Milyen típusú modellek vannak valójában?

Forrás: Modellügynökség | 2015 szeptember 15.

Abba már beavattunk, hogy pontosan milyen fajta munkái vannak egy modellnek. De vajon maguk a modellek milyen kategóriába sorolhatóak be? Amíg korábban léteztek külön fürdőruha, fehérnemű, esküvői, fitting, fotó és kifutós modellek, mára az összes fogalom összemosódott egybe: a divatmodell. Egy divatmodellnek pedig minden téren ugyanolyan szuperül kell teljesítenie, legyen az catwalk vagy egy ékszerkampány forgatása. A legtöbb modellügynökség ebbe a két kategóriába osztja őket:

modell-típus-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. High fashion modell:
Egyáltalán nem tartoznak az átlagos szépségű lányok közé, ők sokkal egyedibb, különlegesebb, megosztó karakterrel rendelkeznek. Ideális magasságuk 177-180 cm közé tehető, 13-20 évesek és az időről-időre változó arctendek alakítják a szelektálásukat. Azon kívül, hogy megfelelő magassággal és méretekkel kell rendelkezniük, nagyon fontos, hogy sugározzon a személyiségük is, amivel egy nagyobb tervező is azonosulni tud. Ők azok, akik a világ divatfővárosaiba (New York, Milánó, London, Párizs, Tokió) utaznak, hogy a legnagyobb divatházaknak és magazinoknak dolgozhassanak, belőlük lesznek a címlapsztárok, exkluzív kifutós modellek és később szupermodellek.

modell-típus-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modell-típus-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Commercial modell:
Olyan modellek, akik kicsit átlagosabbak és közelebb állnak a közízléséhez, hiszen egy gyönyörű arc is mindig divatos tud lenni. 174-176 cm magasak, tökéletesen szimmetrikus az arcuk, esetleg kicsit formásabbak is és nem olyan fontos, hogy nagyon fiatalok legyenek. Főleg reklámokban, kampányokban, katalógusokban szerepelnek. Ugyanúgy járnak külföldre és castingokra, mint a high fashion modellek, de teljesen más szférában. Bár a commercial modellek is nagyon jól tudnak keresni, általában nem kapnak a legnagyobb divatházaktól szerződéseket, ritkán tudnak megjelenni divatbemutatókon, vagy magazinok címlapján és még ritkábban lesznek világszerte ismertek. 

modell-típus-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modell-típus-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Érdemes tudni, hogy mindkét típus ugyanolyan keményen megdolgozik a sikerért, amire az ügynöksége ad lehetőséget. Amíg egy commercial modell kemény munkával és szuper személyiséggel eljuthat a high fashion modellek közé, fordított esetben már szinte a modell karrierjének végét jelzi. Természetesen a két fogalom sokszor találkozik, például a Victoria’s Secret olyan modelleket szeret, akik rendelkeznek egy high fashion modell tulajdonságaival, de mégis kicsit commercialabb vonásai vannak. Azonban bármennyire szexi például egy VS típusú modell, ritkán kerül a Vogue címlapjára. Ott van például Bar Refaeli, Chrissy Teigen, Emily Rajtakowski akik a világ legszexibb és legjobban kereső modelljei közé tartoznak, de sok év alatt csupán egyszer-kétszer, vagy egyáltalán nem kerültek olyan világhírű magazinok, divatbemutatók, vagy kampányok közelébe, mint mondjuk az egyedibb karakterű Karlie Kloss, Daria Werbowy, vagy Natasha Poly minden hónapban.

modell-típus-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A fentiekből tehát kiderül az is, hogy külön arcmodell nem létezik. Sajnos ha nem éred el fiatalon legalább a 172 centit, egyik profi ügynökség sem fog veled foglalkozni. A két csoporton kívül léteznek még fitnesz, glamour és akt modellek is, de ezek mind távol állnak a divat fogalmától.

Reméljük, ma is valami újat tudtunk mutatni, várjuk szeretettel a további kérdéseidet!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?