A 6 legőrültebb dolog a modellszakmában

Forrás: Modellügynökség | 2015 szeptember 12.

A legtöbben azt gondolják, hogy a modellek világa könnyű, csillogó és egy abszolút gondtalan munka. Szerintünk pedig nem kapnak elég elismerést azért, amit nap mint nap csinálnak. Lehet, hogy olyan méregdrága ruhákat mutatnak be, amikhez a legtöbben hozzá sem érhetünk életünk során, de ehhez például több évig kell fejlődniük, majd idegen országokban, idegen nyelven kell helyt állniuk a legfurább helyzetekben is. A mai bejegyzéshez összegyűjtöttünk pár dolgot, amit ezek a lányok a divat nevében hajtanak végre. Legyen szó félelmetes állatokkal, -10 fokban pózolásról vagy állandó időhiányról, mindent megtesznek egy szuper munka érdekében, hiszen ez a feladatuk: történjen bármi is, mindig a legjobb formájukat kell hozni! Ezek után tuti nem fogod úgy gondolni, hogy a modelleknek olyan könnyű a munkája:

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1.  A láthatatlan fájdalom. A képekről nem is vennéd észre soha, hogy miken mennek keresztül. Kínzó magassarkúk, sérüléseket okozó nehéz ékszerek, jéghideg időjárás. Ez náluk természetes. Ázsiában például nem igazán tartanak 40-41-es méretű cipőket, a lányoknak pedig a magasságukból kifolyólag gyakran 3 számmal kisebb cipőbe kell préselniük magukat és ebben végigállni a napot. Azt pedig már meséltük, hogy a téli ruhákat nyáron, a nyáriakat pedig télen fotózzák általában. Nem is beszélve a szélsőséges esetekről, mikor a stáb fantáziája elszabadul és mondjuk lángcsóvák közt kell kifutózniuk, vagy akár akváriumba zárva pózolniuk.

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Állatok modellpartnerként. A magazinok fantáziája nem áll meg a cuki kölyökkutyáknál. Amíg Axente Vanessának egy kutyussal kellett pózolnia, addig Adamik Lucának és Hajdu Nikinek például kígyókkal, Sarának pedig egy teve hátán. Az sem ritka, hogy tarantulák, hüllők és veszélyes állatok kerülnek elő a koncepció kedvéért élő vagy élettelen formában. Gondoltad volna, hogy született már olyan divatanyag, ahol 9 méteres bálnákkal fotózkodtak víz alatt a modellek?

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3.  Smink, hajlakk, paróka és még egy kis smink. Senki ne próbálja ki otthon, de elképesztő megterhelésnek van kitéve a modellek haja és bőre. Csodálkozol, hogy természetesen hordják a hajukat és nem festik ki magukat? Hidd el, ha nem lennének alapkövetelmények, akkor se lenne már kedvük a napi 8-10 smink és hajváltás után még ezekkel babrálni. Van, hogy szó szerint leöntik őket festékkel vagy mondjuk mézzel, és ott vannak még a kényelmetlen parókák is, amikbe beleizzad az ember és elszorítja a fejét és így tovább.

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Kényelmetlen pózok. És nem csak fizikailag. Azt gondolhatod, hogy mennyire lehet kényelmes mondjuk egy katalógusfotózáson 30-40 ruhát befotózni ezer pózban. De előfordul, hogy mondjuk olyan élethelyzeteket kell meggyőzően produkálniuk, ami baromira távol áll tőlük. Például 14 évesen egy érett istennőt alakítani, vagy egy menyasszonyt élete nagy napján, anyukát, esetleg egy szakadt punkot, beteget, vagy éppen egy temetőben gyászoló özvegyet. Az egyik magazin nemrégiben olyan anyagot közölt le, ahol a modelleknek híres költőnőkként kellett pózolniuk öngyilkosságuk pillanata előtt vagy után. Mennyire lehetett nyomasztó? Ezeket például az olasz Vogue-ból válogattuk:

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Verseny a negyedik dimenzióval. A modellek életében az idő a legkiszámíthatatlanabb dolog, sosincs belőle elég. A divathetek alatt például csak pár órákat tudnak aludni, mert folyamatos csúszásban van minden. Éppen az egyik melón dolgoznak, mikor már rég a másikon kellene lenniük, vagy mondjuk 5-kor kezdődik hivatalosan a fitting, de még este 10-kor is ott ülnek és várnak minden ellátás nélkül. Emiatt a másnapi időbeosztásuk is felborul és a 8 találkozó felduzzad 11-re. Vagy képzeld el, amikor egy héten három különböző ország időzónájával kell felvenned a versenyt, és sosem jutsz túl a jatlegen. Akármennyire fáradt vagy és rossz kedvű, ezt sosem láthatják rajtad. Ugye milyen idegesítő lehet, ha egyszerre 3 helyen kellene lenned és rajtad kívül álló okok miatt ez teljes képtelenség?

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

6.  Folyamatos memorizálás. Tényleg nem értjük, miért gondolják az emberek, hogy a modellek ostobák. Gondolj csak bele, hogy naponta többször találod magad más és idegen helyszínen, más stábbal, más emberekkel. Elvárás, hogy a modellek pontosan tudják, hol és kikkel vannak, akármekkora a csapat. Nem elég, ha a füzetedbe jegyzetelsz, ilyenkor minden egyes embernek meg kell tudni jegyezni a nevét, a sofőrtől a futárig. Egy jó modellt onnan lehet felismerni, hogy a titkárnőtől kezdve az asszisztens asszisztenséig mindenkivel pont ugyanúgy bánik, mint a sztárfotóssal vagy egy másik topmodellel. Arról nem is beszélve, hogy minden munkára úgy kell felkészülni, mintha dolgozatot írnál. Utána kell nézni a megrendelőnek, a fotósnak, a sminkesnek, a fodrásznak és a stylistnak, hogy ne úgy csöppenj bele a szituba, mint aki most szállt le egy vidéki buszról. Na ugye, hogy nem csak a csilli-villi ruhákon jár az esze a modelleknek?

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Valóban nem egyszerű, de ha elég lelkes és alázatos vagy a szakma iránt, százszor kellemesebb élmények és sikerek fogják kiváltani az előbb említetteket. Például ott vannak azok a szupermodellek, akik krokodilokkal, szúnyogokkal, döglött halakkal, egy szál semmiben az Antarktikán, vagy leszíjazva pózoltak már egy csodás kép érdekében. Persze elmondták, hogy undorító és fájdalmas volt, de meghatározó élményeket szereztek és megtanultak minden helyzetben professzionálisnak lenni. Valamit valamiért, ugye?

modellszakma-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?