Tanuld meg a modell nyelvet! – 7. rész

Forrás: Modellügynökség | 2015 május 15.

Üdvözlünk a divatszakma alapismeretek hetedik óráján! Néha nem érted, miről blogolunk? Mi az a statement, vagy opció? Ezeket sokszor fogod még olvasni tőlünk, úgyhogy tisztázzunk gyorsan még néhány alapfogalmat!

modellkedés-alapfogalmak-modellügynökség-blog-cosmopolitan

1. Exclusive: Amikor a modellnek exkluzív szerződése van egy bizonyos divatházzal vagy fotóssal. Ez azt jelenti, hogy kizárólagosan csakis az adott márka bemutatóján és/vagy kampányában jelenhet meg abban a szezonban, vagy ameddig a szerződése tart, illetve kizárólag az adott fotóssal dolgozhat divatanyagokon. Óriási megtiszteltetés és minden modell álma, sokszor mégsem kürtölhetik világnak, hiszen nagy titoktartás övezi. Axente Vanessa például 2012-ben a Prada exkluzív modelljeként robbant be a köztudatba, majd Steven Meisellel és a Calvin Kleinnal is hasonló feltételekkel dolgozott együtt hosszú ideig. 

modellkedés-alapfogalmak-modellügynökség-blog-cosmopolitan

2. Tear sheet: Egy olyan modellkönyv, ami folyamatosan tele van frissen kijött divatmagazinos anyagokkal. Lehet benne editorial, beauty vagy bármilyen fotó (pl: hirdetés, bazár anyag), ami magazinban jelent meg. Azt biztosítja, hogy egyre több munkája legyen a modellnek. A cél, hogy ne csak Magyarországról, hanem külföldről is legyenek divatanyagok a könyvben. Sosincs kész, állandóan változik, fejlődik a karrier során.

modellkedés-alapfogalmak-modellügynökség-blog-cosmopolitan

3. Option: Az opció lehetőség arra, hogy a modell megkapjon egy munkát. Egyfajta előre bookolás, amikor egy kliens, vagy a fotós jelzi az ügynökségnek, hogy egy adott időpontban az adott lánnyal szeretne dolgozni. Sokszor egy munka alkalmával több modellre is opciót tehetnek hetekkel a munka előtt, és csak az utolsó pillanatban dől el véglegesen, hogy ki fogja megkapni. Ez sokszor nehézségeket okozhat, hiszen mindig készen kell állniuk arra, hogy dolgozni fognak. Opciót tehet a booker az adott országban, ahol éppen vannak, illetve a külföldi ügynökségek bármelyike is.

modellkedés-alapfogalmak-modellügynökség-blog-cosmopolitan

4. Model release: Egy olyan jogi dokumentum, melyről a kliens, vagy a fotós gondoskodik, és a modell vagy az ügynök írja alá. Engedélyt ad a fotósnak arra, hogy a modellről készített képeket a papíron rögzítettek szerint felhasználja. Ha a fotókat engedély nélkül vagy a szerződéstől eltérően használják fel, a modell akár szerződésszegésért is perelhet. Ez fordított esetben is működik, a Photographer release-ben a fotós szerződésben ad engedélyt arra, hogy az általa készített fotókat a modell szabadon használja.

modellkedés-alapfogalmak-modellügynökség-blog-cosmopolitan

5. Statement: Elszámolás, ami a modellek munkái után kapott bevételeket, illetve a különböző költségek kimutatását tartalmazza. Költségek alatt itt például a repjegyekre és szállásokra gondolunk. A modellek külföldi ügynökségei mind más és más statemente-ket vezetnek róluk, mivel az adózási rendszer országonként eltér. Tulajdonképpen ez a lányok mini könyvelése, amit ők is tudnak követni, de egy jó anyaügynökség segít ezt összetartani.

modellkedés-alapfogalmak-modellügynökség-blog-cosmopolitan

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?