Ilyen volt a modellszakma a digitális korszak előtt

Forrás: Modellügynökség | 2015 február 5.

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy ne csüngjünk egész nap a kamerás okostelefonunkon, az interneten, ne küldjük el e-mailek és kommentek százezreit és ne készítsünk profi minőségű digitális képeket. Na, de milyen volt modellnek és ügynöknek lenni a ’90-es években, még a digitális technikai forradalom előtt? Fehér Orsi, az Attractive vezetője ad választ a kérdésre, hiszen pont ebben az időszakban dolgozott modellként, majd kitartásának és tehetségének köszönhetően később ő maga vette át a cég irányítását.

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

 „Nem léteztek digitális fényképezők, ezért polaroid gépeket használtunk. Nagyon kellett spórolni a papírral, mert egyetlen kép 500 forintba került, ami akkoriban rengeteg pénznek számított. Rendszeresen jártam fénymásoló szalonokba és postára is, amiért szintén vagyonokat kellett fizetni. Az összes könyvet lefénymásolni és sedkártyákkal együtt feladni a külföldi ügynökségeknek, szóval hetente 3 kiló körüli modellkönyvet postáztam. Akkoriban úgy ment, hogy ha külföldről érdeklődtek egy lány iránt, akkor elfaxoltuk a kártyáját, így nézték meg először. Utána elpostáztuk a könyvét és vártuk a válasz faxot, hogy akarják-e foglalkoztatni. Ha nemleges volt a válasz, akkor visszaküldték postán az egész könyvét.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„Ha egy külföldi ügynökség meglátogatott minket, mindig hozott egy óriási, sedkártyákkal teli csomagot. Erre azért volt szükség, mert nem tudtuk megnézni egymás honlapját és tulajdonképpen bárki bármit mondhatott, szinte sötétben tapogatóztunk. Sokan például azt csinálták, hogy a képekre ráhamisították fénymásolóval, hogy Dolce & Gabbana vagy Vogue, mert senki nem tudta leellenőrizni és így menőbbnek számított.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„A modellek papír térképpel mentek castingokra és telefonfülkéből hívták fel az ügynökséget, hogy lesz-e még válogatásuk aznap. Ma már természetes, hogy Skype-on, e-mailben és mobilon mindent azonnal el tudunk intézni, de akkoriban sokaknak csak a mamájuknál volt otthon vezetékes telefon, úgyhogy ott kellett üzenetet hagyni, hogy hívjanak vissza.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„Nem csak a technika, a modellszakma szokásai is nagyban változtak azóta. A ’90-es években egy sedkártyán rengeteg kép és felirat díszelgett, ma már a letisztultságra törekszünk. A képeket is mindig natúrban, feliratok nélkül próbáljuk megszerezni. A kártyafalak helyett például headsheetek voltak az irodákban a lányok kis képével és nevével, a modellkönyvek végére pedig a fotózásokon készült werk képekből is tettek be polaroidokat.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„Régebben nem igazán jutottak el magyar modellek a Vogue magazinba, tulajdonképpen a munkák 95%-át itthon végeztük. Mára ez már pont fordítva működik. A lányoktól elvárták, hogy mindig tökéletesen nézzenek ki, ezért válogatásokra is erős sminkben kellett járnunk, magassarkúban. Ma ha így jelenne meg valaki egy kliens előtt, szóba se állnának vele. Eleve sokkal kevesebb lány foglalkozott a modellkedéssel, a mostanra legendás szépségű oroszok például utazni sem tudtak a vízum miatt. Nem voltak szeplős, fogréses vagy karikás szemű modellek, mert mindenki a tökéletes szépségre vágyott. A kor szupermodelljei Christy Turlington, Claudia Schiffer, Linda Evangelista és Naomi Campbell voltak, akik pont ezt képviselték. Cindy Crawfordnak például először azt tanácsolták, hogy vetesse le az anyajegyét, mert így sosem lesz belőle modell.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„Elég lassan ment akkoriban minden, viszont annyi előnye volt, hogy mindenki sokkal precízebben dolgozott és több energiát fektetett a munkájába. Például nem voltak fapados repülőjáratok, úgyhogy ha kivittek egy lányt külföldre, nem küldték vissza őket pár nap múlva, ha nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy azt eltervezték. Helyette próbálkoztak új tesztekkel, új frizurával. Digitális képek előtt egy fotózás is sokkal pontosabb munkát igényelt, nem volt Photoshop és még nagyítóval néztük a végeredményt úgynevezett contact sheeteken. Minimális retusálás létezett, persze nem számítógépen, hanem a laborban.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„Olyan neves ügynökségek, mint a DNA, Elite, Ford, Why Not már akkor is léteztek, én például a Metropolitannal modellkedtem Párizsban, ahol az akkori kedvencem, Claudia Schiffer is.”

modellkedés-modellszakma-régen-blog-cosmopolitan

„Büszke vagyok rá, hogy az Attractive az egyetlen, azóta is sikeresen működő modellügynökség hazánkban!”

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?