Miért fontos a hűség a modelleknek?

Forrás: Modellügynökség | 2015 augusztus 9.

Megbízhatóság, szigorúbb értelemben vett hűség – minden élethelyzetben fontos erény, legyen szó a barátnődről, a családodról vagy a főnöködről. Az egyik korábbi bejegyzésünkből már olvashattad, hogy miben különbözik a modellkedés egy átlagos munkától, így már tudod, hogy ez egy összehangolt csapatmunka, ahol kiemelten fontos a kölcsönös bizalom. Vajon milyen élethelyzetek állnak elő a lojalitás témakörében egy modellnél: mit jelent az, ha valaki két vasat tart a tűzben, és mik azok a cápaügynökségek? Ki is tudna egyértelműbb választ adni a kérdésekre, mint ügynökségünk vezetője, Fehér Orsi, aki több mint 15 éves pályafutása során minden helyzettel találkozott már. Mi megbízunk a főnökünkben, és te?

modell-karrier-hűség-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Mi az, amit egy modellnek meg kell tennie a siker érdekében?

Elengedhetetlen a jó hozzáállás. Ha te, kedves olvasó, modell vagy, vagy modell szeretnél lenni, mindig kérd ki az ügynököd véleményét és fogadd is meg a tanácsát. Még olyan kis dolgokban is, mint például hogy megfelelő és elegendő-e a napi étkezésed, hogy mit vegyél fel egy castingra, hogy vágass-e a hajadból, stb. Vagy hogy kitehetsz-e egy képet az Instagramodra, ugyanis nem biztos, hogy nagyon jó ötlet olyan képeket posztolni, ahol mondjuk kiszívta a nyakadat a barátod, vagy egy fesztiválon becsiccsentve dohányzol. Lehet, úgy tűnik neked, hogy nagyon szigorúak vagyunk, de ezt a modelljeink karrierjének az érdekében tesszük. Mi olyan lányokat keresünk, akik komolyan gondolják a modellkedést, és nem csak hobbi szinten szeretnének dolgozni.

Mi a kulcspontja a modell-booker közti bizalmi kapcsolatnak?

Nagyon fontos, hogy amennyiben a modelljeinkben vagy a szüleikben bármilyen kétség, félelem, kíváncsiság merül fel az egyes munkáikkal, utazásaikkal vagy a karrierjükkel kapcsolatban, akkor azt azonnal jelezzék felénk, és ne más modellektől, fotósoktól, netalántán ügynökségektől várjanak válaszokat, megoldásokat. Ezért vagyunk, dolgozunk, kapjuk mi a jutalékot. Én annak vagyok a híve, hogy mindent meg lehet beszélni.

Mi késztetheti változtatásra azt, akinek eleve jól megy a modellkedés?

Vannak, akik útközben jönnek rá, hogy nem bírják ezt a sok lemondást. Például a buliról, csokiról, napozásról vagy a 12 hónapos Magyarországon való tartózkodásról. Ezek a lányok feladják.

Akinek egyáltalán nem válik be ez a szakma, annak máshol lesz lehetősége továbblépni?

Azt kell okosan mérlegelni, hogy ki nem ad bele apait-anyait. Az ügynökség vagy a modell? Sajnos, nagyon sok rossz modellügynökség van itthon, de persze van pár jó is. Egy korábbi posztunkban már beszéltünk arról, hogyan legyél körültekintő az ügynökséged kiválasztásánál. A rossz modellügynökségek előnytelen szerződéseket kötnek a lányaiknak, mert nem érdekli őket, hogy a modelljük milyen körülmények között dolgozik, vagy milyen fizetést kap. Csakis a saját jutalékuk megszerzése a cél, de lehet, hogy egész egyszerűen nem értenek hozzá. Ebben az esetben érdemes ügynökséget váltani. A másik eset, amikor a modell nem elég profi. Például minden támogatás ellenére 68-as a dereka, 96-os a csípője, vagy sárgák a fogai, rosszul mozog a kamera előtt, vagy szimplán csak szétszórt és mindenfelé elhagyja a képeit, késik a munkákról, vagy nyafogós. Vagy egyszerűen csak türelmetlen – ez nem az a szakma, ahol az első évben milliókat keres az ember lánya, ez annál általában egy jóval hosszabb folyamat. Ilyenkor jobb belátni, hogy az ügynökség van nehéz helyzetben és bármennyire is szeretné felépíteni ennek a modellnek a karrierjét, csak akkor van rá esélye, ha a modell változtat a hozzáállásán.

