Mindent a modellszerződésekről

Forrás: Modellügynökség | 2015 május 27.

Szerencsére egyre többen szeretnének modellként bejutni a divatszakmába, ehhez pedig az első lépés, hogy egy profi anyaügynökség képviselete alatt álljanak. Ezt a modellszerződés biztosítja, ami sokszor buktató lehet és szerencsétlenül sül el, főleg ha úgy írja alá valaki, hogy át se olvasta. Ehhez szeretnénk most tanácsokat adni, mivel akár az egész életedet megváltoztathatja. Mindenképpen olvasd el ezeket, mielőtt a kipontozott vonalra kerülne az aláírásod:

modellszerződés-fontos-tudnivalók-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1.  Kezdjük ott, hogy csak olyan profi, megbízható modellügynökséggel kerülj ilyen viszonyba, akinek utánanéztél, megfelelő a hírneve és az általa kinevelt modellek közt van olyan, akinek ismerősen cseng a neve. Ezzel már eleve elkerülheted azt, hogy hülyének nézzenek és százezreket kifizettessenek veled, csupán azért, mert kezdő vagy.

2.  Amint megkapod a papírt, vidd haza és olvasd át! Legjobb, ha ezt szüleid és egy ügyvéd társaságában teszed. Ez persze nem azt jelenti, hogy hónapokig lehet ülni rajta, pár napon belül illik válaszolni az ügynökségnek. Ne feledd, amelyik modellügynökség ezt a lehetőséget nem adja meg és arra kényszerít, hogy azonnal írj alá mindent, attól rögtön menekülj!

modellszerződés-fontos-tudnivalók-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3.  Ahogy hazavitted, célszerű párat fénymásolni belőle, amire szüleiddel és az ügyvédeddel jegyzetelni tudsz.  Emeld ki azokat a részeket, amikben nem vagytok biztosak, ezekre egy jó ügynökség örömmel fog válaszolni.

4.  Ha nincs lehetőségetek ügyvéd fogadására, annyit tudunk javasolni, hogy guglizzatok rá azokra a dolgokra, amik nem világosak, vagy kérdezzetek meg egy modell ismerőst. A legegyszerűbb persze ilyenkor is magának az ügynökség dolgozóinak feltenni a felmerülő kérdéseket, ám ha ebben nem hajlandóak segíteni, biztos lehetsz benne, hogy rossz embereket választottál.

5.  Ha 18 éven aluli vagy és az aláírásoknál nincsen kipontozva egy, a „modell törvényes képviselője” feliratú vonal, akkor akár ki is dobhatod a papírokat. Persze csak ha nem szeretnéd, hogy kihasználjanak.

6. Egy profi modellügynökség a munkákból befolyt megbízási díjakból tartja fenn magát, ebből adódóan magának a modellnek semmilyen fizetési kötelezettsége nincsen az ügynökség felé. Ha olyat olvasol, hogy tanfolyamokért, tesztfotókért vagy akár a sedkártyáid kinyomtatásáért is rendszeresen fizetned kell, akkor bizony csalók áldozata lettél.

7. Ha már az ügynökségi jutaléknál járunk, fontos megemlíteni, hogy az itthoni munkák modelldíjának 20%-a illeti meg az anyaügynökséget, külföldön pedig ez 10% megbízási díjat jelent. Ha erről erősen hallgatnak, vagy azt látod, hogy 20-50% közé tehető, akkor inkább hagyd ott őket.

8. Ha a szerződésben nem biztosítanak afelől, hogy itthon és külföldön is profi, személyre szabott menedzsmentet és munkákat kapsz, valamint felelősséget vállalnak érted, akkor ne is olvasd tovább! Ugye nem szeretnéd, hogy évekig csak álljon a képed a falon, vagy olyan helyre küldjenek, amiről még életedben nem hallottál, és amiért majd a végén még neked kell fizetni is?

9. Nagyon fontos, hogy a szerződés nem kötelezhet semmilyen erotikus megjelenésre vagy aktfotózásra! Ha nem látod a papíron azt, hogy a modell nem köteles ilyen munkák elvégzésére, akkor valószínűleg a jövőbeli ügynökséged nem profi divatmodellt akar belőled csinálni.

10. Ne kövesd el azt a hibát, hogy akkor teszed fel a kérdéseidet, miután már aláírtad a papírokat.  Sajnos ilyenkor akárhogy töröd magad, túl késő, már nem tudsz megszabadulni attól, amit jóváhagytál. Hidd el, hogy nem kellemes úgy modellkedni évekig, hogy már az elején tudod, hogy átvertek. Pereskedés útján tudsz csak megválni ettől a hibától, de arra akár az összes pénzed és életed is rámehet.

Címkék:

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?