Híres casting directorok – 3. rész

Forrás: Modellügynökség | 2015 szeptember 16.

A casting director az a személy, aki a válogatást felügyelve a designer ízlése alapján választja ki a legkiemelkedőbb lányokat, akik ha elég ügyesek, később nem csak az adott márka kifutóján, hanem akár kampányában is szerepelhetnek. Erről a korántsem egyszerű és felelősségteljes munkáról keveset hallani, ezért ideje, hogy rájuk is felhívjuk a figyelmet. A legtöbbször ezeken az embereken múlik, hogy világsztár lesz-e egy vidéki kislányból, ugyanis nem úgy működik, hogy például Joan Smalls besétál a tervezőhöz, hogy szeretne szerepelni a reklámjában.

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Mai bejegyzésünk főszereplője a divatszakmában 25 éve sikeresen tevékenykedő Anita Bitton lesz. Olyan figyelemre méltó tehetséggel büszkélkedhet, amivel tökéletesen képes megtalálni a kliensek által elképzelt lányokat, sőt időről-időre inspirálja őket új múzsákkal. Kliensei körébe tartozik Alexander Wang, Balenciaga, Marc Jacobs, Sonia Rykiel és Tommy Hilfiger is. Évek óta felel a divatházak kampánysztárjaiért, bemutatón szereplő modelljeiért és még a LOVE magazin címlapjaira is felkutatja a legmenőbb arcokat. Természetesen a mi Axente Vanessánkat is beválogatta már jó néhány show-ra, ahogy ezt a kezdőképünkön is láthatod. Vajon hogyan jutott ebbe a pozícióba Anita, miből áll a munkája és mi a kulcs szerinte ahhoz, hogy valakiből szupermodell lehessen? Tarts velünk és minden kiderül!

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

„Azt tudnod kell, hogy ez mindig is egy álomvilág volt számomra. 10 évesen kezdtem el modellkedni és bár nagyon inspirált ez a környezet, sosem voltam jó modell. Pincérnőként is dolgoztam, de mikor egyetemre kerültem, lehetőségem volt szakmai tapasztalatszerzésre, és egyből az i-D magazinhoz mentem gyakornoknak. Ekkor Edward Enninfulnak dolgozhattam, aki igazán belevezetett ebbe a világba, imádtam olyan fotósokkal dolgozni, mint Craig McDean. Nagyon ambiciózus és elszánt voltam már akkor is és éjjel-nappal a divattal foglalkoztam, már csak azért is, mert nem rendelkeztem valami kiváltságos háttérrel. Akkor még nem igazán tudtam, hogy mit akarok pontosan, de mindig többre vágytam. Amikor megkaptam életem első New York-i munkáját a Next modellügynökségnél asszisztensként, úgy éreztem, ki tudok végre törni Londonból. Nagyon élveztem, hogy Milánóba és Párizsba repülhetek és a modellekkel lóghatok. 1999-ben már a Ford ügynökségnek dolgoztam olyan modellekkel, mint Erin O’Connor és Maggie Rizer. Szerettem ezt a munkát is, de rá kellett jönnöm, hogy nem akarok ügynök lenni, viszont mai napig tisztelem azt a folyamatot, amivel képesek felépíteni az ügynökségek egy lány karrierjét. Később Guccinak, Tommy Hilfigernek és Yves Saint Laurentnek , majd Irving Pennel, Miles Aldridge-al és Peter Lindbergh-gel is dolgozhattam New Yorkban. Életemben nem gondoltam volna, hogy ennyi lehetőséget fogok kapni egyszerre és szerintem ekkor jött el az a pont, ahol el kellett döntenem, hogy mivel akarok teljes időben foglalkozni. A castingolást választottam és Greg Kadel mellett kaptam egy asztalt, majd kettőt. Azt hiszem mindig voltak őrangyalaim.

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A casting folyamatát az új arcok utáni keresés hajtja előre. Az egész a kliens igényei és a lányok személyiségének összehozásáról szól és ha egyszer sikerül összehozni, nagyon fontos táplálni ezt a kapcsolatot. A modellek fontos részei a csapatnak, nagyon különleges tud lenni a kapcsolat egy múzsa és a tervező, vagy stylist közt. Bár folyamatosan új arcok után kutatunk és milliónyi gyönyörű lány van, nem mindig születik meg ez a találkozás, nem mindenkinek lehet tökéletesen passzoló személyisége. Nagyon sok mindennek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy egy lány karrierje igazán be tudjon indulni. Ebben a szakmában rengeteget lehet hibázni és megköveteli az állandó odafigyelést, alázatot és elkötelezettséget. Hiába fedezi fel őket valaki, ezek a lányok nem válnak egyik napról a másikra világsztárrá, ebben rengeteg munka van és ez legnagyobb részben az ügynökségek feladata, mi a kliensek nevében dolgozunk. Csak azért, mert elutazok Svédországba, hogy megnézzek egy lányt, még nincs felfedezve, csupán arra vár, hogy lebookolják. Erre tökéletes példa Anna Ewers, akiről Alexander Wang küldött nekem képet. Németországból utazott hozzánk, hogy megnézzük és bármennyire tetszett, túlságosan kezdő volt még. Alexander, ahogyan mindig, kapcsolatban maradt Annával és hiába telt el egy szezon és sétált Valentino kifutóján, az egész egy nagyon hosszú folyamat volt. Amikor a tervező megszeret egy modellt, a múzsával való kapcsolata törhetetlen, de Annát sem az tette sztárrá, hogy abban a pillanatban felfedezték. Alexander egyébként mindig is a modellek megszállottja volt, már a tanulmányai alatt is ők inspirálták, ezért sokszor olyan lányokat választ ki, akik nem feltétlenül trendik és akikre mások talán egyáltalán nem is vágynának. Persze vannak híres modelljei is, de nem ez az elsődleges szempont. Tasha Tilbergért, aki a lookbookban is szerepelt, például teljesen odavolt, egy érzelmi kapcsolat alakult ki köztük.

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Azt imádom a munkámban, hogy mindig van mire fókuszálnom, a mai napig minden egyes feladattól izgatott vagyok. Folyamatosan a bemutatókon dolgozunk a hektikus szezonok közt és az a legizgalmasabb része, mikor minden összeáll és már láthatjuk a ruhákat és a lányokat is.
A kedvenc modelljeim Christy Turlington és Gisele Bündchen. Csodálom őket, mert látszólag mindenük megvan, család és karrier, de valójában mindenért keményen megdolgoznak és ezért tiszteletet érdemelnek. Rajtuk láthatod, hogy imádják, amit csinálnak és ez tette lehetővé számukra, hogy kiállják az idő próbáját. Szerintem ahhoz, hogy valaki sikeres modellé váljon, akarnia kell állandóan fejlődni, ugyanis a siker csak akkor jön el, ha egy lány már készen áll rá. Nem könnyű feladat, de a modelleknek meg kell tanulniuk élni a lehetőségekkel és felállni bizonyos helyzetek után. Én mindig azt tanácsolom nekik, hogy vegyenek táncórákat, fejlesszék a képességeiket és kövessék a kedvenc modelljeiket. Ott van például Lexi Boling, aki szerintem még csak most kezd beletanulni a modellkedésbe, de igazán akarja, szereti csinálni és folyamatosan tanul. Ezt csodálom benne, szeretem látni, hogy szeretik amit csinálnak! Ki akarna olyan lánnyal együtt dolgozni, akin látszik, hogy igazából nem is érdekli a modellkedés?”

casting-director-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?