Tanuld meg a modell nyelvet! 2. rész

Forrás: Modellügynökség | 2015 január 21.

Üdvözlünk a divatszakma alapismeretek második óráján! Néha nem érted, miről blogolunk? Mi az a lookbook, scouter, fitting? Ezeket egyre gyakrabban fogod olvasni tőlünk, úgyhogy tisztázzunk gyorsan még néhány alapfogalmat!

modell-modellkedés-divatszakma-kifejezések-cosmopolitan

1. Cruise / Resort: Egyfajta elő-kollekciója a nagyobb divatházak tavaszi és őszi vonalának, amelyek főleg lookbook formájában kerülnek napvilágra, de sokszor divatbemutatót is rendeznek ilyen címszó alatt. Ezek a köztes darabok főleg a leggazdagabb megrendelők kényelmét szolgálják a nyaralás, illetve telelés időszakában. A képen például Axente Vanessát láthatot a Prada egyik resort bemutatóján:

modell-modellkedés-divatszakma-kifejezések-cosmopolitan

2. Fitting: A nagyobb divatházak sokszor alkalmaznak modelleket, amikor az új kollekció darabjait modellezik, hogy élőben lássák, hogyan viselkedik az anyag mozgás közben, milyen az esése. A divatbemutatók előtti ruhapróbát jelenti, a munkálatok utolsó fázisaiban aktuális.

modell-modellkedés-divatszakma-kifejezések-cosmopolitan

3.  Go-see: A castinggal ellentétben ez nem egy adott munkára való válogatást jelent, hanem amolyan bemutatkozást a különböző klienseknél, fotósoknál, magazinoknál. Külföldi utak során van lehetősége erre a modelleknek, amikor egy adott városban csak pár napot, vagy hetet töltenek, így mégis találkozhatnak a fontos emberekkel.

modell-modellkedés-divatszakma-kifejezések-cosmopolitan

4. Lookbook: Magyar megfelelője nem igazán van, de hasonló a katalógushoz. Nem annyira terjedelmes, inkább válogatás az aktuális kollekció legjobb darabjaiból. A designerek, vagyis tervezők általában referenciaként küldik ki a divatiparon belül magazinoknak és klienseknek. Adamik Luca Moschino lookbookja például így néz ki:

modell-modellkedés-divatszakma-kifejezések-cosmopolitan

5. Scouter: Biztos hallottál már olyan történeteket, hogy a legmenőbb modellek karrierje úgy kezdődött, hogy bevásárlóközpontban, vagy a metrón szólították le őket. A scouter az a személy, aki az adott modellügynökség elvárásainak megfelelően topmodellek után kutat. Maga a munkafolyamat a scouting, amely történhet interneten, vidéken, külföldön vagy akár a Nyugati aluljáróban, szóval teljesen hétköznapi helyeken. Ne ijedj meg, ha leszólít egy scouter, hiszen ez azt jelenti, hogy szépnek és alkalmasnak talál a modellkedésre! Képzeld, legutóbb Chenge és Tina is így került az Attractive csapatába! Arra viszont nagyon figyelj, hogy mindig csekkold le a névjegykártyáján szereplő adatokat, nehogy átverjenek!

modell-modellkedés-divatszakma-kifejezések-cosmopolitan

A mai órának vége, reméljük várod a folytatást!

Ha szívesen olvasnál még több divattal kapcsolatos cikket, kattints IDE! 

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?