Tanuld meg a modell nyelvet – 11. rész

Forrás: Modellügynökség | 2015 szeptember 22.

Elérkeztünk a divatszakma alapismeretek tizenegyedik órájához! Reméljük rengeteg idegen modell-kifejezés megértésében és elsajátításában tudtunk segíteni eddig. Továbbra is ez a célunk: a mai napon újabb 5 alapfogalmat hoztunk el neked, köztük a showpackage és a commision tisztázásában is segítünk. Irány vissza együtt az iskolapadba!

divatszakma-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Sign-In Sheet: Ez egy olyan papírforma, amit a modellnek kell kitöltenie és aláírnia, mikor megérkezik a castingra, open callra vagy go-seere. Tulajdonképpen egy lista arról, hogy milyen modellek jelentek meg a válogatáson és a kitöltött infók alapján kit kell keresni, ha érdeklődnek iránta a kliensek. Fontos, hogy sosem adhatják meg a személyes adataikat, ezért a telefonszámhoz például kizárólag a bookerük számát írhatják be. 

divatszakma-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Show Package: A New York-i, londoni, milánói,  párizsi és haute couture divathetek előtt minden egyes modellügynökség összeállít egy pakkot, amiben a legjobb elérhető, tehát bookolható modelljeik szerepelnek show kártya formájában. A kártyákat mindenki a legötletesebb módon igyekszik előállítani, ugyanis ezeket küldik ki az ügynökségek a kliensek casting directorainak megtekintésre. A kártyák első oldalán általában a modell neve szerepel egy portrén, a hátulján pedig 1-2 a legfrissebb, legszebb képei közül a méreteivel és az ügynöksége elérhetőségeivel. Ha bekerülsz a pakkba, sokkal nagyobb esélyed van, hogy beválogassanak a bemutatókra, de nem számít kizáró oknak, ha nem így történik. 

divatszakma-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Calltime: A szervezők által percre pontosan megadott idő, amikor a modellnek az adott helyszínen, a munkára készen állva meg kell jelennie. Ez lehet hajnali 5 vagy este 11 óra is, ezért érdemes előre tájékozódni a helyszín megközelítéséről. Szerencsére ha profikkal van kapcsolatban az ember, ezeket az infókat jó előre és részletesen elküldik e-mailben nem csak  modellnek, hanem az összes bookernek is. 

divatszakma-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Commision: Vagyis az ügynökségi jutalék. Ez számunkra 10%-ot jelent a külföldi ügynökségek által lebookolt munkák után, amit az adott ügynökségtől kapunk direktben, ahogyan maga a modell is a saját fizetését. Az általunk szervezett munkák után 20% jutalék illet meg minket a modell díjából, ezt általában már az ajánlatkérésnél belekalkuláljuk az összegbe. Ilyenkor a kliens nekünk fizet, mi pedig a kapott összegből adjuk át a lányoknak az őket megillető részt. Ne felejtsd el, hogy a profi modellügynökségek ezekből a jutalékokból tartják fenn magukat és nem abból, hogy portfólió címen elkérnek fejenként százezreket! Ráadásul az olyan modellszerződések, amikben ezektől eltérő százalékokkal kalkulálnak, nem felelnek meg a nemzetközi sztenderdnek.

divatszakma-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Main Board és Development: Ha ellátogatsz valamelyik külföldi modellügynökség honlapjára, ezzel a két kifejezéssel biztosan találkozni fogsz, ugyanis a modelleket erre a két csoportra szokták felosztani. A Main Boradba, vagyis az ügynökség „fő arculatába” olyanok kerülnek be, akik már olyan szinten állnak karrierjükben, hogy több fontos márka kampányát és magazinok címlapját vagy divatanyagát letették az asztalra. Ők képviselik a menedzsment által elért sikereket, ezért kiemelt helyen szerepelnek. A Development, vagyis a „fejlesztés alatt” álló kategória ezzel ellentétben a new face, azaz a kezdő, vagy még építendő modellek online modellkönyveit tartalmazza. A két fogalom elkülönítése azért fontos, mert egy teljesen kezdő lány nem áll készen egy tapasztalatot igénylő nagyobb munkára, egy szupermodellt pedig természetesen nem adnak oda tesztfotózásokra.

divatszakma-kifejezések-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?