Tanuld meg a modell nyelvet! – 8. rész

Forrás: Modellügynökség | 2015 július 28.

Üdvözlünk a divatszakma alapismeretek nyolcadik óráján! Néha nem érted, miről blogolunk? Mi az az art director vagy voucher? Ha rendszeresen követed a blogot, gyakran fogsz találkozni ezekkel a kifejezésekkel, úgyhogy tisztázzunk gyorsan még néhány alapfogalmat!

divatszakma-kifejezések-jelentés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Stills: A fotózást magát jelenti. Általában napi 8 órás munka. Vannak fotózások, amik hosszabbak illetve rövidebbek, de a 8 óra tekinthető az átlagnak. Fajtáiról ebben a bejegyzésben olvashatsz.

divatszakma-kifejezések-jelentés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Open Call: Egy olyan speciális casting, ahol az ügynökség egy adott nap adott óráiban végignézi és értékeli azokat a modellnek jelentkező lányokat, akiknek nincs előre megbeszélt időpontja. Ezeken a rendezvényeken a szerződéssel még nem rendelkező lányok kutatnak menedzsment után. Open callnak hívjuk a castingok azon formáját is, mikor a kliens csakis az általa kért típusú modelleket nézi végig – ezt egy reklám vagy filmszerep meghallgatásához tudnánk hasonlítani. Például mikor egy sampon reklámhoz csakis tökéletesen egészséges hajkoronájú lányokat keresnek.

divatszakma-kifejezések-jelentés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Art Director: Magyarul művészeti vezető. Az a személy, aki kidolgozza a kampányok, fotózások vagy egyéb vizuális megjelenések kinézetét és koncepcióját. Az Art Director lehet a divatház, reklámügynökség vagy magazin beosztottja (pl. fotós, vagy stylist), de akár független vállalkozó is.

4. Voucher: Egy olyan nyomtatott formájú, a modell és a kliens által szignózott dokumentum, ami igazolja az ügyfél felé, hogy a modell teljesítette a munkát és jogosult a kifizetésre. Ezt a munka elvégzése után nyújtja be az ügynökség a kliensnek aláírásra. Olyan dolgok szerepelnek rajta, mint a ledolgozott idő és a modell napi díja.

5. Dresser /öltöztető: A divatbemutatókon külön embereket alkalmaznak arra, hogy a modellek gyors átöltözését segítsék. A backstage-ben dolgozó öltöztetők feladata, hogy előre kikészítsék és rendben tartsák a tervezők által összeállított szetteket, és hogy a rájuk osztott modell öltözködését segítsék a show folyamán.

divatszakma-kifejezések-jelentés-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?