Mi a különbség a hagyományos munka és a modellkedés között?

Forrás: Modellügynökség | 2015 július 8.

Mivel a modellkedés nem egy hobbi, ugyanolyan szigorú elvárásoknak kell megfelelni, mint akármelyik munkahelyen, csupán a helyzet teljesen más. Manapság egy átlag munkahelyen is egyre fontosabb a lányok kinézete, de akár hiszed, akár nem, egy modellnél a szakma iránti szerelem és az átütő személyiség még ennél is sokkal többet nyom a latba. Már soroljuk is, hogy mik a legszembetűnőbb különbségek a modellkedés és egy hagyományos munkahely közt:

modellkedés-vs-hagyományos-munka-cosmopolitan

1. Online mindenféle munkahelyre és persze modellnek is tudsz jelentkezni, de egy üzletbe vagy irodába akár be is tudsz menni, hogy leadj egy önéletrajzot, vagy kitölts egy papírformát. A modellügynökségek viszont nem fogadnak előre egyeztetett időpont nélkül csak úgy látatlanban jelentkezőket. Gyakran az utcán, vidéken vagy plázákban is kutatunk új “alkalmazottak” után, ami egy hétköznapi helyen például elég furán venné ki magát.

2. Amikor behívnak állásinterjúra, a legtöbb helyen elvárják tőled, hogy sminkben, belőtt frizurával, magassarkúban, a legelegánsabb alkalmi ruhádban vagy kosztümödben jelenj meg. A modelljelentkezők viszont legjobb, ha skinny jeansben és egy sima trikóban sétálnak be az irodába, szigorúan smink és hajlakk nélkül. Ez persze a későbbi “meetingekre” is igaz.

modellkedés-vs-hagyományos-munka-cosmopolitan

3. Egy átlagos munkahelyen a felvételkor igen sokat számít a munkatapasztalat és a különböző iskolák, oklevelek. Ezzel ellentétben a modellügynökségek teljesen kezdő lányokat keresnek, a modellsulis oklevelek és az előre kifizetett portfóliók pedig az égvilágon semmit nem érnek. Ez persze azt is jelenti, hogy nem kapnak rögtön az első hónap után “fizetést”, mivel kezdőként hosszú tanulási folyamat áll előttük. Máshol minél több helyen szereztél tapasztalatot, annál jobb vagy, viszont mikor egy modell ügynökséget vált, kezdhet újra nagyjából mindent, hiszen minden menedzsmentnek eltérő elvárásai és szabályai vannak. Ez nem olyan rossz dolog, ha minél sikeresebb karriert szeretne az ember lánya, persze csak ha jól választ ügynökséget. Összességében a papírok helyett egy modellnek inkább az adottságaival és személyiségével kell levennie lábukról az ügynököket.

4. Amikor felvesznek valahova dolgozni, akkor a cég munkavállalója leszel, ezzel ellentétben a modellek inkább az ügynökség vállalkozóinak számítanak. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan nincsen fix munkabér, munkaidő, szabadnap vagy járulékfizetés. Viszont ha olyan profi menedzsmentet választasz, aki a legjobb külföldi és belföldi munkákat szervezi le neked, te pedig mindig a legjobb formádat hozod, akkor akár egy nap alatt is megkereshetsz annyit, mint egy normál munkával 1 hónap alatt. Fontos tudni, hogy egy modellnek előre semmit nem kell kifizetnie, ugyanis minden költség és az ügynökségek díjai is a megszerzett keresetéből kerülnek levonásra.

5. Szorosan kapcsolódva az előző ponthoz: mivel a modellek nem heti 5 napban 8 órát dolgoznak, mindig rugalmasnak és felkészültnek kell lenniük. Egy átlagos munkahelyen például ritkán fordul elő, hogy egy telefonhívás után másnap reggel már Párizsban kell melózni, a modelleknél viszont ez teljesen szokványos. És persze az is elég furcsa lenne máshol, ha az első pár hónapban kezdőként csak heti 1-2 nap járnál be dolgozni suli mellett.

modellkedés-vs-hagyományos-munka-cosmopolitan

6. Fontos különbség, hogy a legtöbb munkával ellentétben a modellkedés egy igazi csapatmunka, tehát nem csak saját maguknak köszönhetik az előrejutást. Persze ők azok, akik a kamera előtt állnak, de egy profi háttércsapat nélkül még senkiből nem lett szupermodell. Sokan tartanak a bosstól, ám egy modellnek tulajdonképpen nincs is főnöke. A modelleknek bookerei vannak, akik elsősorban az ő érdekeit tartják szem előtt a közös siker elérésének érdekében.

modellkedés-vs-hagyományos-munka-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?