Modellszabályzat – 4. rész

Forrás: Modellügynökség | 2015 augusztus 2.

A modelleknek külső és belső elvárásoknak is meg kell felelniük, és van, amit soha nem tehetnek meg, ha sikeresek akarnak lenni. Eddig okés. De azt gondolnád, hogy annyi szigorú szabályt kell betartaniuk, hogy egy egész könyvet kiadhatnánk a felsorolásból? Reméljük, ma is érdekes lesz számodra olvasni a modellszakma írott és íratlan szabályait, amelyek sok éves tapasztalatainkon alapulnak!

szabályzat-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Egy külföldi különszámmal készültünk mára, ugyanis a modellek ilyenkor nem vakációzni mennek, hanem dolgozni, és természetesen akkor is be kell tartaniuk néhány szabályt, amikor nem Magyarországon tartózkodnak. Egyes országok és modellügynökségek szabályrendszerei eltérők lehetnek, ezért most a legáltalánosabbakat osztjuk meg veled:

1. Mielőtt elutaznának, a külföldi ügynökség e-mailben eljuttat hozzánk egy arrival info nevű dokumentumot. Ebben az szerepel, hogy a reptérről melyik sofőr fogja felszedni a modellt, mi a száma, mi a bookerének a száma, mi az apartman és az ügynökség pontos címe, hogyan fog kinézni a napi beosztása, mit kell magával vinnie az aznapi castingra és hogy melyik napokon fogja megkapni a zsebpénzét. Ezeket az utasításokat mindig be kell tartaniuk, és azonnal lejelentkezni, ahogy megérkeztek.

szabályzat-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Amikor külföldre utaznak, az ügynökségek elvárják, hogy magukkal vigyék a portfóliójuk összes fotóját. Ezek kinyomtatásáról természetesen anyaügynökségként mi gondoskodunk, de az iPad opció is játszik. A modellkönyv végleges sorrendjét az adott ország ügynöksége fogja elrendezni a castingokra az ottani piaci feltételeknek megfelelően, ezért külföldön sem szabad átrendezniük a képeket.

szabályzat-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Ahogy megérkeztek a kinti ügynökségére, minimum két telefonszámot kell megadniuk a bookereknek. Két olyan számot, amit bármikor el tudnak érni, ha vészhelyzet állna elő. Nagyon fontos, hogy a modellnek az adott ország hívószámának megfelelő SIM kártyája is legyen, hogy az ügynökök bármikor fel tudják hívni. Azért is praktikus külföldi számot beszerezni, mert a legtöbb ügynökség elvárja, hogy a modell naponta minimum négyszer betelefonáljon hozzájuk.

szabályzat-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Minden egyes nap az ügynökség által biztosított szálláson kell aludnia a modelleknek, ez csak a menedzsment külön engedélyével alakulhat máshogy. A közhiedelemmel ellentétben tilos férfiakat felvinni a szállásra, tilos dohányozni, alkoholt fogyasztani, tüzet gyújtani és 10 után hangoskodni az apartmanban. Természetesen minden, a szálláson megrongálódott vagy eltűnt dologért később fizetni kell. Néhány országban olyan szabály is létezik, hogy 9 óra után nem hagyhatják el a szállást. A szabályok betartását olyannyira komolyan kell venni, hogy az aláírással jóváhagyott dokumentum megszegésének akár az is lehet a következménye, hogy a modellt hazaküldik a saját országába. Plusz egy íratlan szabály: célszerű minél jobb kapcsolatot kialakítani a szobatársakkal és minél élhetőbb, tisztább környezetet fenntartani – ezeknek a miértjét nem is kell nagyon magyaráznunk.

szabályzat-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Az egyik legfontosabb szabály: ha bármilyen panasza, vagy észrevétele van a modellnek, azt azonnal jeleznie kell a külföldi bookerének. A modellügynökségen kívüli emberektől nem fogadhatnak el meghívásokat vagy fuvarokat, ha bármilyen felkérést kapnak, azt azonnal jelenteni kell a menedzsmentnek.

6. Attól, hogy külföldön tartózkodnak, tőlünk sem szabad elszakadniuk. Kötelességük rendszeresen jelenteni felénk, ezért általában egy-két naponta beszélünk Skype-on.

szabályzat-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?