Miért olyan fontos egy Prada bemutató?

Forrás: Modellügynökség | 2015 szeptember 4.

Már ezerszer hallhattad azt a történetet, hogy Axente Vanessa 2012-ben exkluzívként robbant be a köztudatba a Prada showján. De miért is olyan nagy szám és fontos ez, vagy mit jelent egyáltalán? A mai bejegyzésből mindenre fényt derítünk!

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Először is tisztázzuk újra, hogy mit jelent egészen pontosan az exkluzivitás fogalma. Ilyenkor egy divatháznak annyira megtetszettél és annyira akarnak, hogy azon a divathéten, abban a városban (New York, Milánó, London, Párizs) csakis a saját kifutójukon szeretnének látni, tehát más tervezőknek nem dolgozhatsz. Már ez is egy szuper előjel, mert általában a showlistából kerülnek ki a kampányszereplők. A következő lépcsőfok azonban magának a show-nak a megnyitása, ami a legnagyobb kiváltság egy modell számára, garantált siker. Ilyenkor a világ összes szeme rád szegeződik, különösen ha egy Prada show-ról beszélünk.

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Minden egyes milánói divathéten már napokkal a Prada show előtt megőrülnek az emberek, sőt már hónapokkal előtte elkezdődnek a találgatások, hogy milyen ruhák és modellek lesznek ott. A Prada a világ egyik legnagyobb figyelmet kapó divatháza, és azért ekkora a felhajtás körülötte, mert minden szezonban forradalmian frisset alkotva újraformálja az addigi trendeket. Minden újdonságra felhívja a figyelmet egyszerűen, és nem fél teljesen ismeretlen arcokat bemutatni. Ha a Prada show-ján végigsétálsz kezdőként, mindenki (beleértve a legnagyobb klienseket, ügynökségeket és magazinokat) egyből fel fog figyelni rád. De vajon egy ilyen szereplés magával vonzza, hogy Steven Meisel sztárfotóssal,  Franca Sozannival (az olasz Vogue főszerkesztőjével) és magával Miuccia Pradaval dolgozz a későbbiekben?

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az estek 80%-ban igen. Visszatekintve az elmúlt pár évre, rengeteg szupermodell karrierjének beindulását segítette elő. Csak hogy néhány példát említsünk: Amanda Murphy, Eva Herzigova, Daria Werbowy, Gemma Ward, Lindsey Wixson, Maartje Verhoef, Sasha Pivovarova, Suvi Koponen és Toni Garrn is Miuccia exkluzivitásának köszönheti mai hírnevét. Mindannyiuk esetében ez hozta meg a nagy áttörést, és sorra kapták meg a legszenzációsabb munkákat, valamint Meisel múzsái lettek. Axente Vanessa is közéjük sorolható, hosszú ideig volt Steven exkluzív modellje, ami számos címlapot, divatanyagot és kampányt vonzott magával.

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A legtöbb modell hosszú évekig dolgozik azon, hogy eljusson oda, ahova egy Prada lány azonnal. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy egy ilyen lehetőség mennyi egyre feljebb lévő ajtót nyit ki előttük. Karrierjükben ez egy olyan meghatározó pillanat, ami felteszi a mércét a későbbi munkákhoz, tehát értékesebb lesz másoknak is. Arról nem is beszélve, hogy Miuccia sokáig ragaszkodik a lányokhoz és persze Meiselhez is, aki a legikonikusabb pillanatait kreálta és kreálja a mai napig a divatháznak.

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ez korábban Russel Marsh, most pedig Ashley Brokaw casting directorok éles szemének is köszönhető. Olyan új lányokat keresnek és találnak is, akik minden említett téren megállják a helyüket. Az egész kb. 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor megunták, hogy a ruhák helyett mindenki csak a szupermodelleket figyeli. Russel ekkor kezdett el új arcok után kutatni, és akár egészen Lettországig is elment, hogy a Prada sablonjának megfelelő arcot találjon. A Prada mára már a megújuló trendeken kívül új mércét állít fel a szépségnek is szezonról-szezonra és ez az, amire minden kliens vágyik.

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az is igaz, hogy nem úgy sétálsz be, hogy egyből azt garantálják, hogy másnap Steven Meisel stúdiójában fogsz ülni. Sok modellnek nem sikerült ezt a szintet átlépnie, mert egyszerűen nem volt kész a feladatra, nem gondolta elég komolyan az egészet, vagy csupán nem volt meg a szakmához szükséges hozzáállása és személyisége. Még egy ekkora dolog után sem hullik ám csak úgy minden az öledbe. Bár felpörögnek körülötted az események, mindenért ugyanúgy keményen meg kell dolgoznod. Sőt, az is előfordul, hogy a show előtti utolsó órában kihúzzák a nevedet a listáról, mert a te ruhádat mégsem akarják bemutatni. Erről sajnos a következő castingon senki nem fog tudni rajtad és az ügynökségeden kívül, ezért újra be kell majd bizonyítanod, hogy a te helyed is ott van. Nem egyszerű!

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A Miuccia-Meisel-Sozanni triumvirátus legendás, de természetesen nem csak akkor lehet belőled szupermodell, ha Pradanál fedeznek fel. Léteznek más világmárkák is, akikre az egész világ odafigyel. Például Joan Smallsban Givenchy fedezte fel először a lehetőséget, és nézd csak, hol tart most!

prada-bemutató-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Reméljük, sikerült tisztáznunk mindent, amire eddig kíváncsi voltál! Végezetül a magyar Prada-lánytól, Axente Vanessától idézünk a témában:
„Miuccia jobb kezével, Fabióval Párizsban találkoztam korábban, és ekkor derült ki számomra, hogy már hetekkel a bemutató előtt lebookoltak. Utána öt napig a kollekción dolgoztunk Milánóban. Csak másfél órával a show kezdése előtt értesültem arról, hogy én fogom megnyitni. Ashley Brokaw azt mondta, hogy úgy kell majd járnom, mint egy energiától duzzadó fiúnak, úgy, hogy közben a csípőm ne mozogjon. A Pradának dolgozni csodálatos élmény volt. Miuccia nagyon komolyan veszi a munkáját, csodálom azért, amit felépített. Még mindig nem hiszem el, hogy mindez megtörtént velem!”

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?