Mi a dolga egy casting directornak?

Forrás: Modellügynökség | 2015 április 12.

Castingot már láthattál nálunk, de vajon külföldön hogyan kerülnek be a modellek a legmenőbb divatbemutatókra és kampányokba? A casting director az a személy, aki a válogatást felügyelve kiválasztja a legkiemelkedőbb lányokat, akik ha elég meggyőzőek, később akár az adott márka reklámjában is szerepelhetnek. Nagyon különleges és felelősségteljes munka ez, sokszor rajta múlik, hogy egy vidéki kislányból mikor lesz sztár. Így történt ez a mi szupermodellünkkel, Axente Vanessával is, aki a 2012-es show nyitása után egyenesen a Prada kampányában kötött ki a fotós legenda, Steven Meisel exkluzív fotómodelljeként…

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

A téma boncolgatásához nem is találhattunk volna jobb embert Russell Marsh-nál, aki az arctrendeket alakítva a szakma legnagyobb neveit ismerteti meg a világgal. Például Gemma Ward, Daria Werbowy, Lara Stone és Sasha Pivovarova berobbanását is neki köszönhetjük. Vanessát is beválogatta már párszor a Pradán kívül olyan tervezőkhöz, mint Céline, Dries Van Noten, Tommy Hilfiger vagy Victoria Beckham.

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

Szabadúszóként most már kezei tényleg mindenhova elérnek. Friss interjújából szemezgettünk neked, hogy számodra is világos legyen minden érdekes információ a casting directorok munkájáról:

„1985-ben kezdtem el dolgozni a szakmában, és főleg divatbemutatókra válogatok, bár korábban a Prada kampányain is dolgoztam. Nagyon szorosan tartom a kapcsolatot a tervezőkkel, kidolgozom a modellek sorrendjét és hogy kinek melyik outfit áll a legjobban. Rengeteg szép lány van az utcán és pont ezt imádtam a ’80-as években, amikor szó szerint az utcáról hoztuk be a modelleket. Egy szezon alatt manapság már akár 400-450 modellt is megnézek a két asszisztensemmel, mielőtt a tervező igényei szerint leadom a szelektált listámat. Ők pedig általában maximum 40 lányt küldenek majd kifutóra.

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

Sokszor kérdezik tőlem, hogy pontosan milyen karaktereket keresek, de ezt elég nehéz szavakba öntenem. A casting számomra egy ösztönös dolog. Az egész arról szól, hogy annak megfelelően cselekszem, amit éppen jónak érzek. Lara Sonet például azért imádom, mert olyan, mint egy Veermer festmény. Láttam benne a szépséget, de persze a hibáit is, mint például a rést a fogai közt, amit nagyon szeretek, de ő bizonytalan volt emiatt. Lindsey Wixson is rendkívüli: úgy néz ki, mint egy játékbaba. Daria Werbowy pedig arisztokratikus, androgün megjelenésével nyűgözött le. Csodálatos érzés, ahogy észreveszem azt a szépséget, amiről ők maguk tudomást sem vesznek.

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

Azt mondják, hogy én kezdtem el trendivé tenni a kelet-európai lányokat, de én csak arra reagálok, amit az ügynökségektől kapok. Az 1990-es években megőrültek a brazil modellekért, most pedig inkább az egészséges, sportos kinézetre van igény, ilyenek például a holland lányok is.

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

Mindig volt egy konkrét ízlésem, gondolom, Miuccia Prada is azért vett fel, mert sokban egyezett az övével. Ott van Christopher Kane például, akivel azért izgalmas dolgozni, mert szokatlan elképzelései vannak, nem mindig egyértelmű utalásokkal. Ő olyan modelleket keres, akik azokra a lányokra emlékeztetik, akikkel együtt járt suliba, vagy olyanokat, akiknek a személyisége azokra emlékezteti, akikkel felnőtt.

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

Persze minden divathétnek megvan a maga hátránya. New Yorkból azonnal Londonba kell repülnie a lányoknak castingolni, néhány modellt pedig sokszor kivesznek a londoni divathétről egy milánói show miatt, amit lehet, hogy meg sem kap végül. Amikor a Pradának dolgoztam, a szupermodelleknek például sokkal több pénzt ajánlottak, hogy Spanyolországban csinálják a show-kat. És ott van Párizs is, ahol nagyon keményen kell adóznia a modelleknek.

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

casting-director-munka-modellügynökség-cosmopolitan

Modellnek lenni olyan, mintha balett táncos lennél. Ez egy olyan foglalkozás, ahol a testednek mindig fittnek és feszesnek kell lennie, ezért a lányok rengeteget edzenek és kiegyensúlyozottan étkeznek. Persze vannak olyanok is, akik akármennyit esznek, egy dekát sem szednek fel. Ha azt látom, hogy egy lány elhanyagolja magát, azt jelentem az ügynökségének. Sosem dolgoznék olyan modellel, akit alultápláltnak látok, mert úgy érzem, felelős vagyok ezekért a lányokért. Azt hiszem, ezt a munkát nem lehet anélkül csinálni, hogy ne törődj a körülötted lévő emberekkel.”

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?