9 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a modellkedésről

Forrás: Modellügynökség | 2015 augusztus 22.

A Modellügynökség blog azért jött létre, hogy elkalauzoljunk kicsit a modellek sok lemondással járó, ám annál izgalmasabb világába – ez ma sincs másként. Sajnos sokan még mindig csak komolytalan hobbiként vagy egyenesen butaságként tekintenek erre a szakmára, ezért szeretnénk kiemelni pár olyan dolgot, amivel kevesen vannak tisztában: 

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Ez a világ nem olyan csillogó és tökéletes, mint amilyennek tűnik. A modelleknek már fiatalon sok stresszel, versengéssel és nyomással kell megbirkózniuk különböző helyzetekben és persze papírmunka is akad bőven. A fotózások sem olyan varázslatosak ám, mint ahogyan az elkészült képeken látszik. Sokkal több minden zajlik a háttérben, mint amennyit a végeredményből látsz, hiszen gyakran több napos fotózásokból kerül ki az a pár kép. Mindezt rengeteg smink- és ruhaváltással tarkítva, egész nap talpon állva, kényelmetlen pózokban. Télen nyári, nyáron pedig téli ruhákat fotóznak általában, tehát a képek ritkán adják vissza a valóságot. Ez tényleg egy kemény munka! 

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. A modellé válás egy elég hosszú folyamat, nem úgy lesz belőled modell, hogy szépnek születtél, és észrevesznek Facebookon vagy egy plázában. Nem leszel egyik napról a másikra a Vogue címlapján. Személyiség, szorgalom, kitartás, alázat, fejlődni akarás és pozitív hozzáállás nélkül lehet akármilyen szép valaki. Plusz az sem árt, ha egy profi menedzsment áll mögötted, aki gondosan felépíti a karriered, és elég időt, lehetőséget biztosít a fejlődésedre, amivel kapcsolatban nem szabad türelmetlennek lenni.

3. A legtöbben azt hiszik, hogy a modelleknek minden nap csak fotózásokra járnak. Ha nem vagy még szupermodell, lesznek olyan időszakok, amik csak a felkészülésről és válogatásokra járásra szól. Kezdetben csak akkor kapnak meg munkákat, ha kitartóan castingolnak, de a castingra eljutáshoz is több hónapon keresztül kell gyakorolni és fejlődni, tehát nem varázsütésre történnek a dolgok.

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. A modellkedés legnagyobb része várakozásból áll. Várnak arra, hogy mikor készül el a smink, a haj, mikor szólítják a castingon, mikor állítja be a fényeket a fotós, mikor kapjuk meg az elkészült képeket, mikor indul el a bemutató, amire 2 napja készülnek. Tehát ha telefonjukat nyomkodó modelleket látsz, az nem azért van, mert nagyképűek és senkihez sincs kedvük szólni.

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Néha nem az történik, mint amit előre elképzelnek. Például megjelennek egy fotózáson és teljesen más témába kezdenek bele, mint amire felkészültek, vagy a bemutató előtt pár órával kihúzzák őket a modellek listájáról. Fel kell készülni a váratlan helyzetekre, és akkor is lelkesnek maradni, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan az a legjobb lenne számukra.

6. Nem csak fizikailag, lelkileg is baromi erősnek kell lenniük, hiszen ez egy elég magányos szakma. Például hiába barátkoznak össze külföldön a szobatársukkal, senkihez sem szabad túlságosan kötődniük. Pár hét múlva ott kell hagyjanak mindenkit, akit megszerettek és új országban kialakítani egy másik baráti környezetet, úgy, hogy eközben persze senki nem beszél az anyanyelvükön. Minden ország újrakezdés számukra, és lehet, hogy soha többet nem fognak azokkal találkozni, akiket egy hónapig családnak tekintettek. Arról nem is beszélve, hogy folyton hiányzik nekik a családjuk, a barátok, még az otthoni kaja is, szóval elég érettnek kell lenniük érzelmileg is.

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

7. Minden modell valahol egy előadóművész. Ha énekelni és szöveget tanulniuk nem is kell, de ugyanúgy bele kell élniük magukat bizonyos karakterekbe és szituációkba, mint egy színésznek, sőt valamilyen szinten táncolniuk is tudni kell. És persze el kell tudni adják magukat a klienseknek, a legjobb formájukat hozva életük legpocsékabb napján is.

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

8. Egy modellnek mindig résen kell lennie, és az előbb említett legjobb formáját hoznia, hiszen bármikor lefotózhatják. Egy ismertebb modellt már követnek a paparazzi fotósok, de a backstage-ben és a külső helyszíni fotózásokon is rengeteg a bámészkodó. Karrierjük érdekében minden helyzetben megfelelően kell viselkedniük, még akkor is, ha nem akarják, hogy lefotózzák őket.

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

9. Az, hogy a divatiparban dolgoznak, nem jelenti azt, hogy kizárólag a szép ruhák és a legfrissebb trendek érdeklik őket. Persze ezekkel tisztában kell lenni, és mindig stílusosan megjelenni, de a közhiedelemmel ellentétben nem ennyire egyszerű felfogásúak. Modelljeink közt például van, aki az építészet, a meteorológia, az orvostudomány, a művészetek, a pszichológia, a sport vagy a gasztronómia megszállottja, és a megszerzett tudást bizony sikeresen kamatoztatják is a modellkedés mellett.

modellkedés-tévhitek-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Reméljük, senkinek sem vettük el a kedvét ettől a gyönyörű szakmától, hiszen nem minden nap adatik meg egy fiatal lánynak, hogy például világhírű emberekkel, a Föld legszebb helyein együtt dolgozva kapjon fizetést. Írd meg nekünk kommentben, ha bármilyen észrevételed vagy kérdésed van!

  1. Adri
    on

    Köszi ezt a cikket..most épp aktuális az életünkben.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?