Így lett átverés áldozata Hajdu Niki

Forrás: Modellügynökség | 2015 augusztus 23.

Nem hiába igyekszünk mindig felhívni a figyelmet a csalókra, hiszen léteznek kevésbé vidám modelles történetek is. Gondoltad volna, hogy pár évvel ezelőtt a ma már topmodellként ismert Hajdu Niki még 2 millió forintot törlesztett egy meggondolatlan aláírás miatt? Ráadásul egy olyan magyar ügynökségnek, aki csak átverte és kihasználta? Ez a bizonyos, magát profinak reklámozó modellügynökség ugyan megtalálta, de sosem fedezte fel a benne rejlő tehetséget. Munkát sosem adott neki, de a szerződésben megállapodott kötbér kifizetését azonnal követelte tőle, mikor le akart lépni. Hogy senki ne essen többé ilyen végzetes hibába, a mai bejegyzésben megismertetjük veled Niki tanulságosan valódi történetét:

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Niki rengeteg szép dolog ígérgetése után anno 3 darab napot kapott arra, hogy átgondolja a szerződését. Ennyi idő alatt persze a szüleivel ügyvédet sem tudtak keresni, ráadásul állandóan sürgették telefonon a válasszal. Sajnálatos módon rögtön sor került a leszerződésre, de rövid időn belül ki is derült, hogy nagyon nem jó helyen próbálkozik.

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Kezdőként, iskolaidő alatt küldték ki Párizsba, nyelvtudás és minden tapasztalat, információ nélkül. Ennek az lett a következménye, hogy megbukott, és a kinti ügynökségnek kellett rendbe hoznia a bőrét és elmagyaráznia nehezen, hogyan is működnek a castingok, plusz minden más alapdolog, ami nélkül egy modell el sem indulhatna nemzetközi utakra. A magyar szervezésnek köszönhetően nem kevés többletköltséggel járt az út, és kiskorúként úgy küldték ki, hogy az átszállásnál annyit mondtak neki, csapódjon egy felnőtthöz, majd úgy átjut a kapun. Bécsben is járt a fashion week alatt, de már az elején közölték vele, hogy nem is biztos, hogy ott maradhat. Olyannyira nem volt összeszedett a szervezés, hogy elküldték castingokra és ruhapróbára, ami alatt lett volna egy munkája. Végül a bécsi ügynökség hazaküldte, úgy, hogy saját pénzéből kellett megoldania a hazajutást, ami csak Győrig sikerült, így szüleinek kellett felutazniuk érte.

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Mikor Niki a sok ingyen munka és tanulmányai romlása után kezdett rájönni, hogy ennek így semmi értelme nincsen, és tovább kellene lépni, a szóban forgó ügynökség már perrel fenyegette. Végül 1 500 000 Ft kötbér, plusz a per költségének kifizetésével tudta maga mögött hagyni ezt a rémálmot. Meg kell jegyeznünk, hogy Niki Mesztegnyőről származik, ahol szülei fáradtságos munkával kb. két év alatt kerestek meg ennyi pénzt. Mindezt azért, mert az aljas ügynökség kihasználta, hogy hittek az általuk előadott komoly külföldi karrierben, amihez persze sosem volt és nem is lesz közük.

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Szerencsére ebben a nehéz időszakban figyelt fel rá az Attractive egyik scoutere, így közös és újult erővel sikerült a lehető leggyorsabban átlendülnünk ezen a lelkileg is megterhelő problémán. Teljesen rendbe hoztuk a bőrét, iskolaidő alatt pedig maximum 1-1 napokra utazott Németországba, ahol az egyik legjobb ügynökségnél kapott direkt munkákat komolyabb összegekért. Közben megtanulta, hogyan kell tökéletesen járni a kifutón és hogy miként viselkedjen a castingokon. Irodánkban lehetősége volt a világ legnevesebb ügynökségeivel találkoznia, mindezt anélkül, hogy felborította volna tanrendjét.

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Amíg a korábbi ügynökségénél sosem volt színvonalas munkája és egy forintot nem keresett (sőt még 90 000 Ft-ot lehúztak róla portfólió készítésére!!), addig az Attractive-nál egy év alatt bekerült az összes hazai magazin fő divatanyagába, a legnagyobb magyar designereknek dolgozott, például többször szerepelt a USE unused kampányában és lookbookjában is. Csak abból a pénzből, amit itthon keresett, ki tudta segíteni a szüleit és kifizetni a pert is, amit sajnos elveszített egykori ügynökségével szemben. Még így is jobban járt, hogy ki kell szegénynek fizetnie a szerződéses kötbérét, mint ha ott marad, és soha nem lesz belőle nemzetközi modell, és nem keres pénzt magának, maximum az ügynökségének. Hozzá kell tennünk, hogy ez a kamu ügynökség sosem kapott még ilyen típusú munkákat itthon sem.

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Időközben persze sikeresen leérettségizett, hiszen csak nyáron küldtük el hosszabb utakra, először például Szöulba, ahol gyönyörű képek készültek róla az ottani legjobb ügynökséggel közreműködve. Nyári utazása alatt segítségünkkel tanárok adtak neki különórákat Skype-on. Érettségi után, profi anyagainak köszönhetően eljutott Szingapúr legjobb ügynökségéhez is, azóta pedig már járt például Londonban, Milánóban, Tokióban, Sydneyben és New York lett a második otthona. Számos címlapon és kampányon van túl, amit rendszeresen megosztunk veled is a blogon. Ettől a bizonyos ügynökségtől egyébként ismertünk egy másik leányzót is, akit például Pekingbe küldtek ki egy pocsék modellügynökséghez, akik a divattól nagyon távol álló, sex shop castingokra küldték el szegényt.

 csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Külön érdekesség, hogy Niki 18 éves korában nyilatkozott erről az egyik hazai TV csatornának is, ekkor maguk a riporterek néztek utána a szóban forgó ügynökség működésének. Nagyon tanulságos kisfilm volt, ugyanis valóban azonnal egy 80 000 Ft-os portfólió kifizetését akarták rájuk tukmálni, mikor még ki sem derült, hogy a jelentkező alkalmas lenne-e modellnek.

csaló-ügynökségek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Niki borzasztó története szerencsére jól végződött, de mindenkit arra kérünk, hogy legyen nagyon óvatos és járjon nyitott szemmel a világban, mert a csalók bűntudat nélkül lecsapnak a fiatal lányokra. Ha el akarod kerülni, hogy 20 évesen még ne legyen érettségid, hogy százezreket kelljen törlesztened, és hogy végleg lerontsák az imidzsedet, akkor tartsd magad minél távolabb az olyan ügynökségektől, akik azonnal le akarnak szerződtetni, hogy kezdőként oktalanul és logikátlanul küldjenek ki év közben ügynökségekhez, ahol még neked kell fizetned azért, hogy haza tudj jönni!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?