordulhat, hiszen a külső nem minden. Nagyon fontos, hogy megismerjük az illető személyiségét, na meg persze nem bikiniben szoktak járkálni a lányok az utcán, tehát a testfelépítésüket sem látjuk ruhában. Sőt, az is lehet, hogy változtatnia kell bizonyos dolgokon (például az étrendjén, vagy vissza kell növesztenie a szemöldökét) és emiatt egy picit türelmesebbnek kell lenni.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?