Vigyázz a csalókkal!

Forrás: Modellügynökség | 2014 december 18.

Sajnos nem csak azért van rossz híre itthon a modellszakmának, mert sokan még mindig azt gondolják, hogy a modellek koplalnak és ész nélkül buliznak. Természetesen ezek is messze állnak az igazságtól, de van még egy nagyon kétségbeejtő dolog is. Képzeld, sok szülő és modellpalánta retteg felvenni a kapcsolatot komoly modellügynökségekkel, mert korábban már átverték őket. Ráadásul állítólag szakmabeliek. Szeretnénk mindenki bizalmát visszaszerezni, ezért leírjuk, hogy pontosan mi az, amitől azonnal menekülnöd kell, mert átverés:

modellügynökség-kamu-átverés-csalók-cosmopolitan

 – Ha valaki pénzt kér tőled. Legyen ez portfólió, tanfolyam, vagy a saját modellkártyád kinyomása. Egy profi modellügynökség sosem kér pénzt azért, hogy náluk modellkedhess! Ide vonatkoznak az óriási akciók is: sose dőlj be ezeknek!

modellügynökség-kamu-átverés-csalók-cosmopolitan
 – Ha azonnal szerződést akarnak aláíratni veled. Hallottunk már olyat, hogy ezért is pénzt kértek. Ez az, amit sosem szabad! Ne cselekedj meggondolatlanul, mert az egész fiatalságod és karriered rámehet. Jogod van hazavinni bármilyen szerződést és ügyvéddel átnézetni, nyomás hatására soha ne írj alá semmit!

modellügynökség-kamu-átverés-csalók-cosmopolitan

Ha rákeresel az ügynökség nevére, és a weboldalukon kívül nem dob ki semmit a Google. A fent említett dolgok is nagyon gyanúsak, de ehhez aztán nem kell nagy hozzáértés: ha nem találsz egy ismert modellt se tőlük, vagy legalább egy cikket a cégről, valószínűleg kamu az egész.

 modellügynökség-kamu-átverés-csalók-cosmopolitan

Ha kezdőként rögtön külföldre küldenének. Ráadásul olyan helyekre, amiről még életedben nem hallottál. Alig ismered az adott ügynököt, és még a modellkedésben sem vagy elég gyakorlott, ne hagyd magad! Mindennek eljön a maga ideje, főleg ha egy profi csapat tagja vagy. Ha nulla tapasztalattal bedobnak a mély vízbe, szinte biztos, hogy azonnal megfulladsz.

Ha egyből drasztikusan változtatni akarnak a külsődön. Az általános, hogy néhány lánynak vissza kell növesztenie a szemöldökét, vagy egy kicsit fogynia/híznia kell, de sose bízd idegenekre például a hajad színét!

modellügynökség-kamu-átverés-csalók-cosmopolitan

Ha az ügynökség honlapján túl sok modell van, és mindegyiknek csak tesztfotói vannak. Ilyen helyeken csak addig vagy hasznos, amíg ki tudod fizetni a saját fotózásaidat, ha egyáltalán eszükbe jutsz a rengeteg lány közt.

Bizony 15 éve tartó munkánk során sajnos számtalan példa volt arra, hogy ilyen borzasztó helyekről menekültek át hozzánk lányok. Egy átgondolatlan aláírással nem csak pénzügyileg, de lelkileg is teljesen tönkretehetnek. Szerinted normális dolog az például, hogy valaki évente fizet azért, hogy egy adott helyen dolgozhasson? Hidd el, számunka is rettentően bosszantó, hogy léteznek ilyen lelketlen emberek. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy felhívjuk a figyelmet a csalókra, és hogy kihangsúlyozzuk: a profi modellügynökségek egyáltalán nem ilyen megbízhatatlanok!

modellügynökség-kamu-átverés-csalók-cosmopolitan

Összegezve tehát fontos, hogy ha érdekel a modellkedés, nézz utána pontosan mindennek. A mai világban bármit megtalálsz az interneten, úgyhogy ezzel is ki tudod szűrni azonnal a kamu ügynökségeket. Soha ne írj alá semmit, és ne fizess idegeneknek.

Reméljük, veled még nem történt és nem is fog történni ilyen, de bátran tedd fel további kérdéseidet is nekünk kommentben!

 1. Vivien
  on

  Jo napot!
  En olyan kérdéssel fordulnék önökhöz hogy felkertek fotozasra 100 ezer Ft kellett volna fizetni portfólióert de nem mentem bele aztan azota 3 szor hivtak es most azt irtak h mivel20 évesek ezert ok az osszes 80% elvallaljak szoval 20 ezerert megcsinaltathatom ebbe mar belementem,de most megint hivtak h lenne munka divatfotozas es még nekem kellene 50 ezret fizetni de az milyen munka ahol en fizetek meg azert h engem fotoznak?

  • admin
   on

   Kedves Vivien! Sajnálattal olvastuk, hogy mi történt veled, ugyanis nagy átverés áldozata lettél. Olyan, hogy a modell fizet a fotózásért nincsen, ennek fordítva kellene lennie, vagy ingyen a minőségi képekért cserébe. Portfóliót készíttetni eleve pénzkidobás, ugyanis a nem megfelelő minőségű képeket legtöbbször az ügynökségek nem tudják használni a valódi portfólióba, amit modellkönyvnek hívnak. Az ügynökségek természetes képeket várnak a jelentkezéshez, ügynökség nélkül pedig képtelenség, hogy valaki profi divatmodellként dolgozzon, ez egy portfóliótól főleg nem fog sikerülni. Bár azt nem értjük pontosan, hogy ügynökség, vagy fotós keresett-e fel, mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy minél előbb próbálj megszabadulni tőlük, mielőtt az összes pénzedet lehúzzák rólad. Ide kattintva egy korábbi bejegyzésünkből megtudhatod, hogy hogyan ismerd fel a csalókat.

 2. Zsófi
  on

  Jó napot!
  Az lenne a kérdésem hogy a Pndora Stúdió mennyire megbízható vagy valósághű. Elmentem a Castingra, ki is fizettem azt a 20000 ft, de még is kétségeim vannak.

  • Cosmopolitan.hu
   on

   Kedves Zsófi! Sosem hallottunk még róluk, ők is modellekkel foglalkoznak? Mindenesetre az már nagyon-nagyon rossz jel, hogy pénzt kértek tőled, ugyanis a modellekkel foglalkozó profi ügynökségeknek NEM kell fizetned sem a castingért, sem a “portfólióért”, se semmiért, hiszen ha látnak benned fantáziát, megelőlegezik neked. Ez azt jelenti, hogy az ügynök kezébe a modell sosem ad pénzt. Azt megkérdezhetjük, hogy ezt az összeget milyen címszó alatt fizettették ki veled? Csak annyit tudunk tanácsolni, hogy az ilyen lehúzásokat próbáld meg a jövőben elkerülni.

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?