Tanuld meg a modell nyelvet! 1. rész

Forrás: Modellügynökség | 2014 november 5.

Üdvözlünk a divatszakma alapismeretek órán! Néha nem érted, miről blgogolunk? Mia az a booker, scouter, sed kártya? Ezeket egyre gyakrabban fogod olvasni tőlünk, úgyhogy tisztázzunk gyorsan néhány alapfogalmat!

1. Booker: A modellek egyik legfontosabb kincse. Feladata maga a karrierépítés, például külföldi szerződések rendben tartása, vagy fotózások és castingok szervezése, ám emellett a megfelelő hozzáállásban és öltözködésben is rengeteget segít. A modellek mindenben számíthatnak rá, napi kapcsolatban vannak vele. Mivel mi is bookerek vagyunk, nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a viszony több egy munkakapcsolatnál. Sokszor pótszülőnek, nagytesónak érezzük magunkat, aki árgus szemekkel figyeli a lányokat!

2. Casting: Miután elkészültek az első tesztfotók, a lányok máris elkezdenek válogatásokra járni. Ezeket úgy kell elképzelni, mint egy állásinterjút, ahol személyes bemutatkozás alapján kiválasztanak egy adott munkára. Ilyenkor a megrendelők akár 100 modellt is végignéznek naponta, ezért fontos a pozitív benyomás. Kiemelten fontos a csinos, letisztult öltözet és a pontosság! Erről már láthattál is egy összeállítást, mikor a New York Models jött el hozzánk castingolni!

3. Editorial: Magazinban megjelenő 6-16 oldalas fotósorozat. Ezek célja legtöbbször egy adott koncepció kifejezése, nem pedig egy márka vagy termék reklámozása. Nagyon fontos referencia anyag a modellek karrierének előrehaladásához! Itt például Hajdu Niki egyik gyönyörű Harper’s Bazaar anyagát láthatod:

4. Haute Couture: Szó szerinti francia fordításban magas szabászatot jelent, tehát az évente kétszer megrendezett, hétköznapi viseletet bemutató divathét kollekcióihoz képest jóval exkluzívabb ruhakölteményekről van szó. Ezek kizárólag Párizsban kerülnek bemutatásra szintén tavasszal és ősszel. Elég kevés divatház büszkélkedhet ezzel a címmel, ugyanis rengeteg szabálynak kell megfelelni a hivatalos használatához.

5. Sedcard: Olyan, mint egy névjegykártya, amin szerepelnek a modellek méretei, fotói és az ügynökségük információi. Az elején egy fő kép (általában arckép) van, hátul pedig teljes alakos, de ennek designját már ügynöksége és országa válogatja. A modellek minden castingra magukkal viszik, ezt visszanézve könnyebb a beazonosításuk.

A mai órának vége. Várod már a folytatást?

Címkék:

Blogleírás

A modellügynökség - www.cosmopolitan.hu kiemelt blogja "Hogy készül egy divatanyag? Milyen érzés végigvonulni New York, Párizs, Milánó kifutóin?