Hogyan áll össze egy modellkönyv?

Forrás: Modellügynökség | 2015 augusztus 16.

A közhiedelemmel ellentétben úgynevezett portfólió elkészítése nélkül is lehet modellnek jelentkezni, sőt a legjobb, ha natúr képeket küldesz be, amiket telóval készítesz. Sajnos rengeteg amatőr fotós hirdeti magát ilyen címen, az elkészült, inkább gimis tablófotózásra hajazó szétretusált képek pedig a világon semmit sem érnek, hiába kérnek el érte százezreket. Ne kövesd el ezt a hibát, ugyanis az ilyen képeket senki nem tudja hasznosítani a későbbi, profi portfóliódba, amit mi modellkönyvnek hívunk. Ez arra szolgál, hogy a hazai és külföldi kliensek követni tudják, hogy mennyire tehetséges és átalakítható, valamint milyen szinten áll a karrierjében egy modell. A könyvet az Attractive weboldalán is le tudod csekkolni, de ezt fizikai formában is magukkal viszik még a castingokra is. Ma beavatunk abba is, hogy ez a könyv hogyan épül fel és miből áll!

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Nagyon fontos, hogy átnézd a kinézett ügynökséged oldalát, ugyanis egy profi modellügynökség gondosan kiépített kapcsolatrendszeréhez hozzátartoznak a tehetséges fotósok is. Lehetnek olyanok, akik magazinoknak dolgoznak, de gyakran működünk együtt szárnyaikat bontogató fiatalokkal is. A lényeg, hogy az elvárásainknak és színvonalunknak megfelelő profi képeket kapjunk kézhez. Pontosan ezekkel az ügyes fotósokkal kerül sor a lányok első és későbbi tesztfotózására is, ami alapfeltétel ahhoz, hogy elkezdjük felépíteni a modellkönyvet.

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Az első lépés: az első tesztfotózás

Ezzel kezdődik el a modellek menedzselése, és mivel még tapasztalatlanok, nincs túlbonyolítva: általában stúdióban készül, egyszínű háttér előtt. A képek közt teljes- és félalakos, valamint arc-, azaz beauty fotók lesznek. Mindezt olyan, általában 3-4 sminkben és ruha összeállításban, ami megmutatja a természetes szépségüket és kiemeli az alakjukat. Két dolgot érdemes tudni: NEM kerül pénzbe, viszont fizetést sem kapnak érte a lányok, valamint lehet, hogy a fotós ezerszer kattint majd, de a végeredmény csupán 8-10 képből fog állni, amiből 4-6-ot fogunk feltölteni a weblapra, vagyis az online modellkönyvbe.

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A második lépés: a lehető legtöbb oldaláról bemutatni a modellt

Természetesen nem ugyanaz a fotós fogja elkészíteni az összes tesztképet, mert szükség van arra, hogy sokféle beállításban és stílusban legyenek lencsevégre kapva a lányok. Különféle helyzetekben kell gyakorolniuk arra, hogy milyen külső helyszínen, kiegészítőkkel, más modellekkel együtt, vagy esetleg erősebb sminkben dolgozni. Minél több fotózáson vesz részt egy modell, annál több tapasztalata lesz, és minél több oldalát tudjuk bemutatni, annál jobban tudnak majd azonosulni velük a kliensek a saját elképzeléseik szerint.

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A harmadik lépés: megrendelőknek dolgozni

Kellő mennyiségű tesztfotózás, esetleg a fotósok saját divatanyagai után már egyenes út vezet ahhoz, hogy magyar magazinoknak vagy tervezőknek dolgozzanak. Legyen ez editorial, lookbook vagy kampány, ezek a már fizetős munkák a legfontosabb referencia anyagok a modellek karrierjének előrehaladásához. Természetesen ezek közül is kizárólag a legjobb képeket válogatjuk be a modellkönyvbe, de minél több ilyen típusú anyag kerül bele, annál jobb és több munkára van esélyük, akár külföldön is.

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

A negyedik lépés: a külföldi képek

Ha a hazai fotókból már sikerült összeállítanunk egy tisztességes modellkönyvet, amivel kellő tapasztalatot is szereztek, elkezdődhet a kiajánlás külföldre. Kezdetben Ázsia felé vesszük az irányt, ahol sokkal kisebb a verseny, mint Európában, és úgy vigyáznak a lányokra, mint a hímes tojásra. Ha sikerül elhelyeznünk egy modellt mondjuk Szingapúrban, ott újabb tesztfotókra kerül sor az ügynökség saját és az ottani piac ízléséhez mérten. Utána tulajdonképpen ugyanaz a folyamat játszódik le, amit már leírtunk, tehát minél erősebb képei vannak, annál több magazint és kampányt fog megkapni, ezekkel pedig további lehetőséget biztosít magának arra, hogy minél több országban meg tudja mutatni magát.

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

modellkönyv-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Ha minden jól megy, a leírt folyamattal egyre színvonalasabb és magasabb fizetésű munkát tudnak bezsebelni a világ bármely pontján. Fontos, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít, tehát kizárólag olyan képek kerülhetnek bele a modellkönyvbe, amiken felismerhetőek és amik kizárólag pozitív irányba viszik a karrierjüket. A modellkönyv tulajdonképpen sosincs kész, nem egy füzet, ami betelik, ugyanis minden munkával tovább frissül és bővül. Ugye milyen izgalmas felépíteni egy igazi portfóliót?

 1. Anna
  on

  Sziasztok!

  16 éves és 180 cm vagyok és szeretném magam kipróbálni a szakmában,de a méreteimen még csiszolnom kéne.Ha küldenék nektek az arcomról képet, akkor meg tudnátok mondani,hogy van e esélyem a szakmában,és érdemes lenne e lefogynom?

  Válaszotokat köszönöm,
  Anna

  • birtab
   on

   Kedves Anna! Ide kattintva ( http://modellugynokseg.blog.cosmopolitan.hu/2015/07/15/milyen-kepeket-kuldj-ha-modellnek-jelentkezel/) megtudhatod egy korábbi posztunkból, hogy milyen képeket várunk a jelentkezőktől. Sajnos nem elég, ha csak az arcodról küldesz, mert a magasság mellett a testarányok is nagyon fontosak. Ezért ha csak az arcodról küldesz és megtetszel nekünk, valószínűleg meg fogunk kérni, hogy küldj további képeket. Ha ezek alapján látunk benned lehetőséget, akkor úgyis segíteni fogunk a méretek csiszolásában, nem a plusz kilókat fogjuk nézni, hidd el, a modellé válás egy hosszú folyamat. Szeretettel várjuk jelentkezésedet!

 2. Clau
  on

  A modellkönyv összeállításánál figyelembe szoktátok venni a modell véleményét vagy kérését? Tehát ha pl. van egy kedvenc képe, amit szeretne, ha betennétek, vagy esetleg olyan, amit nagyon utál?

  • admin
   on

   Kedves Clau! A modellkönyvben az adott piaci követelmények szerint vannak összeállítva a legjobb képek, meghatározott sorrendben, ezért a modellek ízlése ilyenkor nem mérvadó. Attól, hogy a modell nagyon utál egy képet, még lehet hogy a kliens imádni fogja és pont azért fogja alkalmazni és egyébként is a modellügynök tudja a legjobban azt, hogy mi tesz jót a modell karrierjének.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?