Hogyan működnek a cápaügynökségek?

Van például olyan modellügynökség, aki folyton figyel bennünket. Ha valamelyik – egyébként ígéretes – modellünk az előbb említett esetek egyikében szenved, ők nagyon éles szemmel kiszúrják, és lecsapnak az adott lányra. Felveszik velük a kapcsolatot a közösségi médián, vagy egy saját modelljükön keresztül. A gyanútlan tizenévesek pedig könnyen abba a csapdába esnek, hogy elmennek velük iszogatni, bulizni, esetleg még össze is jönnek az ottani férfi bookerekkel, és elhiszik, hogy eddig nem a saját korlátaik, vagy az idő hiánya miatt nem lettek topmodellek, hanem kizárólag azért nem, mert nem ennél a bulizgatós, magukat jónak tartó ügynökségnél kötöttek ki. Az évek folyamán elég sok modellünk – akikkel mi általában feladtuk – kötött ki ilyen ügynökségnél. Közülük egyikből se lett se topmodell, sőt még tucat, ámde jól kereső modell sem. Persze olyan is előfordul, hogy más, kétségbeesett modellügynökség írogat a lányainknak. Szerencsére a profi, lojális modellek mindig rögtön értesítenek bennünket ezekről a próbálkozásokról.

Hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket az Attractive-nál?

Természetesen bosszantó tud lenni, ha valakinek fáradtságot, időt és pénzt nem kímélve felépítjük a modellkönyvét, megtanítjuk az alapokra, és amikor végre elkezdene keresni, akkor lepattintja egy másik ügynökség. De a sok éves tapasztalatom az, hogy ezekből a lányokból 99%-ban nem lesz semmi, hiszen hiányzik belőlük a lojalitás és az alázat. Tulajdonképpen a cápaügynökségek elősegítik a természetes szelekció folyamatát az Attractive-ban, mert mi csakis a legjobbakat szeretnénk menedzselni, és az összes energiánkat a legerősebb modellekre fordítani – ez a mi sikerünk kulcsa.

 1. Júlia
  on

  Hello! Tegnap előtt ki írtam gyakori kérdésekre az adataimat meg hogy hogyan tudnék fogyni derékból (akkor 68cm volt, mostmár 66cm) és képet az arcomról nem tettem ki. Ma reggelre kaptam egy üzenetet: Az Msound Modell azt írta, hogy keresnek modellt. Valamit nem tudtok ezzel kapcsolatban? Ti hallottatok már róluk? A kereső semmit nem ad ki ha beírom… Köszi a választ! 🙂

  • birtab
   on

   Kedves Júlia! Sosem hallottunk még az említett ügynökségről, valószínűleg komolytalan az egész ha weboldaluk sincsen. Ha komolyan érdekel a modellkedés, keress fel inkább egy olyan profi ügynökséget, mint az Attractive. A derekad formálására pedig Tracy Anderson Method című videóját ajánljuk, amit YouTube-on is meg tudsz nézni.

   • Júlia
    on

    Köszi a választ! És már párszor végigcsináltam a Tracy Anderson videót! 🙂

 2. Viki
  on

  Sziasztok! Én is szeretnék 1-2 cm-t faragni a derekamból. A csípőm viszont csak 82 cm. Láttam, hogy Tracy-t javasoltátok. Azt szeretném kérdezni, hogy az 57 perces videójára gondoltatok? Előre is köszönöm a választ, illetve tervezem, hogy jövő tavaszon jelentkezem hozzátok!

  • birtab
   on

   Kedves Viki! Valószínűleg összekeverted a csípő és derékméretedet. Tracynek több ilyen videója is van, de mi a Method címűre gondoltunk, erre tornáznak modelljeink. Szeretettel várjuk jelentkezésedet, akár már most is!

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?